Fekete ribizli lekvár és zselé készítése

UGRÁS A RECEPTHEZ
Fekete ribizli zselé, fekete ribizli lekvár üvegben

Ehhez a lekvárhoz fekete ribizli beszerzése szerintem bonyolultabb, mint az elkészítése. Mert ugyan boltban is kapható fekete ribizli lekvár, pontosabban fekete ribizli zselé (erről majd később) de ha magunk szeretnénk elkészíteni, akkor azt hiszem a legbiztosabb módja, ha ültetünk a kertbe és magunk szüretelünk. Én sokat járok piacra, de ott még soha életemben nem láttam fekete ribizlit. Bár volt már aki látott, úgyhogy ilyenkor június vége felé próbálkozzunk, hátha belefutunk.

Nálunk az ellátmányt a kertbe ültetett bokrok biztosítják, amiről az első évben, még nem gondoltam, hogy ennyire zamatos, jó ízű és ilyen sok fekete ribizli lekvár fog készülni. Maga a gyümölcs nyersen is eteti magát, a családban is nagy kedvenc, de ennek ellenére találkoztam már olyannal, aki nem szereti.

A kiindulópont az volt, hogy elkezdjük azzal a módszerrel, ahogyan a többi lekvárt is készítjük. A lekvár az nagyjából így is készült. De mivel fekete ribizli zselét is szerettünk volna csinálni, ezért kutakodtam egy kicsit. A kutatás azt az eredményt hozta, hogy ezt másképp "kell" (illetve lehet) csinálni.

Fekete ribizli

Mivel a fekete ribizli kevesebb vizet tartalmaz, mint a piros, ezért a rostok közül ki kell csalogatnunk azt. Ezt az uborkasalátában sóval érik el, de mi itt a cukrot választottuk, hiszen mégiscsak lekvárról beszélünk. A folyamat egyszerű, a gyümölcsöket összeturmixoljuk egy botmixerrel, megszórjuk a cukorral és egy napra betesszük a hűtőbe. Szerintem, ha ez a lépés kimarad, akkor nehezebben megy át a szűrőn, mert akkor talán egy kicsit sűrűbb a cucc. Minden esetre a passzírozást egy rövid forralás előzze meg, mert akkor még a viszkozitáson is javítunk egy kicsit. Javíthatunk még azzal is, hogy hozzáöntünk egy kevéske vizet (0,5-1 dl) ami a végén kicsit hígít a kész zselénken is. Ha kimarad, akkor sűrűbb lesz, de ugyan olyan finom.

Fekete ribizli zselé, fekete ribizli lekvár cukorban
Fekete ribizli zselé passzírozás
Fekete ribizli zselé passzírozás
Fekete ribizli zselé passzírozás
Fekete ribizli lekvár, Fekete ribizli zselé üvegekbe töltés

A fekete ribizli lekvár cukor nélkül is elkészíthető?

Szerintem igen, de valószínűleg ebben az esetben úgy járunk el a legjobban, ha nem passzírozzuk át, hanem az egész gyümölcsöt megfőzzük egyben, hiszen akkor a héja is sűrít rajta.

Ugyanakkor lehet, hogy öngólt rúgunk vele. Ugyanis a fekete ribizli lekvárnál ez olyasmi lehet, mint a sárgabaracknál. Ha eszed, akkor a gyümölcs édes, de ha befőzöd lekvárnak -héjastul-, akkor savanyúbb lesz, és több cukor kell bele. És amíg a barackot igen könnyű meghámozni, ez a fekete ribizliről kevésbé mondható el.

Mivel a gyümölcs a legelején  héjastul kerül a fazékba, és azzal együtt melegíted fel, a héjából a savak nagy része valószínűleg kioldódik. E miatt muszáj édesíteni rajta, akár zselé akár lekvár készül belőle.

Melyiket válasszuk?

A fekete ribizli lekvár ízében nem túlzottan tér el a zselétől, talán a héja miatt kicsit savanykásabb. A zselében nem kell kerülgetnünk a magokat de így elveszítjük a gyümölcs héját és magját amiben valószínűleg igen sok hasznos anyag van. Bár nálunk nem veszett kárba ami megmaradt. A két éhes szájból az egyik be is puszilta az egészet.

