Cukormáz készítése

Az előző muffinos bejegyzés után többen érdeklődtek, hogy hogyan készült a muffin díszítése, pontosabban a cukormáz készítése. Talán ez másokat is érdekelhet, így aztán arra gondoltam, hogy leírom és megmutatom.

Ez a citromos cukormáz tojás nélkül készül, és én muffinok, esetleg fánkok díszítéshez használom, de el tudom képzelni másfajta édes süteményeken is.

A cukormáz készítése

A folyamat roppant egyszerű, és könnyen elkészíthető. Csak kettő alapanyag kell hozzá. Ha színeset szeretnénk, akkor három, mert a színezék a harmadik.

Nyilván nem lesz meglepő, hogy az egyik összetevő a porcukor, és ezt követi valamilyen folyadék. Elméletben, ha vízzel keverjük össze, akkor is hasonló eredményt kapnánk, de én citromlevet használok, mert azzal sokkal finomabb, és a kristályosodást is gátolja némileg. Reszelhetünk hozzá még egy kis citromhéjat, de ez el is hagyható.

Viszont, ha a muffin gyümölcsöt is tartalmaz, és ki szeretnénk emelni még jobban az ízét, akkor annak a gyümölcsnek (amit felhasználunk) a levével is megbolondíthatjuk.

Egy evőkanál citromlé

Minden 50 g porcukorhoz adjunk egy nagyobb evőkanál citromlevet. Ha kisebb evőkanál van otthon, akkor lehet másfél is.

Az 50 g cukor kb. 6-7 muffinra elegendő. Tehát átlagosan elmondható, hogy 100 g - 150 g porcukorból készítsük, hiszen a legtöbb recept 10-20 db muffin elkészítésére méretezett. A citromlevet és a színezőt is ehhez képest növeljük.

Ha már a színezőnél tartunk...

Színes cukormáz készítése

Én a folyékony --nem a zselés-- színezőt szoktam használni, amiből még fél evőkanál kerül bele, ebben az esetben elég a kisebbik evőkanál citromlé is, mert a színező még hígít rajta és így pont jó lesz.  Elkeverjük egy kis kanállal addig, amíg teljesen homogén állagot kapunk.

A cukormáz állaga kb. olyan legyen, mint a méz, de ne az a folyékony fajta méz, hanem amelyik olyan nehezebben folyik. Ha nem rakunk bele több citromlevet, mint egy evőkanál, plusz a színező, akkor pont olyan lesz.

Cukormáz készítése

Én eleinte kiskanállal rakosgattam a muffin tetejére ezt a mázat, de rájöttem, ha csak simán beleforgatom a tetejét, az egyszerűbb is, és gyorsabb is. Ha szükséges, akkor talpra állítva még igazíthatunk rajta a kanállal, hogy szebb legyen.

Muffin bemártása a cukormázba
Cukormáz készítése muffinra

Mi történik akkor, ha a muffinok így néznek ki mint az alábbi képen? A bal felsővel ugye semmi baj. Viszont ha túl sok citromlé kerül a cukorba, akkor úgy fog kinézni, mint a jobb felső. Az alsó kicsit  kevesebb citromlével készült és láthatóan az sem az igazi. Ezért fontosak az arányok betartása, de amikor az ötödiket csinálod, akkor már szemre megmondod mikor jó.

Cukormáz készítése
Cukormáz készítése

További díszítések

A beleforgatás után, ha még díszíteni szeretnénk cukorgolyókkal, tortadarával, akkor érdemes várni vele kb. 30 másodpercet, mert ha rögtön szórjuk rá a golyókat. akkor belesüllyed a cukormázba, és szerintem úgy nem annyira szép. Viszont az idő előrehaladtával a cukormáz elkezd megszáradni, és ha sokáig vársz vele, akkor nem fog ráragadni az, amit éppen rá szeretnél szórni. Így kb. 30 mp-et érdemes várni a bemártás után, és akkor olyan lesz, mint a fenti képen.

Vagy szebb.

Érdemes úgy csinálni, hogy bemártasz kb. 5-6 muffint a cukormázba, majd sorrendben (az elsővel kezdve) megszórod a golyókkal. Majd ezt kell ismételni amíg el nem fogynak a muffinok.

Kísérletezzétek ki melyik technikával boldogultok a legjobban és meséljétek el nekünk.

Ha kérdésetek van nyugodtan írjatok, alább a hozzászólásokban, vagy megtaláltok a facebookon is.

[recept-elott link_a_kephez="igen"]

Cukormáz készítése

  • 50 g porcukor
  • 1-1,5 evőkanál citromlé (ha színezzük akkor 1 ek, ha fehéret szeretnénk akkor 1,5ek)
  • Ha színeset szeretnénk akkor színezék. (Én a folyékonyat használom)
  1. A porcukrot és a citromlevet összekeverjük majd a muffinokat belemártogatjuk.
  2. A felesleget lecsöpögtetjük, majd a talpára állítva megvárjuk amíg megszárad.
  3. Az 50g cukor kb 6-7 muffinra elegendő. Tehát átlagosan elmondható, hogy 100g - 150g porcukorból készítsük, hiszen a legtöbb recept 10-20 db muffin elkészítésére méretezett.
  4. A cukormáz állaga kb olyan legyen mint a méz, de ne az a folyékony fajta méz, hanem amelyik olyan nehezebben folyik.

Én a folyékony --nem a zselés-- színezőt szoktam használni, amiből fél evőkanál kerül bele, ebben az esetben elég egy kisebb evőkanál citromlé is, mert a színező még hígít rajta és így pont jó lesz.
Érdemes először fele mennyiségű citromlével hígítani a cukrot, majd hozzáadni a színezéket, és végül ha még kívánja, akkor a másik rész citromlevet adhatjuk hozzá.

