Régebben nem annyira figyeltem, de most valahogy feltűnt, hogy még mindig árulnak sütőtököt a piacon. Vettem is egyet gyorsan. Az "orange" vagy más néven sonkatökből volt a legtöbb, ami szerintem a legfinomabb a süthető tökök közül. Ez az egyszerű sütőtökkrémleves is ebből készült, ami szerintem a legfinomabb a süthető tökök közül. Bár vannak, akik ezt másként gondolják. Mi mindig ezt vesszük, miután már a mienk (amit a kertbe ültettünk) elfogyott.
A sütőtök egy olyan zöldség (vagy sárgaság?), amit egészen változatosan elkészíthetünk. A sütés és a krémleves mellett készíthetünk belőle süteményeket, főzeléket, ihatjuk a levét is, és bátrabbak lekvárt is készíthetnek belőle. Én még ennyire nem vagyok bátor, úgyhogy egyelőre maradok a krémlevesnél.
Sütőtökkrémleves változatok
Én a "sósabb" változatot készítettem, ami még mindig inkább édesebb, mint sós, viszont ehhez a változathoz remekül illik a pirított tökmag és valamilyen penészes sajt (márvány, kék penészes, gorgonzola), ami nálunk elég népszerű. A gorgonzolával tényleg szenzációs.
A sütőtökkrémleves "édesebb" változatát narancslével készítik és fahéjjal, narancshéjjal fűszerezik. Ha van kedve valakinek, nyugodtan kísérletezhet vele, de én egyelőre maradok a tökmagos tejszínes gyömbéres változatnál.
Vannak akik úgy készítik, hogy a főzés előtt megsütik a tököt, de szerintem teljesen felesleges ezzel szórakozni mert annyival nem lesz jobb mint amennyivel több időt és energiát ez felemészt.
A fűszerezés elég puritán, só, bors, cukor, ízlés szerint. Mehet bele még fél teáskanál őrölt gyömbér és egy csipetnyi fahéj is. Esetleg a végén egy kis szerecsendióval is meg lehet szórni.
A folyamat a tök tisztításával kezdődik. Amikor a hámozás részhez érünk, arra ügyeljünk, hogy ne csak egy zöldséghámozóval vágjuk le a külső egy mm-t a héjából, hanem egy éles késsel hámozzuk meg úgy, hogy legalább 5-6 mm vastagságban távolítsuk el a külső részt.
A legelső...
Amikor az első sütőtökkrémlevest készítettem, kicsit félve álltam neki, mert előzőleg volt egy nem túl jól sikerült kísérletem a sütőtökkel és így nem tudtam, hogy fog e ízleni a családnak. Ez akkor volt mikor a kertünkben rekord termés volt a sonkatökből, így aztán alapanyag volt bőven. A sütést követő kudarc után a gyömbéres sütőtök krémleves elsőre sikerült, és elég nagy sikere volt.
Mindent összevetve egy viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíthető finom levesről van szó, aminek az elkészítését kezdőknek is melegen ajánlom. Hidegen nem annyira jó.
A sütőtökkrémleves kalória tartalma alacsony (100g 52 kalóriát tartalmaz) persze csak akkor, ha cukor nélkül készítjük, így fogyókúrázóknak is ideális. Viszont a glikémiás indexe 75, ami magasnak számít.
A sütőtökről kicsit bővebben a wikipédián.
Jó étvágyat.
[recept-elott link_a_kephez="igen"]
Sütőtökkrémleves
- 1 db sütőtök
- 5 dkg vaj
- 1 db vöröshagyma
- só
- bors
- cukor ízlés szerint
- 2 dl tejszín
- fél kávéskanál őrölt gyömbér
- A tököt megpucoljuk, és 2x2 cm-es darabokra vágjuk.
- A vajon a hagymát üvegesre pirítjuk, majd a feldarabolt tököket hozzáadjuk.
- Felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi.
- Felforraljuk befűszerezzük és puhára főzzük.
- Botmixerrel pépesítjük és eközben a tejszínt is hozzáadjuk.
- Pirított tökmaggal és/vagy valamilyen penészes sajttal ( kék penészes, márvány, gorgonzola), esetleg egy kis szerecsendióval megszórva tálaljuk.
Ha kicsit az édesebb vonalon indulunk el, akkor ízesíthetjük még narancshéjjal, narancslével esetleg egy kis fahéjjal. Így egy picit talán jobban érdemes cukrozni.