Magvas túrós háromszög

Egy igazi vendégváró finomság készült már most harmadik alkalommal. Elsőre is nagy sikert aratott, és elég nagy kihívást jelentett, hogy a sütik valóban meg is várják a vendéget. Az eredmény, a sütés után egy ropogós, de mégis lágyan összeomló magvas túrós háromszög.Amit én háromszögre vágtam, de nyilván lehet ez négyszög  téglalap vagy paralelepipedon is. Kinek mi tetszik.

A  tészta roppant egyszerű, csak három dolgot kell összegyúrnunk besóznunk majd hidegen pihentetni egy ideig.

A tészta kidolgozásánál a zsiradékot a hűtőből kivéve, szobahőmérsékleten felmelegítve (ne olvadjon folyósra) kezdjük el összemorzsolni a liszttel.  A tészta pihentetésére ezt követően azért van szükség hogy a zsiradék visszadermedjen és tudjunk vele dolgozni. Ha a tészta a kidolgozása során nem melegszik fel túlságosan, és úgy gondoljuk, menni fog a nyújtás, vágás, akkor a pihentetést el is hagyhatjuk, és nekifoghatunk a többi folyamatnak.

Nyújtás után felkerül a tojás, ami egy egész tojás kissé felverve, de csak annyira, hogy a sárgája és a fehérje összekeveredjen.

Magvas túrós háromszög tojással megkenés

A nagyobb magoknak nekiestem a mozsárral. Szórtam rá diót, sós mogyorót, szezámmagot, mákot.

Magvas túrós háromszög

Rájöttem, hogy akkor járok a legjobban, ha még a tepsin kívül elvágom, és utána rakom bele. A pizzavágó erre tökéletes.

Magvas túrós háromszög
Magvas túrós háromszög
Magvas túrós háromszög
Magvas túrós háromszög
Magvas túrós háromszög

Ebben az évben még biztos elkészítem pár alkalommal és szerintem ezt gluténmentes változatban is ki lehet próbálni, mert nem kell keleszteni a tésztát.

Próbáljátok ki hévégén. Kellemes sütögetést.

[recept-elott link_a_kephez="igen"]

Magvas túrós háromszög

Olgikonyhaja
5 csillag 1 szavazatból
Kategória Sós sütemény
Előkészítés 20 minutes
Főzés 10 minutes
Teljes idő 30 minutes

Hozzávalók
  

  • 25 dkg margarin vaj, esetleg zsír
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg túró
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 egész tojás
  • Reszelt sajt
  • Magok amiket szeretnél a tetején: dió mogyoró, szezámmag, stb

Elkészítés
 

  • A zsiradékot a lisztet és a túrót összegyúrjuk, és fél-egy órát pihentetjük (hűvös helyen, esetleg a hűtőben, kb 6-10 fokon)
  • Pihentetés után vékonyra (kb 5mm) nyújtjuk, megkenjük a felvert tojással.
  • A nagyobb magokat durvára törjük.majd megszórjuk vele a tésztát.
  • A reszelt sajttal is megszórjuk és háromszögekre vágjuk ( vagy amilyen alakúra szeretnéd).
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
  • Előmelegített sütőben 200°C fokon megsütjük, kb 10-15 perc alatt.

Ez még fontos lehet

A tészta kidolgozásánál a zsiradékot a hűtőből kivéve,szobahőmérsékleten kicsit felmelegítve(ne olvadjon folyósra) kezdjük el összemorzsolni a liszttel. A tészta pihentetésére ezt követően azért van szükség hogy a zsiradék visszadermedjen és tudjunk vele dolgozni. Ha a tészta a kidolgozása során nem melegszik fel túlságosan, és úgy gondoljuk, menni fog a nyújtás, vágás, akkor a pihentetést el is hagyhatjuk, és nekifoghatunk a többi folyamatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mond el hogy tetszett




A bejegyzéshez az első hozzászólás már megérkezett.
Légy te a második, aki folytatja!

  1. 5 stars
    Szia. Nagyon köszönöm ezt a receptet, a kedvencem lett. Nem gyozom bezsebelni a dicsereteket. Eddig mindig a mama ezereves sajtosat csinaltam de kb dupla ennyi ideig tartott, allandoan ragadt es nem is volt ilyen finom ez a recept tokeletes es nagyon halas vagyok erte❤️