Szalalkális süti

Ez az a diós linzer --vagy ahogy mi otthon hívtuk: szalalkális süti-- receptet amit már régóta kerestem és most rá is találtam. Gyermekkoromban e nélkül nem múlhatott el, és nem is múlt el a karácsony. Nagymamám és anyukám is minden évben megsütötte, de én most csináltam meg először. A pozitív eredmények láttán, úgy érzem, hogy nem utoljára.

Szalalkális süti

Miért szalalkális süti ?

A szalalkális süti nevet nyilván azért kapta mert a linzerrel ellentétben nem sütőpor hanem szalalkáli lazítja a tésztát, amit az ilyen vékony tésztáknál bátran használhatunk, ugyanis sütés közben teljesen kilevegőzik és nem marad ammónia illata.

A szalalkálin kívül még annyiban különbözik az igazi linzertől, hogy a tojás egészben kerül bele, és tejföl is van benne.

A tészta összeállítása nem bonyolult (lásd a receptet) így az előkészületekről nem készültek képek. Már csak azért sem mert gyúrás/sütés este készült, és akkor már nem annyira jók a fényviszonyok.

Mindezek ellenére látható, hogy még este is össze lehet dobni ezt a sütit, mert tényleg egyszerű.

[recept-elott link_a_kephez="igen"]

Szalalkális süti

  • 80 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg zsír (puha)
  • 10 dkg vaj (puha)
  • 2 kk szalalkáli (fél deciliter tejben feloldva)
  • 2 egész tojás + 2 a tetejét megkenni
  • 15 dkg tejföl
  • 20 dkg durvára tört dió 10-12 dkg kristálycukorral.
  1. Egy nagy tálban a lisztet a cukrot összekeverjük és a puha zsírral és a vajjal összemorzsoljuk.
  2. A massza közepén egy mélyedésbe rakjuk a két tojást a tejfölt és a fél deciliter tejben elkevert szalalkálit.
  3. Az egészet jól összedolgozzuk. Ha túl lágy a tészta akkor 10-15 percre hűvös helyre rakjuk.
  4. Lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk.
  5. tojást villával kissé felverünk, és vékonyan megkenjük vele a kiszaggatott tésztákat.
  6. A 20 dkg durvára tört diót és 10-12 dkg kristálycukrot egy tálban összekeverünk, majd megmártjuk benne a megkent tésztát (esetleg szórhatjuk is , de akkor sok megy mellé).

  7. Tepsiben sütőpapírra helyezve kb 15-20 percig kb 160-170°C-on sütjük amíg egy kis színt kap a teteje.

Vélemény, hozzászólás?