Almás fahéjas muffin

Mondtam már, hogy imádom az almát? Imádom mert egy univerzális gyümölcs. Van édes is savanyú is, és van amelyik mindkettőt tudja. Színekben is változatos, és talán a sütikbe sütve a legjobb. Egész évben kapható, és általában mindig van itthon. Ez valószínűleg így van a legtöbb háztartásban. És persze a hétvége nem múlhat el süti nélkül, almásat meg mostanában nem csináltam, ezért egy rövid családi szavazás döntött az almás fahéjas muffin mellett.

Én idaredet szoktam venni, mert az felhasználható levesekbe, főételekbe, csak úgy enni, és sütibe sütve is kiváló. Sokáig eláll még ha egy egész ládával kerül haza a piacról akkor is.

Ha csak egy db almád van otthon (olyan nagyobb fajta), akkor már sínen vagy, mert ebbe pont annyi kell.  De bármilyen almával megsüthető.

Almás fahéjas muffin
Almás fahéjas muffin
Almás fahéjas muffin

Ebbe a muffinba az alma nem reszelve kerül bele, hanem darabolva. Így a tészta világosabb marad és szerintem egy kicsit más lesz az íze, mint reszelve. Sőt továbbmegyek, finomabb is lesz.

A muffin formákba félig, de maximum három negyedig töltsük, mert a szódabikarbónától a tészta megdagad mint a parketta felmosás után, és úgy pont jó lesz.

Almás fahéjas muffin

A képen látható színes szilikon muffin forma az, amit már régóta használok, és teljesen elfeledtette velem az összes, teflonos formából vakarászós, odaégős, papírkapszlira centi vastagon ráragadós, és fél óráig szopogatós nyalogatós rémálmot.

Persze tudom, hogy nem mindegyik tészta ragad oda a papírhoz, és persze persze be kell olajozni (zsírozni, vajazni) a teflonos formát is. És ugye az sem baj ha van elég zsiradék a tésztában. Nos én egyenlőre a szilikont választottam

És most egy kis Murphologia:

Olgi muffin törvénye

Muffin sütésekor a teflonos formába nem ragad bele a tészta, ha sütés előtt olajjal megkened!

Ennek folyományai:

Ha mégis beleragadna, és emiatt a következőt papír kapszliba rakod, akkor abba ragad bele.

Ha kikísérleteztél egy tuti receptet, ami nem ragad bele egyikbe sem, az a tészta akkor ragad bele, amikor fontos vendégeket vársz és előtte sütöd meg.

Ha a vendégek megérkeznek és te megsütötted a tuti receptet, (ami ízre pont tökéletes, és pont nem ragadt oda semmihez), de egy hozzávalóért külön el kellett menned a boltba, akkor vendéged éppen erre az egyre lesz allergiás.

Almás fahéjas muffin
Almás fahéjas muffin

A muffinok egy része cukormázat kapott, egy párat meglocsoltam csokival. Így a család minden igénye ki volt elégítve.

Almás fahéjas muffin
Almás fahéjas muffin

Az almás fahéjas muffin összegzése

Szóval, ez a recept valószínűleg megfelelő mennyiségű zsiradékot tartalmaz ahhoz hogy bármilyen formában (teflonosban, szilikonosban), vagy papírkapszliban megsüthető legyen. Semmiképp se dobáld ki a teflonos formákat, nyugodtan megsüthető abban is.

Ez az almás fahéjas muffin megsüthető teljes kiőrlésű liszttel is, vagy akár gluténmentesen is, mivel a tésztát nem kell keleszteni, de ezt neked kell kikísérletezni, mert én nem így csináltam.

A cukormáz elkészítéséről ide kattintva olvashatsz bővebben.

A muffinról még többet olvashatsz a wikipédián itt .

[recept-elott link_a_kephez="igen"]

Almás fahéjas muffin

  • 3 to jás
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg vaj vagy 1 dl étolaj
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 20 dkg alma
  • csipet só
  • 2 kávéskanál fahéj
  • Kb 1.5 dl tej (( kicsit hígabb tésztát kell kapjunk mint a méz))
  1. A tojást az olajjal (vagy vajjal, amit megolvasztunk, de nem melegen) a vaníliással és a sima cukorral elkeverjük.
  2. A lisztet a sütőporral egy csipet sóval és a fahéjjal elkeverjük.
  3. Az almát feldaraboljuk kis kockákra.
  4. Összekeverjük a tojásos cukrot, a lisztes sütőporos száraz anyaggal, majd annyi tejet öntünk hozzá, hogy könnyen össze tudjuk dolgozni a tésztát, és egy nagyon enyhén folyós állagot kapjunk.
  5. Belekeverjük a feldarabolt almákat, majd muffin formába töltjük.
  6. Előmelegített sütőbe rakjuk, és 10 perc után kicsit visszavesszük a hőmérsékletet,
  7. Kb 20-25 perc a teljes sütési idő, de tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy kész van e.

Ez a recept valószínűleg megfelelő mennyiségű zsiradékot tartalmaz ahhoz hogy bármilyen formában, vagy papírkapszliban megsüthető legyen. De azért érdemes kikenni. Ha olajat vagy margarint használsz akkor az kevésbé hajlamos odaégésre.
Én cukormázzal és csokival díszítettem, de ennek is csak a fantáziád szabhat határt.

Hozzászólás a(z) Olgi bejegyzéshez Válasz megszakítása

A bejegyzéshez eddig 3 hozzászólás érkezett.