Go Back
Print Recipe
5 csillag 7 szavazatból

Kandírozott gyömbér

Prep Time20 mins
Cook Time2 hrs
Total Time2 hrs 20 mins
Course: Desszert
Servings: 1 kg ból kb 650 g lesz
Author: Olgikonyhaja

Hozzávalók

  • 500 g gyömbér megpucolva
  • 1.2-1.5 liter víz
  • 70 dkg cukor + 10dkg amiben megforgatod
  • csipet só

Elkészítés

  • A gyömbért megpucoljuk, és feldaraboljuk 1,5cm x 1,5cm-es darabokra, vagy fel is szeletelhetjük kb 3mm vastagra.
  • Egy edényben (annyi vízben amennyi ellepi) 2x10-20 percig forraljuk, hogy ne legyen annyira csípős. A vizet vagy kiöntjük, vagy ízlés szerint felhasználhatjuk.
  • A kétszer kifőzött majd leszűrt gyömbért felöntjük az 1,5 liter tiszta vízzel, és hozzáadjuk a 70dkg cukrot.
  • Kb 1-1,5 óráig főzzük, addig amíg a cukros gyömbéres lé hőmérséklete el nem éri a 106 °C-ot
  • Ha nincs a közelben maghőmérő, akkor a cukor állagát figyeljük, és amikor elkezd nagyon habzani és olyan, mintha híg méz lenne, akkor kb jó.
  • Ha kész van, leszűrjük és egy sütőpapírral kibélelt tálcára téve egy-két napig szikkadni hagyjuk.
  • Másnap vagy harmadnap egy nagyobb tálban beleforgatjuk kristálycukorba. Ha hamarabb vettük ki és szükséges akkor még negyednap is.
  • Majd megszárítjuk, fűtőtesten vagy a sütőben.
  • Ha megszáradt, üvegben, dobozban sokáig eláll.

Ez még fontos lehet

A két cukor nélküli előfőző lével sajnos nem tudtam mit kezdeni így azt sajnos kiöntöttem.
Az utolsó cukros levet üvegekbe elmentettem, és egy kis citromlével megbolondítva szódával vagy szénsavas ásványvízzel egészen iható lett.
Ha egyszer főzöd ki a legelején, akkor a cukros lé is nagyon csípős lesz, és a gyömbér úgyszintén. Teszteld le melyik ízlik a legjobban.