Birsalma befőtt tartósítószer nélkül

UGRÁS A RECEPTHEZ

Birsalma befőtt tartósítószer nélkülMindig elégedettséggel tölt el mikor felhasználhatok valamit a konyhában abból, amit a kertben ültettünk, és valami csoda folytán nem ették meg a bogarak, a gombák, a vírusok, a pockok vagy a varjak. Tiszta vadaspark van itt nálunk, és néha úgy érzem, hogy gyakorlatilag csak az állatokat etetem minden egyes elültetett növénnyel. Elégedett vagyok akkor is, amikor ugyanezt a szomszéd gyümölcsével teszem. Az övét is megzabálják, de ami most még maradt azt felszedtük és hazavittük. Szóval elhoztuk a birsalmát, mert ő azt mondta nem szenved vele. Így én szenvedtem, de megérte. Birsalma befőtt lett belőle.

Birsalma befőtt előkészítése

A folyamat rendkívül egyszerű mosás pucolás darabolás hőkezelés.

Nagyjából az összes befőtt így készül, de a birsalmával mindig meggyűlik a bajom. Ez a birsalma olyan, mint a batáta. Ugyanis mindkettő olyan kemény, mint a beton.

Ha érett és olyan szép nagyok, akkor talán kicsit puhább, de oda kell figyelni rá a daraboláskor, mert könnyen befőzhetjük az ujjunkat is. Úgy járunk a legjobban, ha egy vágódeszkán dolgozunk egy széles pengéjű késsel.

Birsalma befőtt üvegbe rakása

A birsalma befőtt hőkezelése

A birsalma befőttet is mint minden befőttet hőkezelnünk kell, hogy ne romoljon meg. Ez a hőkezelés elég lesz ahhoz, hogy a gyümölcsök enyhén megpuhuljanak és minimum egy évig elálljon. Bár nálunk mindig hamarabb elfogy.

A folyamat háromféleképpen történhet:

  1. Amit én is használok a gázon egy vízzel felöntött edényben. ( A hőfok itt jobban ellenőrizhető)
  2. Sütőben, tepsiben, és egy ujjnyi vízben. (Ezzel jobb vigyázni, nehogy magadra borítsd.)
  3. Elektromos befőző automatában. (Hát ennek még a neve is szörnyen hangzik)

A birsalma befőttből nálunk általában kétféle dolog készül, vagy szósz, vagy leves. Mindkettő nagy kedvence a családnak, de néha csak úgy desszertként is kinyílik egy két üveg, mert meg kell vizsgálni, hogy nem romlott-e meg.

Egy sült oldalas, vagy egy bőrös comb  egészen jó párost alkot a birsalma szósszal.

Jó étvágyat.

[recept-elott link_a_kephez="igen"]

Birsalma befőtt

Hozzávalók
  

  • Birsalma
  • Cukor
  • Fahéj rúd
  • Szegfűszeg
  • Víz

Elkészítés
 

  • A birsalmákat tisztítás után (hámozni nem kell) kockákra vágjuk.
  • Az alaposan elmosott befőttes üvegekbe beledobunk egy kis darabka fahéj rudat és 2-3 db szegfűszeget.
  • Az almákat elosztjuk az üvegekben (ne legyen tele teljesen) és 3-4 evőkanál cukrot szórunk rá.
  • Hideg vízzel felöntjük, de a víz ne érjen az üveg szájáig.
  • Celofánnal lezárjuk. Én a fedőket is rá szoktam csavarni, de nem szorítom rá teljesen. Csak úgy három ujjal rátekerem.
  • Egy nagyobb lábasba egy fém edény alátétet rakunk, és arra helyezzük az üvegeket. Van, aki újságpapírt használ erre a célra, de ez tisztább megoldás.
  • Felöntjük az edényt hideg vízzel úgy, hogy az üvegeket 3/4-ig lepje el.
  • A gázon, a víz gyöngyözve forrásától számítva 30 percig melegítjük.
  • Harminc perc után kivesszük a vízből óvatosan és a tetejét rászorítjuk.
  • Egy takaróval kibélelt ládába rakjuk, majd betakarjuk, és 2-3 napig hagyjuk kihűlni.
  • Ezután mehet a kamrába.

Hozzászólás a(z) Mária Lorenz bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mond el hogy tetszett




A bejegyzéshez eddig 2 hozzászólás érkezett.

  1. Igy elég könnyünek tünik megcsinálni , most fogom elkezdeni - majd meglátom. Ha elkészültem értékelem.