• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar

olgikonyhaja.hu

  • Kezdőlap
  • Blog
  • Receptek
    • Egyszerű receptek
    • Levesek
    • Főétel
    • Desszert
    • Sütemény
    • Muffin receptek
  • Rólunk
  • Kapcsolat

Csörögefánk herőce vagy forgácsfánk

2017-01-01

CsörögefánkAmikor azt hallod vagy olvasod valahol, hogy fánk, talán neked is a klasszikus gömbölyűre formált, bő zsírban kisütött, könnyű, kívül piros, belül foszlik, esetleg lyukas–forma jut eszedbe?  Nos a csörögefánk az pont nem ilyen. Pontosabban a “piros” és a “bő zsír” az stimmel, de a sütést követően inkább a tepertőre hasonlít az állaga. Talán nem lehet véletlen, hiszen Dunántúlon a  szigetközben a “csöröge” szó a tepertő szinonimájaként is megjelenik.

Ez a csörögefánk recept nem tartalmaz semmilyen különleges összetevőt viszont a többi fánkkal ellentétben egyszerűbb elkészíteni, mert itt nem kell kelesztgetésre figyelni, csak összegyúrod a hozzávalókat, kinyújtod, derelyeszaggatóval rombusz alakúra vágod a közepén egy lyukkal, amin az egyik sarkát áthúzod, majd kisütöd olajban vagy zsírban.

A csörögefánk tésztát rombusz alakúra vágjuk

Nem kell olyan vastagra nyújtani, kb. 3-4 mm-re elég. Elvileg bármilyen alakúra kivágható és ki is süthető, de a rombusz azért jó mert akkor olyan hegyes lesz a vége és akkor könnyebb áthúzni a középső bevágáson.

Csörögefánk tészta sütés előttCsörögefánkCsörögefánk fahéjas cukorral

Egyesek szerint a csörögefánk készítése Erdélyből került ide hozzánk, a palócoknál is kedvelt csemege volt, de talán még Kínáig is visszavezethető az eredete. Ismerős lehet még herőce, forgácsfánk vagy csörgőfánk néven is.

Nagyanyáink, vagy talán dédnagyanyáink, leginkább fontosabb ünnepek, jeles események, (keresztelő, farsang, lakodalom) idején készítették. Állítólag! Mi pedig csak úgy össze vissza, amikor megkívánjuk.

Mindent összevetve a csörögefánk egy egyszerűen elkészíthető édesség, amit hétvégén egy kis desszertnek, de hét közben is bármikor elkészíthetünk. Esetleg be lehet vonni kisebb gyerekeket, hogy segítsenek.

Lekvárba is mártogathatod, de fahéjas porcukorral is marhajó.

Csörögefánk herőce
 
KINYOMTATOM
HOZZÁVALÓK
  • 35 dkg liszt
  • 5 tojássárgája
  • 1 kis kanál cukor
  • kevés tejföl
  • csipet só
Sütéshez
  • Olaj
AZ ELKÉSZÍTÉS LÉPÉSEI
  1. A lisztet a tojássárgájával a cukorral, egy csipet sóval és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy nyújtható legyen..
  2. A tésztát 4 részre szedjük majd kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagra.
  3. Derelyevágóval kb. 7-10 cm-es rombuszokat vágunk, aminek a közepén is ejtünk egy vágást.
  4. A rombuszok egyik sarkát a középső lyukon áthúzzuk majd forró olajban aranysárgára sütjük.
  5. Fahéjas porcukorral esetleg lekvárral tálaljuk.
3.5.3226

Kategória: Csak 5 alapanyag, Desszert, Egyszerű Címkék: csörögefánk, egyszerű, fahéjas, fánk

Ezeket láttad már?

Meggyes pite egyszerűen
Meggyes pite egyszerűen
Birsalmaszósz recept
Birsalmaszósz recept
Daramorzsa recept egyszerűen
Daramorzsa recept egyszerűen
Erdei gyümölcs leves
Erdei gyümölcs leves

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Te hány csillagot adnál a receptnek?:  

Elsődleges oldalsáv

Legutóbbi bejegyzések

  • Birsalmaszósz recept
  • Meggyes pite egyszerűen
  • Daramorzsa recept egyszerűen
  • Csokis banános kuglóf
  • Birsalma befőtt tartósítószer nélkül

Legutóbbi hozzászólások

  • Olgi - Kandírozott gyömbér
  • Olgi - Kandírozott gyömbér
  • Erdei Jánosné - Kandírozott gyömbér
  • László - Kandírozott gyömbér
  • László - Kandírozott gyömbér

Kategória

  • Alapanyagok
  • Befőttek
  • Bögrés süti
  • Csak 5 alapanyag
  • Desszert
  • Díszítés
  • Egyszerű
  • Élelmiszer adalékanyagok
  • Ez történt a kertben
  • Főétel
  • Gyerekeknek
  • Gyümölcs szósz
  • gyümölcsleves
  • Házi praktikák
  • Kalács recept
  • Kelt tészta recept
  • Kerti finomságok
  • Kerti helyzetjelentés
  • Kínai ételek
  • Köretek
  • Kuglófok
  • Lekvárok
  • Levesek
  • Mikor melyiket
  • Muffin receptek
  • Ötletek
  • Pite
  • Raclette recept
  • Sertés
  • Sertéscomb receptek
  • Sós sütemény
  • Sütemény
  • Tökös kaják
  • torta
  • Vendégváró
  • Zöldségek
  • Zsemle készítése

Ezeket láttad már?

Legcsokisabb brownie
Legcsokisabb brownie
Kandírozott gyömbér
Kandírozott gyömbér
Daramorzsa recept egyszerűen
Daramorzsa recept egyszerűen
Almás diós sütemény
Almás diós sütemény
Fekete ribizli lekvár és zselé készítése
Fekete ribizli lekvár és zselé készítése
  • Kezdőlap
  • Hozzászólások feliratkozásának kezelése
  • Kapcsolat

Az olgikonyhaja.hu oldalt a WordPress és a Genesis Framework működteti. · Copyright © 2019 · Kezdőlap · Bejelentkezés · Adatkezelési tájékoztató · Cookie kezelési tájékoztató