Mindig elégedettséggel tölt el mikor felhasználhatok valamit a konyhában abból, amit a kertben ültettünk, és valami csoda folytán nem ették meg a bogarak, a gombák, a vírusok, a pockok vagy a varjak. Tiszta vadaspark van itt nálunk, és néha úgy érzem, hogy gyakorlatilag csak az állatokat etetem minden egyes elültetett növénnyel. Elégedett vagyok akkor is, amikor ugyanezt a szomszéd gyümölcsével teszem. Az övét is megzabálják, de ami most még maradt azt felszedtük és hazavittük. Szóval elhoztuk a birsalmát, mert ő azt mondta nem szenved vele. Így én szenvedtem, de megérte. Birsalma befőtt lett belőle.
A folyamat rendkívül egyszerű mosás pucolás darabolás hőkezelés.
Nagyjából az összes befőtt így készül, de a birsalmával mindig meggyűlik a bajom. Ez a birsalma olyan, mint a batáta. Ugyanis mindkettő olyan kemény, mint a beton.
Ha érett és olyan szép nagyok, akkor talán kicsit puhább, de oda kell figyelni rá a daraboláskor, mert könnyen befőzhetjük az ujjunkat is. Úgy járunk a legjobban, ha egy vágódeszkán dolgozunk egy széles pengéjű késsel.
A birsalma befőtt hőkezelése
A birsalma befőttet is mint minden befőttet hőkezelnünk kell, hogy ne romoljon meg. Ez a hőkezelés elég lesz ahhoz, hogy a gyümölcsök enyhén megpuhuljanak és minimum egy évig elálljon. Bár nálunk mindig hamarabb elfogy.
A folyamat háromféleképpen történhet:
- Amit én is használok a gázon egy vízzel felöntött edényben. ( A hőfok itt jobban ellenőrizhető)
- Sütőben, tepsiben, és egy ujjnyi vízben. (Ezzel jobb vigyázni, nehogy magadra borítsd.)
- Elektromos befőző automatában. (Hát ennek még a neve is szörnyen hangzik)
A birsalma befőttből nálunk általában kétféle dolog készül, vagy szósz, vagy leves. Mindkettő nagy kedvence a családnak, de néha csak úgy desszertként is kinyílik egy két üveg, mert meg kell vizsgálni, hogy nem romlott-e meg.
Egy sült oldalas, vagy egy bőrös comb egészen jó párost alkot a birsalma szósszal.
Jó étvágyat.
[recept-elott link_a_kephez="igen"]
Birsalma befőtt
- Birsalma
- Cukor
- Fahéj rúd
- Szegfűszeg
- Víz
- A birsalmákat tisztítás után (hámozni nem kell) kockákra vágjuk.
- Az alaposan elmosott befőttes üvegekbe beledobunk egy kis darabka fahéj rudat és 2-3 db szegfűszeget.
- Az almákat elosztjuk az üvegekben (ne legyen tele teljesen) és 3-4 evőkanál cukrot szórunk rá.
- Hideg vízzel felöntjük, de a víz ne érjen az üveg szájáig.
Celofánnal lezárjuk. Én a fedőket is rá szoktam csavarni, de nem szorítom rá teljesen. Csak úgy három ujjal rátekerem.
- Egy nagyobb lábasba egy fém edény alátétet rakunk, és arra helyezzük az üvegeket. Van, aki újságpapírt használ erre a célra, de ez tisztább megoldás.
- Felöntjük az edényt hideg vízzel úgy, hogy az üvegeket 3/4-ig lepje el.
- A gázon, a víz gyöngyözve forrásától számítva 30 percig melegítjük.
- Harminc perc után kivesszük a vízből óvatosan és a tetejét rászorítjuk.
- Egy takaróval kibélelt ládába rakjuk, majd betakarjuk, és 2-3 napig hagyjuk kihűlni.
- Ezután mehet a kamrába.
Igy elég könnyünek tünik megcsinálni , most fogom elkezdeni - majd meglátom. Ha elkészültem értékelem.
Szuper! Kipróbálom! Köszönöm!
Köszönöm !Megcsinaltam !En egy kicsi citromsavat is tettem bele ,s talán nem enny cukrot ,aminek a fele edesító !Ja és Mosogatogepben dunsztoltam !Remelem jó lesz !Egyet ki- bontunk már kíváncsiságból !De egy pár hó múlva derül ki ,hogy nem romlik meg !
Mivel van egy fánk ,ha jól sikerül minden évben így csinalom !