Édesburgonya, batáta

A hazánkban is egyre népszerűbb édesburgonya, egy nagy keményítőtartalmú gumós gyökér, gyökérzöldség, amit a világ legtöbb országban termesztik és fogyasztják, de vannak országok ahol ez a legfontosabb népélelmezési cikk. A spanyol nyelvterületeken batáta, Új-Zélandon kumara néven ismert

Az édesburgonya csak távoli rokonságban van a burgonyával és rendszertanilag nem burgonyaféle, hanem a szulákfélék nemzetségébe tartozó, évelő növény. Évelő lenne nálunk is,  ha el nem fagyna a téli hidegben, azt ugyanis nem szereti.

A növény megvastagodott tároló-gyökereit --amiből növényenként 4-10 db is növekszik--, használják élelmezési célokra. Bár egyes területeken a zsenge leveleit és hajtásait is fogyasztják, de a magasabb energiatartalmú gumós gyökere mégiscsak a legfontosabb terméke ennek a növénynek.

Voltunk olyan elvetemültek hogy megkóstoltuk a levelét és a hajtásokat, de ahol bement ott ki is jött. A lenyelésére a keserű íze miatt nem került sor, és így valószínűleg nem is leszek nagy rajongója. Maradunk a gumóknál.

A gyökerei nagyon hasonlítanak a hazai burgonyához, de a gumókkal ellentétben maga a növény föld feletti része már nem annyira. Hosszú, kúszó indái vannak, levelei nagyok, szív alakúak.

Az édesburgonya gumói hosszúkásan kúposak, héja sima, aminek a színe lehet, sárga, narancssárga, piros, barna, lila, bézs.

A húsa lehet, sárga, narancssárga, piros, bézs, rózsaszín, lila, fehér.

Én egy tv műsorban láttam először ahol egy batátatermelő család mesélt róla. Akkor még olyan bonyolultnak tűnt ennek felhasználása, tárolása és esetleges kertben való termesztése, így tovább is léptünk rajta.

Egy két kóstoló után idén úgy döntöttünk, hogy ültetünk pár tövet, ami elég szépen növekedett.

Amint a képen is látszik a narancssárgából ültettük 5 db-ot tavasszal, most az első szedésnél kb 3-4 db-ot ástunk ki tövenként.

Látszik hogy vannak még vékonyabb gyökerek amik ha tovább növekedtek volna a tövenkénti 4-10 db gumót is tudtunk volna szüretelni, de sajnos erre már nem maradt ideje, hiszen a tél és a fagyok jönnek, a batáták pedig mennek.

Édesburgonya, batáta még mosatlanul

Mi van az édesburgonyában?

Az édesburgonya gyökerei tartalmaznak

 • élelmi rostokat 3,3g/100g
 • A-vitamint  (főleg a sárga húsú)  14000 NE, 961 μg/100g, (RDA 120%)
 • béta-karotint (8500 NE /100g)
 • C-vitamint, 20-30 mg/100g, ami majdnem teljesen lényegtelen mert a batáta nyersen ehetetlen, ha megsütöd, vagy megfőzöd akkor meg úgyis elbomlik.
 • B1, B2, B6, és E vitaminokat
 • ásványi anyagokat  nátrium, kálium, kalcium, vas, magnézium, mangán, , foszfor, szelén, réz és cink

Az édesburgonya kalória tartalma nem túl magas. Kb a burgonya a zöldborsó vagy éppen az éti csiga kalóriatartalmával egyenlő. 100g batáta kb 90 kcal -t tartalmaz.

Az édesburgonya szénhidráttartalma (ami keményítő, cukor és élelmi rostok) közepesnek mondható. A burgonya itt is hasonló értéket mutat, de a csemegekukorica és a szőlő is kb annyit tartalmaz ami  20g/100g

Fehérjét is tartalmaz (1,5-2 g/100 g) található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló.

A édesburgonya glikémiás indexe 61-es, amely érték a főtt burgonya (58) és a cékla (64) között található.

Egy Limában működő Burgonyaközpont szakértője, az édesburgonyával foglalkozó tanulmányában arról írt, hogy a batátának gazdag ásványi anyagtartalma miatt daganatmegelőző hatása is van. Csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát és antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei segítenek megőrizni a fiatalságot.

