Szalalkális süti

Ez az a diós linzer --vagy ahogy mi otthon hívtuk: szalalkális süti-- receptet amit már régóta kerestem és most rá is találtam. Gyermekkoromban e nélkül nem múlhatott el, és nem is múlt el a karácsony. Nagymamám és anyukám is minden évben megsütötte, de én most csináltam meg először. A pozitív eredmények láttán, úgy érzem, hogy nem utoljára.

Szalalkális süti

Miért szalalkális süti ?

A szalalkális süti nevet nyilván azért kapta mert a linzerrel ellentétben nem sütőpor hanem szalalkáli lazítja a tésztát, amit az ilyen vékony tésztáknál bátran használhatunk, ugyanis sütés közben teljesen kilevegőzik és nem marad ammónia illata.

A szalalkálin kívül még annyiban különbözik az igazi linzertől, hogy a tojás egészben kerül bele, és tejföl is van benne.

A tészta összeállítása nem bonyolult (lásd a receptet) így az előkészületekről nem készültek képek. Már csak azért sem mert gyúrás/sütés este készült, és akkor már nem annyira jók a fényviszonyok.

Mindezek ellenére látható, hogy még este is össze lehet dobni ezt a sütit, mert tényleg egyszerű.

[recept-elott link_a_kephez="igen"]

Szalalkális süti

Hozzávalók
  

  • 80 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg zsír puha
  • 10 dkg vaj puha
  • 2 kk szalalkáli fél deciliter tejben feloldva
  • 2 egész tojás + 1 a tetejét megkenni
  • 15 dkg tejföl
  • 15 dkg durvára tört dió 10 dkg kristálycukorral.

Elkészítés
 

  • Egy nagy tálban a lisztet a cukrot összekeverjük és a puha zsírral és a vajjal összemorzsoljuk.
  • A massza közepén egy mélyedésbe rakjuk a két tojást a tejfölt és a fél deciliter tejben elkevert szalalkálit.
  • Az egészet jól összedolgozzuk. Ha túl lágy a tészta akkor 10-15 percre hűvös helyre rakjuk.
  • Lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk.
  • tojást villával kissé felverünk, és vékonyan megkenjük vele a kiszaggatott tésztákat.
  • dkg durvára tört diót és 10 dkg kristálycukrot egy tálban összekeverünk, majd megmártjuk benne a megkent tésztát (esetleg szórhatjuk is , de akkor sok megy mellé).
  • Tepsiben sütőpapírra helyezve kb 15 percig sütjük amígy egy kis színt kap a teteje.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mond el hogy tetszett