Go Back

Hot cross buns > Angol húsvéti zsemle

Hozzávalók

A tésztához:

  • 500 g BL80-as liszt
  • 75 g porcukor
  • 1 kk só
  • 1 csomag szárított élesztő jó a nem szárított is
  • 2 kk mézeskalács fűszerkeverék
  • 75 g mazsola
  • 50 g kandírozott narancshéj vagy egyéb aszalt gyümölcs
  • 300 ml zsíros tej plus 2 ek
  • 50 g vaj
  • 1 to jás felverve
  • 1 evőkanál napraforgó olaj

A kereszthez:

  • 50 g liszt
  • kevéske víz

A fényezéshez:

  • 3 evőkanál baracklekvár

Elkészítés

  • A tejet és a vajat egy tálban összemelegítjük úgy hogy teljesen elolvadjon de ne melegítsük tovább mint 35-40°C.
  • A lisztet, sót, cukrot, a fűszereket, és az élesztőt egy tálba még szárazon jól összekeverjük, és a közepén egy mélyedést készítünk. Ebbe öntsük bele a tej és a vaj keverékét.
  • A tojást némileg felverjük (nem habosra) és azt is hozzáadjuk a tésztához.
  • Elkeverjük az egészet egy fakanállal, majd kézzel vagy robotgéppel addig dagasztjuk amíg egy ragadós tésztát nem kapunk.
  • A tésztát egy enyhén beolajozott tálba tesszük, majd meleg helyen (30-40°C) kelesztjük 1 órát, vagy amíg a másfélszeresére, kétszeresére nem dagad.
  • A megkelt tésztába keverjük a gyümölcsöket és a magokat, majd átgyúrjuk úgy , hogy azok elkeveredjenek.
  • Ismét állni hagyjuk 1-1,5 órát kelni.
  • Ha megkelt, akkor a tálból kivéve 12 db egyenlő részre osztjuk (körülbelül 90g darabokra).
  • Kis gombócokat formázunk belőlük, és egy tepsibe helyezzük őket sütőpapírra.
  • Úgy helyezzük őket egymás mellé, hogy most 30-60 percre ismét félretesszük kelni, és ahogy megnőnek elférjenek egymás mellett.
  • Melegítsük elő a sütőt 200-220°C-ra .

A kereszt elkészítése és a tészta sütése:

  • Az 50g lisztet keverjük annyi vízzel el csómómentesen, hogy az állaga kicsit sűrűbb legyen mint a méz, de még habzsákból kinyomható legyen, amivel formázzunk kereszteket a zsemlék tetejére.
  • Ha ezzel kész vagyunk akkor az előmelegített sütőbe helyezzük, majd 5 perc múlva a sütő hőmérsékletét visszavesszük 160°C-ra.
  • Kb 30-35 perc alatt megsül de azért ellenőrizzük mert sütőtől is függ a sikerünk. Mivel ez egy kelt tészta, nem szereti a magas hőmérsékletet mert a külseje hamar megég, belül pedig nyers marad.
  • Amíg megsül, addig 3 evőkanál baracklekvárt egy szitán átszűrünk, és a sütést követően megkenjük vele a zsemlék tetejét.

Ez még fontos lehet

A BL80 liszt hiányában használhatunk BL55-t is de akkor kb 100g-ot cseréljünk le belőle réteslisztre.
Ha nincs mézeskalács fűszerkeverék akkor 1.5 kk fahéjat és negyed kk szegfűszeget rakjunk bele helyette.
A tészta a megadott alapanyagokból elkészíthető, abban hiba nincs. Esetleg az első dagasztásnál a tészta talán túl folyékonynak tűnhet, de nem az. Hagyjuk az edényben, és a második átgyúrásnál liszttel kezeljük az esetleges kézhez, edényhez ragadásokat. Jó lesz meglátod.
Az angolok ezt mazsolával és ribizlivel készítik, de én a ribizlit aszalt szilvára cseréltem, mert csak az volt itthon. Szerintem bármilyen aszalt gyümölccsel elkészíthető.