Hozzászólás a(z) Bonnyai Krisztina bejegyzéshez Válasz megszakítása

A bejegyzéshez eddig 14 hozzászólás érkezett.

    1. Kedves Viki.
      Ezt a cukormázat inkább ilyen mártogatós formában érdemes használni. Ha habzsákból szeretnéd kinyomni a mézeskalácsra, és úgy díszíteni akkor ahhoz inkább a tojásos változatot próbáld meg. Ahhoz 20dkg porcukor és 1 tojás fehérje és egy teáskanál citromlé kell. A felvert tojáshoz fokozatosan hozzáadod a cukrot ami annyira legyen folyós hogy pont ne folyjon le a habverőről.
      Ezzel kontúrokat húzhatsz, ha hígítod egy kicsit akkor azzal fel is töltheted a kontúrok közét. Fontos hogy a porcukor át legyen szitálva, mert nem fog kijönni a zsák végén, ha ez elmarad.
      Ha kérdésed van még, nyugodtan írj ide, de Facebookon is megtalálsz.
      Sok sikert.

    1. Kedves Veronika
      A puncstortát fondant-al szokták bevonni, de annak elkészítése kicsit bonyolultabb időigényesebb és talán egy kicsi gyakorlatot is igényel.
      A tojásfehérjés változatot csak kisebb díszítésekre használják és általában nyomózsákból kerül a sütikre, szerintem az a puncstortára nem jó.

      Ezzel a citromossal nem biztos hogy olyan szép lenne, de legvégső esetben meg lehet csinálni, ha a fondant készítésével nem akarsz szórakozni.

      Én is valószínűleg a citromosat raknám rá. Olyan közepesen folyósra készíteném. Az arányok kb a következők: 30 dkg cukor fél citrom leve 2-3 evőkanál víz. Víz helyett lehet rum vagy meggylé is amivel természetes színt is kap. Hűvös szellős helyen szárítsd mert a hűtőben elfolyósodik a párától.

      A fondant elkészítését itt nézheted meg.

  1. Szia! Annyi helyen kerestem, de sehol nem találtam ilyen részletes, jól elmagyarázott oldalt erről! Hihetetlen mekkora segítség volt! Hálásan köszönöm! 🙂 A képek, a tippek, a részletesség. Szuper. Örülök, hogy idetaláltam. 🙂

    1. Szia Julcsi!

      A tortára, vagy a kettő hozzászólással előtt mutatott videóban mutatott fondantot tudod elkészíteni, vagy csinálsz egy tükörglazúrt, amit nem teljesen öntesz végig az oldalán.
      Ezekhez azért gyakorlat kell, és ha úgy gondolod nem fog menni akkor olvassz rá egy tábla csokit.
      A tükörglazúr egy receptjét ide rakom neked, de nem ez az egyetlen.

      Hozzávalók:
      240 g cukor,
      150 ml víz (80 ml a szirup elkészítéséhez, 70 ml a zselatin beáztatásához)
      80 g kakaó,
      14 g zselatin,
      160 g tejszín (33%-os).

      Elkészítés:
      Szitáld át a kakaót és áztasd be a zselatint 70 ml vízbe. Főzz szirupot a cukorból és a 80 ml vízből, majd szórd bele a kakaót és jól keverd össze. Melegítsd fel a tejszínt 80 fokosra és olvasszuk fel benne a zselatint. Keverd össze a szirupot és a tejszínes keveréket és főzd egy percig a glazúrt. Ha kihűlt hűtőszekrényben tárold egy napon keresztül. Mielőtt a tortát bevonjuk a glazúrral, melegítsük fel a bevonót 30 fokosra. Fontos, hogy a hőfokokra figyeljünk ahhoz, hogy a glazúr tökéletes legyen.
      Nagyobb torták esetében érdemes kétszeres mennyiséget főzni.

      Itt egy videó is róla:

    1. Szia Krisztina

      Használhatod, de azt inkább csokoládéba szokták mártogatni.
      Használj fehér csokit, és azt be tudod színezni.
      Ha mégis ezt a cukormázat használod akkor hűtőbe ne rakd, mert megszívja magát vízzel.
      Üdv Olgi

  2. Szia. Nagyon hasznos kis leírás volt, először is köszönöm szépen. Másodszor azt szeretném megkérdezni, hogy vajon az eperfánk tetejének bevonásához mit javasolnál? Válaszod előre is köszönöm, ha fáradsz vele.

    1. Kedves Zsanett
      Az eperfánk tetejére jó ez a fajta citromos cukormáz. Ha belemártogatni nehezebb egy kicsit, próbáld meg kiskanállal rácsurgatni. Bár szerintem az eperfánk nem annyira kívánja a cukormázat, de ha mindenképp szeretnéd akkor próbáld meg a kiskanalas módszert.

    1. Kedves Gréta
      Tulajdonképpen kinyomható habzsákból is, de az állaga nem fog változni.
      Csíkokat vonalakat nem lehet vele húzni.
      Pontosabban lehet, de szét fog terülni, és nem lesz olyan, mint az amelyik tojás fehérjéből készül.
      Fényes sem lesz, mert ez nem tükörglazúr.
      Ez arra jó hogy egy kicsit színesebbé tedd a muffin, és a hozzá hasonló édes aprósüteményeket.
      Gyorsan kész van, egyszerű, és gyerekekkel is el lehet vele szórakozni.