Print Recipe
5 from 1 vote

Fekete ribizli lekvár és vagy zselé készítése

Course: Lekvárok

Ingredients

A lekvárhoz

  • 1 kg feketeribizli
  • 50-70 dkg cukor

A zseléhez

  • 1 kg feketeribizli
  • 40-50 dkg cukor
  • 0.5-1 dl viz

Instructions

A lekvár elkészítése

  • A ribizliket megmossuk majd a cukorral egy lábasban összeforraljuk a forrástól számított 10 percig.
  • Az előre elmosott üvegekbe töltjük amíg még forró.
  • Celofán plusz tető kerül rá, majd 5 percre fejre tetejére állítom.
  • Egy ládába pakolom és egy pléddel becsomagolom, ahol 1-2 napig pihennek.

A fekete ribizli zselé elkészítése

  • Egy kg gyümölcshöz 40-50 dkg cukrot öntünk, amit vagy összenyomkodsz egy krumplinyomóval, de egyszerűbb egy botmixerrel átdarálni.
  • Hozzáadjuk a 0,5-1 dl vizet ( ez el is hagyható, de akkor sűrűbb lesz a zselé)
  • 30 percig főzzük.
  • Ezután egy fémszitán átpasszírozzuk a gyümölcsöket.
  • Ezt a pürét 5-10 percen keresztül forraltuk ismételten.
  • Az előre elmosott üvegekbe töltjük amíg még forró.
  • Celofán plusz tető kerül rá, majd 5 percre állítsd a fejre tetejére (csírátlanítás)
  • Egy ládába pakolom és egy pléddel becsomagolom, ahol 1-2 napig pihennek.

Notes

Elsőre lehet hogy soknak tűnik a kilónkénti 50 dkg cukor, de nem az.
Ez még mindig kevesebb mint amit a szakácskönyvek írnak.
A kísérletezgetést követően, arra a meglátásra jutottam, hogy valószínűleg én már csak zselét fogok készíteni.
Az a nagyszerű benne hogy amíg a piros ribizlinél a -passzírozás után- a kipasszírozott magok mennek a kukába, addig a fekete ribizli passzírozásból megmaradt mag, még tartalmaz annyi gyümölcsöt, hogy akár bekeverhető joghurtba, vagy simán megkenhető vele egy szelet kenyér is.
Ezt érdemes előre megtervezni, mert ha előre tudod, hogy a magos ribizli maradékot később megeszed akkor a paszírozásnál nem kell annyira odafigyelni, hogy az összes levet kicsalogasd a gyümölcsökből.
Aki érzékeny a magokra annak ez nem ajánlott