Kókuszgolyó

Ugye nem mondok újdonságot azzal, hogy a cukrászdákban felhalmozódó nemes "hulladékok" kókuszgolyó formájában végzik be földi pályafutásukat. Ezt a különleges íz orgiát nehéz otthonunkban utánozni és nemes hulladékból sem bővelkedünk túlzottan, így marad a darált kekszes megoldás.

Gyermekkoromban sok keksztekercset készítettünk, viszont a kókuszgolyó mostanában népszerűbb a családban. Ennek az lehet az oka, hogy az elkészítése talán valamivel egyszerűbb, gyorsabb, és mivel ez a kókuszgolyó meggyel és baracklekvárral készült, az íze is jobb. Régen a kekszet nagymamámnál egy sámlihoz erősített diódarálóval daráltuk. Ez annyira népszerű munkafolyamat volt, hogy szinte fel kellett rá iratkozni előre. Hasonlóan a paradicsom passzírozáshoz, a daráló megszerzése élet halál kérdése volt, így öcsémmel sokat vitáztunk rajta.

Ha gyorsan szeretnél valamilyen édességet összedobni, a kókuszgolyó egy tökéletes megoldás!

Jártál már úgy, hogy hazaérsz a melóból, fáradtan végighemperegsz a kanapén, azzal nyugtatva magad, hogy végre vége, amikor is gyermeked, szerda este 8 órakor a fejéhez csap, és ezzel a képtelennek tűnő mondattal fogad:

- Anya, holnap farsangi buli lesz a suliban és most jutott eszembe, hogy az Ofő megkért hogy vigyünk be valamilyen sütit.

Ekkor még nem kapsz agyvérzést, csak miután kiderül, hogy a szózat első négy versszakát is kikérdezik másnap irodalomból és a tanulásból még van hátra három versszak.

De a jó hír ilyenkor az, hogy amíg gyermeked verset tanul, addig van időd meggyúrni a kókuszgolyót.

A kókuszgolyó receptje sokféleképpen variálható, és mindenki a saját ízlése szerint alakíthatja. A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás ez a változat -amit most olvasol-, de minőségben és ízvilágában jelentős javulást érhetünk el, ha

 • nem háztartási kekszet használunk, hanem valamilyen jobb minőségű kókuszos, vagy vajas kekszet
 • nem rumaromát hanem eredeti rumot teszünk bele
 • a kakaópor és a lekvár is jó minőségű

A kókuszgolyó meggyel és lekvárral készült és tejet nem rakok bele.

A meggyet és a levét több forrásból is beszerezhetjük. Ha van fagyasztott meggy, akkor annak lesz annyi leve, hogy fel tudjuk használni. Használhatjuk a meggyet befőttből is, viszont annak a leve nem igazán meggylé, csak cukros víz, amit a meggy kicsit beszínezett. Ha van friss, akkor az a legjobb.

Fagyasztott meggy
A kókuszgolyó közepébe meggy kerül

Ha nem sikerül meggylevet szerezni, akkor egy dobozos üdítő is megteszi. Kókusztejjel is elkészíthető, de legvégső esetben sima tejet is rakhatunk bele.

A kókuszgolyó gyúrásához meggylevet használunk

Ha felöntöttük a meggylével, dobjunk bele 5 evőkanál baracklekvárt. Az még egy kicsit nedvesít a masszánkon és javít az ízén is. Lekvár nélkül is elkészíthetjük, de akkor valószínűleg több folyadék kell bele egy kicsivel.  Az összetevők összedolgozása után az alábbi képen látható módon kis tehénlepényeket formázunk, majd a meggyet belecsomagoljuk.

Kókuszgolyó meggyel
Kókuszgolyó meggyel

Miután kigolyóztuk, kókuszreszelékben megforgatjuk, és ha nem szeretnénk hogy nagyon kiszáradjon akkor letakarva tároljuk.

Kókuszgolyó
Kókuszgolyó

Nálunk a cukrászdában ezt az édességet puncsgolyóként árulták, de kíváncsi lennék máshol milyen néven illették mikor még nem keresztelték át kókuszgolyóra.

Kicsit nyomozgattam e témában honnan is való ez az édesség. Egy wikipédia cikknél fejeződött be ami nagy valószínűséggel "ős kókuszgolyóról" szól. Bár ennek a neve "Chokladboll" és Svédországban készítették. Ennek is többféle receptje van, mint ahogy a kókuszgolyót is többféleképpen el lehet készíteni.

Jó étvágyat.

[recept-elott link_a_kephez="igen"]

Kókuszgolyó

 • 50 dkg darált háztartási keksz
 • 1 evőkanál kakaópor
 • 10 dkg porcukor
 • 1 olyan pici üveg rum aroma
 • 3-3,5 dl meggylé (esetleg más gyümölcslé vagy tej)
 • 5 evőkanál baracklekvár
 1. A darált kekszet a kakaóport a porcukrot összekeverjük.
 2. A gyümölcslébe a rumaromát elkeverjük, majd a száraz anyagokhoz öntve elkeverjük.
 3. Hozzáadunk 5 evőkanál baracklekvárt és az egészet egy masszává gyúrjuk.
 4. Gombócokat gyúrunk belőle és kókuszreszelékben megforgatjuk.

Mint a többi receptnél is a cukor mennyisége a minimálisra van leszorítva, amikor még pont jó. Ha ez neked nem elég édes akkor még rakhatsz bele.

A golyók meggyúrása után ne sokat várjunk, hempergessük meg a kókuszreszelékben, mert hamar megszárad és akkor nem tapad rá.
Ha kész van, érdemes letakarva tárolni, az előbbihez hasonló okok miatt. Miszerint is, hogy kiszárad.

Vélemény, hozzászólás?

A bejegyzéshez az első hozzászólás már megérkezett.
Légy te a második, aki folytatja!