Go Back

Zserbó szelet

Course: Desszert

Hozzávalók

  • 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 egész tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg margarin vagy zsír
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • Csipet só
  • Töltelékhez: 15 dkg darált dió 20 dkg lekvár, ( 10 dkg cukor vagy cukor helyetesítő, a dióval elkeverve, de nem kötelező)
  • Bevonathoz: 100-150g étcsokoládé legvégső esetben tortabevonó, és egy két evőkanál étolaj

Elkészítés

  • Az élesztőt a tejben egy teáskanál cukorral elkeverjük, és felfuttatjuk.
  • A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a cukrot, a tojást, egy csipet sót és sütőport, majd jól összedolgozzuk és három egyenlő részre osztjuk.
  • A tésztákat a meglévő tepsink méreténél kicsit kisebbre nyújtjuk úgy, hogy a széléhez ne érjen hozzá.
  • Az első lapot a tepsibe helyezés után megkenünk lekvárral, és megszórjuk darált dióval.
  • A második lapot az elsőre helyezve, hasonlóképpen járunk el.
  • A harmadik lap legfelülre kerül úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele.
  • A tésztát szobahőmérsékleten kelesztjük egy órát.
  • A tetejét villával megszurkáljuk, és lassan sütjük amíg a teteje világosbarnára sül.
  • A kihűlt tészta tetejét csokimázzal vonjuk be ( a fentebb leírt módszerrel), és tetszés szerint felszeleteljük.

Ez még fontos lehet

Én ezt a zserbót a nagy gáztepsiben csináltam, ami 30X35 cm-es. Így lett olyan mint a fenti képen látszik.
Ha vastagabb tésztát szeretnénk akkor kisebb tepsit válasszunk.
A diós tölteléket nem feltétlen muszáj porcukorral összekeverni,( főleg ha a lekvárban is sok a cukor), de ha édesebben szereted akkor kb 1-10 dkg porcukorral vagy kristálycukorral összekeverheted a tésztára szórást megelőzően.