Print Recipe
3 csillag 2 szavazatból

Pita recept

Hozzávalók

  • 0,5 dl langyos víz
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 csomag szárított vagy 25g nem szárított élesztő
  • 2-2,5 dl meleg víz maximum 40°C)
  • 1/2 evőkanál só
  • 0,5 kg liszt

Elkészítés

  • Kezdésnek 1/2 dl enyhén langyos vízbe rakjunk egy kávéskanál cukrot, és keverjük el benne az élesztőt. 5-10 percre tegyük félre, amíg a teteje habossá nem válik.
  • A lisztet egy nagy tálba helyezzük. Akkorába, amiben majd az egészet megdagasztjuk.
  • A 1/2 evőkanál sót a 2-2,5 dl meleg vízben feloldjuk, majd a liszthez keverjük.
  • Ezután a felfuttatott élesztős vizet is hozzáöntjük, és az egészet addig dagasztjuk amíg egy homogént tésztát nem kapunk.
  • Formázzunk a tésztából egy nagy gombócot, hagyjuk a tálban amiben dagasztottuk és tegyük meleg helyre (max 40°C).
  • Pihentessük kb 20-40 percet úgy, hogy a tálat letakarjuk egy konyharuhával.
  • Miután a tésztánk megkelt, egy lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk és 8 egyenlő nagyságú kis gombócot készítünk belőle.
  • A gombócokból tenyérrel, az ujjainkkal -esetleg nyújtófával- a deszkán kb 0,5-1 cm vastag kerek lepényeket formázunk.
  • A lepényeket így pihentetjük még kb. 10-15 percet.
  • Addig a sütőt állítsuk be kb 200-220°C-ra.
  • A tepsibe rakjunk sütőpapírt majd helyezzük rá a pitákat.
  • Hőmérséklettől függően kb 8-10 perc alatt készre sütjük.
  • Sütés közben nem kell megfordítani.
  • Az alját érdemes az első sütésnél figyelni hogy mennyire barnul. A második sütésnél már biztos tudni fogjuk meddig süssük.

Ez még fontos lehet

Úgy számoljunk, hogy a fél kg liszt 8 db pitát ad ki.
A 2-2,5dl víz azért így lett megadva mert ez a mennyiség függ pl.a liszt minőségétől. A lényeg az, hogy inkább ragacsosra dagasszuk a tésztát, mint szárazra. A második dagasztásnál majd meglisztezzed és akkor már nem fog ragadni.
Mivel minden sütő másképpen süt, ezért érdemes az alját az első sütésnél figyelni hogy mennyire barnul és a sütési időt ehhez igazítani. A második sütésnél már tudni fogjuk meddig süssük.
Legutóbb két tepsiben sütöttem 8 darabot egyszerre, légkeveréssel. Így 9 perc alatt kész volt. Az alsóknak kicsit megbarnult az alja.