A tavalyi nyár nem igazán kedvezett az aszalásnak. Az idei nyáron nem volt okunk panaszra. Ugyan a 38 C fok az szervezetet megviseli a szabadban való, érett zamatos gyümölcsök aszalásához ki sem találhatnánk jobb időt.
Sokan sokféleképpen képzelik és valósítják meg az aszalás folyamatát, több emeletes aszaló toronyban, kemencében, aszaló gépben mindez lehetséges. de a legegyszerűbb ami mindenki számára elérhető az a jó öreg napunk fénye.

Aszalt alma dobozban

A művelet nem bonyolult bárki meg tudja csinálni otthon is. Aki szereti az ilyesféle ínyencségeket bátran fogjon neki, mert elég nehéz elrontani.

Én hogy csinálom? Hát így.

Három féle gyümölcsöt szoktam aszalni.

Meggyet, almát, szilvát, ebben a sorrendben. Próbáltam még sárgabarackot, de az inkább elmegy lekvárba. A füge nálam csak szeptember környékén van, és annyira leves, hogy azt nem teszem ki, de el se érne az aszalóig mert útközben eltűnik a ...  Hát eltűnik és kész.
Az elején azon töprengtem mi lehet a legjobb megoldás a gyümölcsök tárolására, amit le lehet takarni és jól átjárja a levegő.  Végül is a virágkertészetekben használt palántanevelő tálca bizonyult a legjobb megoldásnak. Szinte ingyen van, lyukacsos az alja, sok belefér, magas az oldala, ami azért jó mert nem hullik ki oldalra ha jól megpakolom. Ha nincs ilyen tálcád akkor bármilyen megteszi. Az almát nem kell nagyon szétteríteni, mert úgyis összeszottyan. 3 cm vastagságig lehetnek egymáson ömlesztve.

Alma aszalas

Az almát a magháztól és a hibás részektől megszabadítom. Kb 1-1.5 cm-es hosszúkás darabokra szoktam vágni. Így ha 30 fok felett van a hőmérséklet akkor 2 legfeljebb 3 nap alatt kész van. Rárakom a tálcákra, aztán kidobom a napra. Ha nem egész nap van a napon (pl árnyék van délután) akkor 4 napig is eltarthat a folyamat. Akkor jó, amikor még puha, és olyan szivacsos állagú.

Felezett szilva

A szilva kimagozva félbevágva a húsával felfele kerül ki tálcára. Ha a húsa van lefele, biztos odaragad, és úgy kell kőműveskanállal felvakarni.

Szilva aszalas talcan

A szilva akkor jó amikor...  hmm.  Szóval az meg úgy látszik mikor jó. Ha 2 max 3 napot napozik akkor már jó.

Szilva homeros

Ez délután 4 kor készült.A tálca hőmérsékletét mértem. Délben volt ez 70 C fokos is. Ha nem süt annyira a nap, akkor lehet bűvészkedni, hogy letakarod valamilyen átlátszó műanyag lemezzel. (Polikarbonát, plexi, stb)

Ha véletlen tovább marad a napon a kelleténél a gyümölcs, és kicsit keményebb lesz a kelleténél, akkor jön a daráló. Én az almával jártam így. Beraktam a darálóba, és csináltam belőle gyümölcs teát. Egy kis mentával összekeverve fantasztikus lesz. Még szárítok hozzá egy kis szilvát és akkor még jobb.

Aszalt-alma-dobozban-tea-oldalrol

A megy aszalása kicsit hosszabb ideig tart mert sok benne a víz, de nem lehetetlen. Nekem is sikerült.

Aszalt-alma-dobozban-tea

Takarás ide, takarás oda, egy valami mégis szereti az aszalványokat, az pedig a hangya! Mióta egyszer meglepték két tálca almámat,azóta erre figyelek. A tálcákat úgy helyezem el hogy minél több utat kelljen megtennie a földről felmászva egy hangyának. Ezen kívül mindig reggel rakom ki mert akkor már estére annyira megszárad hogy nem is nagyon tudják - vagy nem akarják- kikezdeni, ellentétbe a friss gyümölccsel, amit hamarabb megtalálnak.

Mindezek ellenére érdemes belekezdeni, mert a téli hónapokban nagyon kellemes csemege.

Kellemes aszalást.

Vélemény, hozzászólás?