A raclette eredetileg a svájci Wallis kantonból származik, és a hagyományok szerint több mint négyszáz éves. Egy tehéntejből készült félkemény sajt, aminek a zsírtartalma 50% körüli, ezért egészen jól olvad.
Egy népmonda a havasokon élő pásztorok eledeléről beszél, mikor is a tél vége felé már fogyóban volt a szalonna meg a kolbász, csak krumplival, savanyú uborkával és száradt sajttal kellett beérniük.
Persze egy ilyen étkezésnél a ribizli bor is előkerült, így minden adott volt ahhoz, hogy elszabaduljon a pokol.
Ugyanabban az időben nálunk a nagy szegénység maximum gombócdobálást engedélyezett (lásd: Indul a bakterház), de Svájcban már akkor is fene nagy jólét uralkodott, így nem érték be egyszerű gombócokkal. Ők sajttal hajigálták egymást, aminek az eredménye az lett, hogy a tűz közelében lévő meleg kövekre is jutott a munícióból. Ezeket tovább hajigálni nem lehetett, mert az ott megolvadt. Ezt követte a krumpli és a savanyú uborka, és így egy új svájci ételt született.
A modern kori változat elengedhetetlen kelléke egy raclette sütő, ami rendkívül megkönnyíti az olvadás és a sütés folyamatát, de nagyon elszántak egy kisebb serpenyőben is megpróbálhatják az olvasztást.
Ez a raclette sütögetés hasonlít a fondue készítéshez, de mégis más. mert a sajtot a hagyományok szerint nem keverik semmivel (elvileg), és csak ezt az egy fajta sajtot használjuk.
Vannak olyan grillsütők is, amihez kis nyeles tálkákat adnak. Ezekben kis tálkájában olvasztjuk meg a sajtot, amit lereszelni nem kell, elég ha csak felkockázzuk.
Mi a 400 éves hagyománnyal szakítottunk és mindig felöntjük egy kevéske fehér borral (hárslevelű, furmint), mert azzal aztán felülmúlhatatlan. Vannak, akik még befűszerezgetik a sajtot ezzel, azzal, de szerintem csak elrontani lehet.
Lehet másmilyen sajttal keverni, de vigyázzunk arra, hogy magas zsírtartalmú legyen, mert egyébként nem keveredik össze rendesen a raclettel és a borral. Bár így már akár fondue-nek is hívhatjuk.
Ha krumplival tálalod, akkor egy kis só, bors jót tesz neki.
Az az igazság hogy ezt a borral összekevergetős szmötyit csak otthon tudod megcsinálni, mert csak a kis tálakban lehet a borral összekeverni. Az raclette étteremben egy marha nagy gurigát kapsz, amit egy fűtőszál melegít. Ott a keverésre esély sincs.
A fondue készítésnél ugyan a száraz fehér bort ajánlják, de szerintem tök mindegy. Már próbáltuk száraz és édes borral is, szerintem mind a kettővel finom.
Folyamatos kevergetés és melegítés után, ha ügyesek vagyunk akkor egy homogén állagú szószt kapunk.
Nem szabad sok bort belerakni, mert akkor összeáll egy nagy galacsinná a sajt és nem keveredik össze. Egy evőkanálnál ne nagyon legyen több.
Érdemes az alsó és felső részben felváltva melegíteni a tálcákat, és közben kevergesd, hogy egyenletesen melegedjen. Ha a sajt megolvadt, az alsó részbe helyezve a tetejét rápirítom. És kész.
A sajt tálalását hagyományosan, héjában főtt krumplival és savanyú uborkával ajánlják, mind a mai napig. A speciálisan erre a célra szakosodott raclette éttermek is.
Nos ez a krumplis rész az, amit mi kihagytunk, és a sütő tetején megpirított kenyérdarabkákkal tunkoltuk ki a kis tálkákból. Persze az uborka, esetleg ecetes gyöngyhagyma simán mehet mellé.
Nálunk ez a raclette recept vált be a legjobban, és maradunk is ennél.
Amikor hozzánk került ez a sütő, még azt se tudtam, hogy létezik ilyen sajt, hogy raclette. Aki ezt a sütőt megvásárolta, ő sem tudta, mert mielőtt a férjem privatizálta és hazahozta, azelőtt sütésre használták a legkevésbé.
Leginkább kávét melegítettek rajta.
Ebből is látszik milyen sokoldalúan felhasználható egy raclette sütő.
Mi így készítjük a raclette sajtot otthoni körülmények között.
Viszont az alábbi videóban megnézheted, hogyan csinálják a nagyok az éttermekben.
Jó tudni, hogy a raclette nehéz étel és a fogyasztást követően csak meleg italok fogyasztását ajánlják.
Jó étvágyat.
[recept-elott link_a_kephez="igen"]
Szia!
Fantasztikusan néz ki,én még nem próbáltam,de hol tudok raclette sajtot beszerezni? Ezt mindenképpen meg kell kóstoltatnom a "sajtimádó" családommal!
Kedves Gyöngyi
Bármelyik nagyobb áruházban (valamilyen HYPER vagy SUPER market) meg tudod venni. Nem olcsó, de legalább drága.
6000-Ft körül van kilója, de néha ki szokták rakni akciósba, akkor szoktam bevásárolni.
Berakom a fagyóba, és amikor megjön az ihlet és a fehérbor, akkor kiolvasztom és indul a buli.