Színes kalács

A nyolcvanas években egy-két alkalommal a Dunántúlon töltöttük a nyári szünet egy részét. Ott készült ehhez hasonló színes kalács, vagy három színű kalács. Pontosabban lehet, hogy máshol is készítették de én ott láttam és ettem először. Láttam már ezt színes farsangi kalács, színes húsvéti kalács vagy három színű kalács néven is, de ezt leginkább lakodalmakra sütötték ott Kaposváron és környékén.

2007-ben jártunk arra utoljára amikor is újra megkóstolhattam. Egy beszélgetés kapcsán került szóba a nyáron és akkor el is döntöttem, hogy megcsinálom. Így készült el a saját magam által készített színes kalács.

A kelt tésztákkal mindig is hadilábon álltam, és nem is nagyon szoktam készíteni. Eddig talán a gázsütő miatt, amit nem igazán erre találtak ki. Az igaz, hogy a kenyeret is gáz sütőben sütik a pékek, de hát az mégis csak más technológia.

Ennek ellenére a színes kalács elkészítése nagyon egyszerű, még magam is meglepődtem milyen jó lett.

Az egyetlen feladat ami megelőzi a dagasztást, az az élesztőt felfuttatása. Ezt követően csak az összes hozzávalót egybeöntjük és jól megdagasztjuk.

Színes kalács tészta dagasztás

Majd három egyenlő részre osztjuk és kettőt színezünk, a harmadik marad sima. Egy kakaós egy piros egy sima.

Színes kalács piros tészta dagasztás
Színes kalács tészta szaggatás

A tészta itt úgy kerül a formába, hogy egy evőkanállal kis hurkákat szaggatunk és körbepakoljuk kívülről befelé haladva amíg a tészta el nem fogy.

Akár úgy is meg lehet sütni, hogy lyukas a közepe. Ahhoz viszont vagy egy kuglóf formában kell megsütni, vagy ha mondjuk kapcsos tortaformába sütöd akkor a közepébe rakj egy bögrét. Egy olyan kisebbet. Kézenfekvőbb lenne egy fém csövet belerakni a közepébe, ami nekem van itthon, de másnak nem biztos. Esetleg egy magasabb pogácsaszaggató se lehet rossz.

Színes kalács tészta megkenése tojásos tejjel
Színes kalács készre sütve
Színes kalács készre sütve felvágva

A nyáron már megsütöttem ezt egyszer, ami most ide felkerült az a második sütés, de ugyan olyan jól sikerült, szóval nyugodtan vágjon bele mindenki. Vajjal megkenve vagy csak önmagában is nagyon finom. Ha valaki szereti a mazsolát--bár sokan nem szeretik-- akkor azzal még fel lehet egy kicsit dobni, de ha kimarad az se baj.

Én a robotgép tésztagyúrójával dagasztottam, de kézzel is simán meggyúrható. Úgy kicsit melósabb.

Akár készíthető belőle színes fonott kalács is, ha nem formába sül, hanem megfonva, bár én így még nem próbáltam. Lehet egy kis liszttel meg kell ehhez szórni, mert úgy kevésbé ragad így könnyebb a fonás.

Jó étvágyat!

[recept-elott link_a_kephez="igen"]

Színes kalács

A tészta:

  • 2.7 dl langyos tej
  • 8 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 dkg puha vaj
  • 2 db tojás sárgája
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 10-15 csepp színezék

A tetejére megkenni:

  • 1 evőkanál tej
  • 1 tojás sárgája
  1. Az élesztőt a tejben felfuttatjuk.
  2. A többi alapanyagot egy tálban összekeverjük majd addig dagasztjuk, amíg szép rugalmas tésztát nem kapunk.
  3. Három részre osztjuk és egyet a kakaóval, egyet pedig a piros ételfestékkel újra átgyúrjuk.
  4. Zsírozott lisztezett, vagy kivajazott formába egy evőkanállal a színeket váltogatva kiszaggatjuk, amíg a tészta el nem fogy.
  5. Meleg helyen kelesztjük kb 45 percig, ezután a tetejét megkenjük a tojássárgájával elkevert tejjel.
  6. Előmelegített 180 °C-os sütőben kb 30 perc alatt megsütjük.

Hozzászólás a(z) Olgi bejegyzéshez Válasz megszakítása

A bejegyzéshez eddig 2 hozzászólás érkezett.

  1. Köszi a receptet! Én ételfesték helyett meggylevet használtam. Aki szereti a mazsolát tehet bele. Én raktam. Isteni finom! Mi vajjal/lekvárral fogyasztjuk. Mellé egy jó pohár tej dukál 🙂