Fekete ribizli lekvár és vagy zselé
RECEPT TIPUSA: Lekvárok
 
HOZZÁVALÓK
A lekvárhoz
  • 1kg feketeribizli
  • 50-70dkg cukor
A zseléhez
  • 1kg feketeribizli
  • 40-50dkg cukor
  • 0.5-1 dl viz
  • Esetleg egy fél citrom leve
AZ ELKÉSZÍTÉS LÉPÉSEI
A lekvár elkészítése
  1. A ribizliket megmossuk majd a cukorral egy lábasban összeforraljuk a forrástól számított 10 percig.
  2. Az előre elmosott üvegekbe töltjük amíg még forró.
  3. Celofán plusz tető kerül rá, majd 5 percre fejre tetejére állítom.
  4. Egy ládába pakolom és egy pléddel becsomagolom, ahol 1-2 napig pihennek.
A fekete ribizli zselé elkészítése
  1. Egy kg gyümölcshöz 40-50 dkg cukrot öntünk, amit vagy összenyomkodsz egy krumplinyomóval, de egyszerűbb egy botmixerrel átdarálni.
  2. Hozzáadjuk a 0,5-1 dl vizet ( ez el is hagyható, de akkor sűrűbb lesz a zselé)
  3. Egy éjszakát állni hagyjuk a hűtőbe.
  4. Másnap felforraltuk, hogy könnyebb legyen a passzírozás.
  5. Ezután egy fémszitán átpasszírozzuk a gyümölcsöket.
  6. Ezt a pürét 5-10 percen keresztül forraltuk ismételten.
  7. Az előre elmosott üvegekbe töltjük amíg még forró.
  8. Celofán plusz tető kerül rá, majd 5 percre állítsd a fejre tetejére (csírátlanítás)
  9. Egy ládába pakolom és egy pléddel becsomagolom, ahol 1-2 napig pihennek.
EZ MÉG FONTOS LEHET
Ennél, és a többi lekvárnál is próbálom a cukor mennyiségét minimálisra csökkenteni.
Elsőre lehet hogy soknak tűnik a kilónkénti 50 dkg cukor, de én most így csináltam.
Ez még mindig kevesebb mint amiket írogatnak a szakácskönyvek.
A következő főzésnél megpróbálom még lejjebb szorítani ezt a mennyiséget, de az elsővel nem akartam sokat kísérletezni.
Amint ez megtörténik, az eredményt rögtön közkincsé teszem.
Recipe by olgikonyhaja.hu at http://olgikonyhaja.hu/fekete-ribizli-lekvar-zsele-keszitese/