A lekvár kicsit rusztikusabb (darabosabb). A zselét meg csak simán nem tudod letenni. Az íze valahol a szilvalekvár és az áfonyalekvár között van és akár köretnek húsok mellé, vagy rántott camembert mellé áfonyalekvár helyett simán el tudom képzelni.

A fekete ribizli lekvár hatása a szervezetre valószínűleg nem ugyan az mintha frissen fogyasztanánk, hiszen a főzés hatására a C vitamin jelentős része elbomlik, ugyanakkor a benne lévő karotinok és a lutein (ami hőálló) viszont megmarad.

Ha leginkább joghurtba esetleg kefirbe szeretnéd keverni, akkor a lekvár a legjobb választás. Ha csak úgy magába, vagy kenyérre kenve szeretnéd enni akkor a zselé. Bár ki tudja ezt előre.

A recept kicsit változott, úgyhogy ne csodálkozz ha tegnap még nem ezt olvastad. 

A 2019 év kísérletezgetést követően, arra a meglátásra jutottam, hogy valószínűleg én már csak zselét fogok készíteni.

Az a nagyszerű benne hogy amíg a piros ribizlinél a -passzírozás után- a kipasszírozott magok mennek a kukába, addig a fekete ribizli passzírozásból megmaradt mag, még tartalmaz annyi gyümölcsöt, hogy akár bekeverhető joghurtba, vagy simán megkenhető vele egy szelet kenyér is.

Ezt érdemes előre megtervezni, mert ha előre tudod, hogy a magos ribizli maradékot később megeszed akkor a passzírozásnál nem kell annyira odafigyelni, hogy az összes levet kicsalogasd a gyümölcsökből.

Aki érzékeny a magokra annak ez nem ajánlott

[recept-elott link_a_kephez="igen"]

Fekete ribizli lekvár és vagy zselé készítése

A lekvárhoz

 • 1 kg feketeribizli
 • 50-70 dkg cukor

A zseléhez

 • 1 kg feketeribizli
 • 40-50 dkg cukor
 • 0.5-1 dl viz

A lekvár elkészítése

 1. A ribizliket megmossuk majd a cukorral egy lábasban összeforraljuk a forrástól számított 10 percig.
 2. Az előre elmosott üvegekbe töltjük amíg még forró.
 3. Celofán plusz tető kerül rá, majd 5 percre fejre tetejére állítom.
 4. Egy ládába pakolom és egy pléddel becsomagolom, ahol 1-2 napig pihennek.

A fekete ribizli zselé elkészítése

 1. Egy kg gyümölcshöz 40-50 dkg cukrot öntünk, amit vagy összenyomkodsz egy krumplinyomóval, de egyszerűbb egy botmixerrel átdarálni.
 2. Hozzáadjuk a 0,5-1 dl vizet ( ez el is hagyható, de akkor sűrűbb lesz a zselé)
 3. 30 percig főzzük.

 4. Ezután egy fémszitán átpasszírozzuk a gyümölcsöket.
 5. Ezt a pürét 5-10 percen keresztül forraltuk ismételten.
 6. Az előre elmosott üvegekbe töltjük amíg még forró.
 7. Celofán plusz tető kerül rá, majd 5 percre állítsd a fejre tetejére (csírátlanítás)
 8. Egy ládába pakolom és egy pléddel becsomagolom, ahol 1-2 napig pihennek.

Elsőre lehet hogy soknak tűnik a kilónkénti 50 dkg cukor, de nem az.
Ez még mindig kevesebb mint amit a szakácskönyvek írnak.

A kísérletezgetést követően, arra a meglátásra jutottam, hogy valószínűleg én már csak zselét fogok készíteni.

Az a nagyszerű benne hogy amíg a piros ribizlinél a -passzírozás után- a kipasszírozott magok mennek a kukába, addig a fekete ribizli passzírozásból megmaradt mag, még tartalmaz annyi gyümölcsöt, hogy akár bekeverhető joghurtba, vagy simán megkenhető vele egy szelet kenyér is.
Ezt érdemes előre megtervezni, mert ha előre tudod, hogy a magos ribizli maradékot később megeszed akkor a paszírozásnál nem kell annyira odafigyelni, hogy az összes levet kicsalogasd a gyümölcsökből.

