Mákos guba

A mákos guba, jellegzetes magyar édességként ismeretes, de Németország keleti felén és Lengyelországban is készítik. Nálunk az elkészítése erősen kötődik az év végi ünnepekhez, aminek oka valószínűleg a paraszti étkezési szokásoknak és azoknak babonáknak köszönhető miszerint is az év végén a babbal, lencsével készült ételek gazdagságot, a mákkal készültek ezek mellett még jó házasságot is jövendöltek. Ugyan senki sem tudhatja, hogy ezek igazak vagy sem, de hát minek kockáztasson az ember.

Persze a hagyományokat követve mi is most készítjük, de egy két alkalommal év közben is beugrik a sütőbe. Főleg akkor, amikor bevásárlás közben a kiflikhez érve, elhangzik ez a mágikus mondat:

"Mit akarsz már 5 db kiflivel? Egyedül megeszek 5-öt. Vegyél 20-at, úgy is elfogy!"

Naná, hogy nem fogy. És így három nap múlva biztos előkerül a mákos guba recept. Sokat ugyan nem kell keresgélni, mert annyira egyszerű, hogy ha egyszer megcsinálod, sosem felejted el. Így aztán megy ez fejből is.

Mákos gubához a szikkadt kifli a legjobb.

Leginkább szikkadt kiflit érdemes használni, ami kicsit jobban magába szívja a tejet.

A századfordulón még a kemencében a kenyerek mellett sütötték, de manapság már legtöbbször a mákos guba sütőben készül.

Mákos guba kelt tésztával

A kelt tésztából készült változatot bobajkának hívják, amely az étel illetve a tészta neve is. A készítése kicsit más, de a végeredmény majdnem ugyan az. Azért majdnem mert itt tulajdonképpen a kifli részét te magad készíted.

Az elkészítésekor a cukros vízben felfuttatott élesztővel tésztát dagasztottak, a kelesztést követően kézzel ujjnyi vastag rudakat formáztak belőle (azt is mondhatnánk, hogy kiflit sütöttek) . Sütés előtt vagy után felkarikázták majd megsütötték. Felhasználáskor langyos vízbe áztatták (esetleg rövid ideig főzték, és darált cukros mákkal megszórták. Ez sós változatban is elkészíthető savanyú káposztával és vöröshagymával ízesítve a tésztát.

Én még ezt soha nem készítettem el így--és valószínűleg annyival nem finomabb, mint amennyivel melósabb--, de majd egyszer sort kerítünk rá. Egyelőre marad a modernebb változat, aminek a receptjét a lap alján találod.

Mákos gubához kifli áztatás
Mákos guba mákkal megszórva.
Mákos guba sütés előtt egy kis vajat elbír a tetején.
Mákos guba mézzel leöntve
Mákos guba készre sütve.

Na most, a diós guba pont ugyan így készül, csak a mákot lecseréled dióra. De én úgy is elkészítettem már, hogy fele mákos fele diós lett.

A tetejét meg lehet szórni mazsolával is, ami talán még egy kicsit feldobja.

A mákos gubát vanília öntettel a tetején tálaljuk ami addig simán elkészíthető, amíg a kiflik sülnek a sütőben.

Jó étvágyat.

[recept-elott link_a_kephez="igen"]

Mákos guba

A gubához

  • Kb 8 db szikkadt kifli
  • 10 dkg darált mák
  • 8 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citrom héj

Az öntethez

  • 4-5 dl tej
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 vaníliás cukor (vagy vanília)
  • 3 to jás sárgája+ 8dkg cukor
  1. A kifliket karikára szeleteljük.
  2. Az 8 dl tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felmelegítjük ( nem kell felforralni) a citrom héját belereszeljük.
  3. A kiflikarikákat megmártjuk benne úgy, hogy ne ázzanak el nagyon.
  4. Egy tűzálló tálat kivajazunk belerendezgetjük a kiflikarikákat, majd megszórjuk a darált mákkal. Amennyire a tál engedi kissé megforgatjuk.
  5. Megvajazzuk a kiflik tetejét majd meglocsoljuk egy-két evőkanál mézzel.
  6. Esetleg egy kis mazsolát meggyet is szórhatunk rá.
  7. Kb 15 percet tölt a sütőben ami alatt az öntet elkészíthető.

Az öntet elkészítése

  1. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd belekeverjük a lisztet.
  2. A tejjel csomómentesre keverjük, és közepes lángon folyamatosan keverve besűrítjük.
  3. Forralni nem szabad.

Vélemény, hozzászólás?