Egy igazi vendégváró finomság készült már most harmadik alkalommal. Elsőre is nagy sikert aratott, és elég nagy kihívást jelentett, hogy a sütik valóban meg is várják a vendéget. Az eredmény, a sütés után egy ropogós, de mégis lágyan összeomló magvas túrós háromszög.Amit én háromszögre vágtam, de nyilván lehet ez négyszög téglalap vagy paralelepipedon is. Kinek mi tetszik.
A tészta roppant egyszerű, csak három dolgot kell összegyúrnunk besóznunk majd hidegen pihentetni egy ideig.
A tészta kidolgozásánál a zsiradékot a hűtőből kivéve, szobahőmérsékleten felmelegítve (ne olvadjon folyósra) kezdjük el összemorzsolni a liszttel. A tészta pihentetésére ezt követően azért van szükség hogy a zsiradék visszadermedjen és tudjunk vele dolgozni. Ha a tészta a kidolgozása során nem melegszik fel túlságosan, és úgy gondoljuk, menni fog a nyújtás, vágás, akkor a pihentetést el is hagyhatjuk, és nekifoghatunk a többi folyamatnak.
Nyújtás után felkerül a tojás, ami egy egész tojás kissé felverve, de csak annyira, hogy a sárgája és a fehérje összekeveredjen.
A nagyobb magoknak nekiestem a mozsárral. Szórtam rá diót, sós mogyorót, szezámmagot, mákot.
Rájöttem, hogy akkor járok a legjobban, ha még a tepsin kívül elvágom, és utána rakom bele. A pizzavágó erre tökéletes.
Ebben az évben még biztos elkészítem pár alkalommal és szerintem ezt gluténmentes változatban is ki lehet próbálni, mert nem kell keleszteni a tésztát.
Próbáljátok ki hévégén. Kellemes sütögetést.
[recept-elott link_a_kephez="igen"]
Magvas túrós háromszög
- 25 dkg margarin (vaj, esetleg zsír)
- 25 dkg liszt
- 25 dkg túró
- 1 csapott evőkanál só
- 1 egész tojás
- Reszelt sajt
- Magok amiket szeretnél a tetején: dió (mogyoró, szezámmag, stb)
- A zsiradékot a lisztet és a túrót összegyúrjuk, és fél-egy órát pihentetjük (hűvös helyen, esetleg a hűtőben, kb 6-10 fokon)
- Pihentetés után vékonyra (kb 5mm) nyújtjuk, megkenjük a felvert tojással.
- A nagyobb magokat durvára törjük.majd megszórjuk vele a tésztát.
- A reszelt sajttal is megszórjuk és háromszögekre vágjuk ( vagy amilyen alakúra szeretnéd).
- Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
- Előmelegített sütőben 200°C fokon megsütjük, kb 10-15 perc alatt.
A tészta kidolgozásánál a zsiradékot a hűtőből kivéve,szobahőmérsékleten kicsit felmelegítve(ne olvadjon folyósra) kezdjük el összemorzsolni a liszttel. A tészta pihentetésére ezt követően azért van szükség hogy a zsiradék visszadermedjen és tudjunk vele dolgozni. Ha a tészta a kidolgozása során nem melegszik fel túlságosan, és úgy gondoljuk, menni fog a nyújtás, vágás, akkor a pihentetést el is hagyhatjuk, és nekifoghatunk a többi folyamatnak.
Szia. Nagyon köszönöm ezt a receptet, a kedvencem lett. Nem gyozom bezsebelni a dicsereteket. Eddig mindig a mama ezereves sajtosat csinaltam de kb dupla ennyi ideig tartott, allandoan ragadt es nem is volt ilyen finom ez a recept tokeletes es nagyon halas vagyok erte❤️