Aki érzékeny a magokra annak ez nem ajánlott

 

Vélemény, hozzászólás?

A bejegyzéshez eddig 8 hozzászólás érkezett.

 1. Üdv! A C vitamin nem egzaktan egy hőre bomló vitamin. Nagyon nem mindegy milyen növényben, vagy környezetben van. Egy salátából hőkezelés nélkül is csak az állástól bomlik el. Míg a feketeribizli C vitaminja stabil. Főzheted órákig, majd tárolhatod két évig is a polcon, majd a frissen 100% C vitamin adagja lecsökken 98%-ra. De egy káposzta C vitaminja a savanyítással (fermentálás) többszöröződik és főzésre is stabil lesz, azaz nem bomlik könnyen a hő hatására.

 2. Kedves Mariann

  A C vitamin bomlása kizárólag hőenergia hatására kb 190°C felett kezdődik.
  Ugyanakkor a C vitamin nem csak hőenergiával találkozik, hanem oxigénnel is. Így a bomlás elkerülhetetlen, de valószínűleg nem lesz nulla.

  Arra vonatkozóan persze nem végeztem méréseket, hogy a fekete ribizliben mennyire stabil vagy nem stabil a C vitamin és, hogy mennyi bomlik el belőle, de ha üvegekbe zárjuk akkor talán még az oxigén is elkerüli valamennyire, ami csak jót tesz neki.

  Amikor felbontok egy üveggel, nem nagyon fordul meg a fejemben az a gondolat, hogy vajon mennyi C vitamin is van benne.
  Csak úgy elfogy.

 3. Kedves Olga,

  Az volna a kérdésem,hogy mennyire sikerült levinni a cukrot a fekete ribizlinél: és ha zselatint alkalmazni akarok akkor mi az eljárás?
  Az én tapasztalatom az ,hogy simán folyékonya lekvár a zselatinnal pedid nem folyik ,nem csöpög.
  Tisztelettel
  GL.

  1. Kedves Lajos

   Jó a kérdés.
   A zselésítés pektinnel vagy zseletinnal lehetséges, amennyiben az szükséges. De a zselé készítéshez nem szükséges.
   Persze a cukrot ki is válthatjuk más édesítőszerrel, ekkor az állaga is változik, így az is elképzelhető, hogy igényel egy kis zselatint, de idáig még én sem merészkedtem.

  2. Kedves Lajos
   Elkészült az idei fekete ribizli zselé.
   Sajnos a sok eső miatt lehet, hogy egy kicsit hamarabb lett leszedve, de végül is egész jó lett.
   A cukrot 40 dkg-nál lejjebb nem tudtam vinni, és így zselésítő anyag sem kell bele. Sőt, lehet, hogy inkább hígítani kellett volna.
   Üdv Olgi

 4. Kedves Olgi,
  El kell felejteni a szitát.Az én tapasztalatom 3 adag után a következö:
  Tisztitás után bot mixerrel pépesitettem,azután a Dr,Otker 3:1 ben recept szerint cukor350 gr,1 tasak zselésitő az 1 kg.ribizlihez felfözni max..5 perc forrás .még 1 citrom leve és vanilia örlemény.Űvegbelezárni leforditani és zsáraz dunsztba 1 nap.Nagyon markáns ize van és nincsenek magok se héj nem folyik kenhető.Ezután igy fogom késziteni.
  Űdv.GL

  1. Én maradok a szitánál, az jobban bevált. Az én botmixerem nem töri szét a magokat. Zselésítőt sem rakok bele, mert akkor tutira nem tudom kikanalazni az üvegből. Úgyhogy én ilyen régimódian nyomom. Köszi, hogy megosztottad. Üdv Olgi

 5. Nagyon szepen koszonom!Nekem a magok nem szamitanak.Mezzel csinallom. ennekem sajna cukrm van. Ketto uveg mezet teszek bele sajnos nemmertem le a ribizlit.kb nyolc kg csak elall,megegyser koszi.Udvozletem.