A mákos guba, jellegzetes magyar édességként ismeretes, de Németország keleti felén és Lengyelországban is készítik. Nálunk az elkészítése erősen kötődik az év végi ünnepekhez, aminek oka valószínűleg a paraszti étkezési szokásoknak és azoknak babonáknak köszönhető miszerint is az év végén a babbal, lencsével készült ételek gazdagságot, a mákkal készültek ezek mellett még jó házasságot is jövendöltek. Ugyan senki sem tudhatja, hogy ezek igazak vagy sem, de hát minek kockáztasson az ember.
Persze a hagyományokat követve mi is most készítjük, de egy két alkalommal év közben is beugrik a sütőbe. Főleg akkor, amikor bevásárlás közben a kiflikhez érve, elhangzik ez a mágikus mondat:
"Mit akarsz már 5 db kiflivel? Egyedül megeszek 5-öt. Vegyél 20-at, úgy is elfogy!"
Naná, hogy nem fogy. És így három nap múlva biztos előkerül a mákos guba recept. Sokat ugyan nem kell keresgélni, mert annyira egyszerű, hogy ha egyszer megcsinálod, sosem felejted el. Így aztán megy ez fejből is.
Leginkább szikkadt kiflit érdemes használni, ami kicsit jobban magába szívja a tejet.
A századfordulón még a kemencében a kenyerek mellett sütötték, de manapság már legtöbbször a mákos guba sütőben készül.
Mákos guba kelt tésztával
A kelt tésztából készült változatot bobajkának hívják, amely az étel illetve a tészta neve is. A készítése kicsit más, de a végeredmény majdnem ugyan az. Azért majdnem mert itt tulajdonképpen a kifli részét te magad készíted.
Az elkészítésekor a cukros vízben felfuttatott élesztővel tésztát dagasztottak, a kelesztést követően kézzel ujjnyi vastag rudakat formáztak belőle (azt is mondhatnánk, hogy kiflit sütöttek) . Sütés előtt vagy után felkarikázták majd megsütötték. Felhasználáskor langyos vízbe áztatták (esetleg rövid ideig főzték, és darált cukros mákkal megszórták. Ez sós változatban is elkészíthető savanyú káposztával és vöröshagymával ízesítve a tésztát.
Én még ezt soha nem készítettem el így--és valószínűleg annyival nem finomabb, mint amennyivel melósabb--, de majd egyszer sort kerítünk rá. Egyelőre marad a modernebb változat, aminek a receptjét a lap alján találod.
Na most, a diós guba pont ugyan így készül, csak a mákot lecseréled dióra. De én úgy is elkészítettem már, hogy fele mákos fele diós lett.
A tetejét meg lehet szórni mazsolával is, ami talán még egy kicsit feldobja.
A mákos gubát vanília öntettel a tetején tálaljuk ami addig simán elkészíthető, amíg a kiflik sülnek a sütőben.
Jó étvágyat.
[recept-elott link_a_kephez="igen"]
Mákos guba
A gubához
- Kb 8 db szikkadt kifli
- 10 dkg darált mák
- 8 dl tej
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- reszelt citrom héj
Az öntethez
- 4-5 dl tej
- 1 evőkanál liszt
- 1 vaníliás cukor (vagy vanília)
- 3 to jás sárgája+ 8dkg cukor
- A kifliket karikára szeleteljük.
- Az 8 dl tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felmelegítjük ( nem kell felforralni) a citrom héját belereszeljük.
- A kiflikarikákat megmártjuk benne úgy, hogy ne ázzanak el nagyon.
- Egy tűzálló tálat kivajazunk belerendezgetjük a kiflikarikákat, majd megszórjuk a darált mákkal. Amennyire a tál engedi kissé megforgatjuk.
- Megvajazzuk a kiflik tetejét majd meglocsoljuk egy-két evőkanál mézzel.
- Esetleg egy kis mazsolát meggyet is szórhatunk rá.
- Kb 15 percet tölt a sütőben ami alatt az öntet elkészíthető.
Az öntet elkészítése
- A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd belekeverjük a lisztet.
- A tejjel csomómentesre keverjük, és közepes lángon folyamatosan keverve besűrítjük.
- Forralni nem szabad.