Ha egy pár évvel ezelőtt azt hallottam volna, hogy édesburgonya köret, egyből azok a köretek jutottak volna eszembe, amiket nyilván burgonyából is elkészíthetünk. Az örök klasszikusok, a sült, főtt, és a püré. És nem is sokat tévedtem volna, hiszen attól eltekintve, hogy nem burgonya, az édesburgonya elkészítése hasonló módon történik.
Az igazság az, hogy 5-6 éve még azt se tudtam, hogy létezik ilyen növény. A megismerkedésünket (a tv-ben láttam először) egy hosszú szünet követte, mert akkor még azt se tudtam hol lehetne beszerezni, és hogy egyáltalán mire jó, de az idő múlásával egyre közelebb kerültünk egymáshoz. Olyannyira megszerettük, hogy a kertbe is ültettünk párat belőle. Így ez az édesburgonya köret már abból készült.
Az édesburgonya nevéből is következtetve édesebb, mint a hagyományos burgonya, ami egy különleges íz világot ad a belőle elkészített ételeknek. Az íze valahol a sütőtök és a répa között van félúton, mondják sokan. Nos, igen valahol ott van.
Ez az édesburgonya köret a felturbózást követően már csak édesburgonyás köret lett, hiszen társakat is kapott, ami, a cékla, répa, burgonya, és hagyma. Szerintem így sokkal finomabb, de ha a zöldségek közt találsz olyat, ami nem tartozik a kedvencek közé, akkor nyugodtan elhagyhatod. Ha az édesburgonyát önmagában (cékla, répa, burgonya nélkül) szeretnénk így elkészíteni, akkor a módszer ugyan ez.
Vannak kutatások, amik az ízlelést és az ételek színvilágát vizsgálják. Ezek szerint a tetszetősebb élelmiszereket finomabbnak is érezzük. A kísérletek azt mutatják, hogy a látás nagyon fontos az ízérzékelés során. Sokszor a fejünkben dől el, hogy milyennek érezzük, amit eszünk. Minden szín más-más érzéseket kelt bennünk, ezzel kiegészítve az ízlelőbimbók és a szaglóhám által kialakított képet.
Ettől függetlenül ez az édesburgonya köret csukott szemmel is élvezhető, de ha a látvány tényleg ilyen fontos, akkor egyel több okunk van arra, hogy legközelebb is ezt a köretet készítsük el a vasárnapi pecsenye mellé.
Fontos
Ez a köret a tepsiben sült, pecsenye jellegű ételekhez (tepsiben sült húsokhoz, liba, kacsacomb, sertés sült stb.) illik a legjobban. Ami olyan jó szaftos tunkolós. Hús nélkül is viszonylag fogyasztható (vegetáriánusok is elkészíthetik), de a bécsi szelet mellé ne csinálj ilyet, mert nem fog ízleni.
Az édesburgonyáról itt olvashatsz még.
[recept-elott link_a_kephez="igen"]
Édesburgonya köret felturbózva.
A hozzávalók egy 20x35 cm-es tepsihez
- 3 nagyobb édesburgonya
- 4 közepes burgonya
- 3-4 db répa
- 3 db cékla
- 1-1 fej vörös és lila hagyma
- só
- bors
- egész köménymag
- kacsa zsír (liba zsír/ vagy étolaj)
- A tepsit kizsírozzuk és a zöldségeket felkockázva elhelyezzük benne.
- Megszórjuk a fűszerekkel és a tetejét egy két evőkanál kacsazsírral (vagy olíva olajjal) átkenjük.
- Az egészet átforgatjuk és 1,5 dl vízzel meglocsoljuk.
- Alufóliával letakarva előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
- Én a céklát szoktam nézni egy hústűvel. Mert ha az megpuhult, akkor leveszem a fóliát, és pirítom, átforgatom egy kicsit.
Néha megszórom egy csipet kakukkfűvel és egy kis bazsalikommal, de csak ha eszembe jut. Esetleg próbálkozhatsz más fűszerekkel is.
Nagyon tetszik!
Köszönöm Évi
Örülök, hogy tetszik.
Nagyon ígéretes!
Egészen biztosan elkészítem.
Az Életem részévé vált az édesburgonya.
Elsősorban egészségi okokból.
Köszönöm
Én is szoktam hasonlót, nagyon szeretjük. A vizet nyugodtan elhagyhatod, sőt a fóliát is. Egy kis olajjal forgatom át a fűszerekkel együtt, sütőpapíron sütöm. Nagyon finom lesz, hogy egy kis kéreg képződik a zöldségeken.