Igen igen ő lesz az! A jó kis bőrös malaccomb.
Ismerős a kép?
Habár elsőre lehet, hogy nem ugrik be, de kicsit gondolj csak vissza gyermekkorod rajzfilmes élményeire!
Megvan? Igen igen, a Tom és Jerry néhány részében figyelhetünk fel rá. Hogy hol? Ez egy nagyszerű kérdés.
Azt gondolhatnánk, hogy ezt az ételt az a mindenki által ismert papucsos öregasszony -akiről nem lehetett tudni, hogy a tulajdonos volt vagy a bejárónő- készítette el ebédre. De én az ő kezében ezt sosem láttam.Ezt a nagy darab húst én mindig a kutya szájában láttam, aki mint jó házőrző persze jogosan meg is érdemelte.
Az amerikaiak abban az időben rendkívül el voltak foglalva az űrprogrammal, a hippimozgalommal, Vietnammal, az autók teljesítményével. A fél ország drogozott meg ivott, a másik fele oda volt háborúzni. Aki nem drogozott, és nem harcolt, az az Apolló programban építette a holdjárót 7/24-ben. Ez azt jelentette hogy senki nem volt otthon csak a gyerekek meg az asszony, aki rutinból megsütötte a malac sültet, aztán rájött, hogy az ő picike érzékeny gyomra ezt nem bírja a gyerekek meg már teletömték magukat mályvacukorral, így nem fogja megenni senki.
Ezek után persze ki ette meg az egészet? Naná, hogy odaadta a kutyának. Lakjon jól az a szegény pára.
Így tengették szörnyű életüket a 60-as 70-es években az amerikai kutyák, macskák, és egerek.
Eljött az ideje annak, hogy belekóstoljunk ebbe a nem mindennapi kutyaéletbe és megsüssük a magunk malacát.
Az azért bizonyára feltűnt, hogy a Tom előtt lévő bőrös malac comb már nem annyira malac. Aligha lehetett kevesebb a koca súlya 200kg-nál. Mi azért nem mentünk ilyen messzire, mert amit sütöttünk az kb 1,5kg volt.
Az ötlet, hogy sütni kellene egy ilyet, onnan ered, hogy a WHO bejelentette hogy a vörös húsok fogyasztása nagyobb egészségügyi kockázatokkal jár. Szeretünk veszélyesen élni, így aztán ennek örömére bele is fogtunk.
Az elkészítés nagyon egyszerű. Sóval borssal mindkét oldalt bekenjük.
Ízlés szerint tehetünk a tetejére lila hagymát, vöröshagymát, fokhagyma, só. bors, köménymag.
A tepsi alját zsírral kikenetem, és raktam bele egy kevés kis vizet. Majd irány a sütő.
A végeredmény magáért beszél. Ez az adag kb 5-6 személyre elegendő. Talán...
Kellemes sütögetést és jó étvágyat.
[recept-elott link_a_kephez="igen"]
Bőrös malaccomb
- 1 db jó nagy szelet bőrös malaccomb
- Só
- Bors
- Ételízesítő
- 1 evőkanál egész köménymag
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1-2 fej vöröshagyma vagy lila hagyma.
- Sertészsír
- A tepsit kikenjük zsírral
- A hús mindkét oldalát sóval,borssal bedörzsöljük.
- A tepsibe tesszük, majd rászeljük a vöröshagymát, rádobáljuk a fokhagymákat a köménymagot és ételízesítővel megszórjuk.
- A tetejét egy két evőkanál sertészsírral megkenjük.
- Aláöntünk egy deciliter vizet.
- Alufóliával befedjük. Előmelegített sütőbe 1.5-2 órán keresztül sütjük, míg omlósan puha nem lesz.
- Majd az alufóliát leszedve a tetejét pirosra sütjük.
Sülés közben a zsírt és vizet ha szükséges, akkor pótolhatjuk, hogy ne égjen le az alja.