Az édesburgonya elkészítése.

A gasztronómiai felhasználása hasonló mint a burgonyáé. Ízét tekintve a sütőtök és a sárgarépa között van valahol félúton.

Az édesburgonya sütve, főzve, grillezve, párolva is nagyszerű étel. Köretként vagy főzeléknek is elkészíthetjük és vannak akik süteményeknél is felhasználják (végül is a répatorta is létezik). Lepényt is készíthetünk belőle.

Tisztítása is ugyan úgy történik mint a burgonyánál. Hámozhatjuk, kaparhatjuk, dörzsölhetjük, de elkészíthető héjával együtt is.

A világ más részein, ahol ezt a zöldséget tonnaszámra termelik, különböző módokon hasznosítják.

Afrikában a fiatal leveleket és a friss hajtásokat is fogyasztják, ugyanis az is gazdag C és B2 vitaminban, ezen kívül luteint is tartalmaz, ami fontos a szem egészségéhez. A gumókat megszárítva és őrölve búzaliszt és az édes íze miatt cukor helyett használják kenyerekben és süteményekben.

Új-Zélandon rendkívül népszerű az édesburgonya chips, tejföllel és édes chili szósszal.

A szeszipar is jelentős mennyiséget használ fel belőle.

Mire figyeljünk.

Az édesburgonya igen hamar megromlik, ha nem a megfelelő hőmérsékleten és páratartalmon tároljuk. Hasonlóan a csicsókához nem sokáig tűri az 18-22°C-ot, ami egy átlagos lakásban megtalálható. A felszedést követően maximum egy héten belül el kell készíteni.

Én általában az áruházakban és a piacon is friss áruval szoktam találkozni. Talán ez a nagy népszerűségének köszönhető ami miatt gyorsan pörög az áru, de talán a tárolásra is odafigyelnek. A friss gumónak a héja sima, és a húsa tapintásra kemény.

Érdekességek

A Csendes-óceáni szigetvilágban, nagyon hamar népszerű lett, mert más terményekkel ellentétben a szigeteket sújtó természeti katasztrófák (tájfun, árvíz) ezeket a növényeket rongálta meg legkevésbé. Így ha az otthonukat el is vitte a víz, legalább nem haltak éhen.

Használják még

 • Dél-Amerikában, a vörös édesburgonya levét lime levével keverve ruhafestésre.
 • a növény összes részét állati takarmányként.
 • dísznövényként főleg a sötét levelű fajtákat.

Az Észak Karolinai Egyetem kutatói különböző fajtákkal kísérleteznek, amiket hatékonyan bevethetnek a bioüzemanyag termelésbe.

Édesburgonya, batáta a szedés után

Európai termelés nem kiemelkedő, ezzel ellentétben Kínában 81 millió tonna terem ebből a nagyszerű zöldségből.

Elméletben számos baktériumos, gombás, virusos, betegsége van, de mi nem vettünk rajta észre különösebben semmi elváltozást. Tavasszal elültettem, kicsit locsolgattam, ősszel pedig felástam.

Előnyei és hátrányai a burgonyával szemben.

Előnyei:

 • a növény a földön szétterül, így a gyomok nem nőnek alatta
 • kevésbé hajlamos a betegségekre (nálunk a kertben), (kisebb nagyobb rágásoktól eltekintve) nem bántják a bogarak, és nem is rohadt be
 • szerintem finomabb mint a burgonya és több "hasznos" anyagot tartalmaz (vitaminok, nyomelemek)
 • vízben oldódó rostokat tartalmaz, ezért nem okoz nagyobb gázképződést, és puffadást, mint az egyéb rosttartalmú ételek

Hátrányai:

 • tárolása bonyolultabb (hamar romlik)
 • drágább (hacsak nem termeszted a sajátod)
 • nyersen akár karikára vágni, akár felkockázni külön kihívás (kicsit kemény)

Talán nincs is sok értelme hasonlítgatni, mert mindegyiknek megvan a maga helye a gasztronómiában. Ugyanakkor tavasszal  a kertben mindenképpen batátát fogunk ültetni.

[recept-elott link_a_kephez="igen"]

Vélemény, hozzászólás?