Kandírozott gyömbér

Hogyan készül a kandírozott gyömbér? Mire jó egyáltalán a gyömbér? Ezekkel a kérdésekkel mostanában kezdtem el foglalkozni, mikor is az én udvari fotográfus férjem uram, hazaállított egy kis csomaggal, amiben kandírozott gyömbér volt. Ezzel a mondattal próbált rávenni, hogy megkóstoljam:

Peti: Ezt kóstold meg, mert ilyen jót még nem ettél.
Olgi: Na, majd én megmondom, hogy milyen jót ettem és milyet nem. Adj egyet.
Peti: Ugye milyen jó?
Olgi: Hhhúúúha. Várjál, nem kapok levegőt. Mi ez a sz.. ?
Peti: Ez a gyógynövények gyógynövénye, maga a megtestesült egészség. A középkorban csak a jómódúak kiváltsága volt ezt fogyasztani, mert olyan drága volt. Akkor egy egész birkát adtak fél kiló gyömbérért.
Olgi: De ez úgy csíp, mint az állat.
Peti: Nem ez csíp, hanem a rák ollója, ez meg gyömbér, és ilyet fogunk itthon csinálni.
Olgi: Egyrészt nem vagy jómódú, és nem vagy a középkorban. Amúgy honnan volt neked birkád?

Nem derült ki honnan volt.

A gyömbér a gasztronómiában is stabil lábakon áll, viszont egy egyszerű megfázásra is gyógyír lehet. Jó hatással van a gyomorrontásra,  használják még afrodiziákumként, antibiotikumként, gyulladás csökkentőként, szívbaj, és rák ellen, fejfájás csillapító hatása van, és még annyi mindenre alkalmazzák, hogy még három oldalon keresztül írhatnám.

Én személy szerint nem állítom hogy ez mind így van, de egy biztos, hogy a benne lévő rostok kétségtelenül segítik az emésztést, és így kandírozott gyömbér hatásai, mindenképp a hasznunkra válik, és ha csak a felét tudja annak amit állítanak róla, akkor az nekem már jó.

No de vágjuk is bele. Tulajdonképpen tök egyszerű a folyamat pucolás főzés szárítás, ennyi.

Tisztítás, hámozás.

A hámozás többféleképpen történhet. Lehet kiskanállal kapargatni --ha ínhüvelygyulladást szeretnél-- amivel kevesebb ugyan a veszteség a késsel hámozáshoz képest, de nem sokkal. Jobban jársz, ha egy tényleg éles zöldség pucolóval nekiállsz, mert azzal nagyon egyszerűen meg lehet pucolni. Azokat a részeket (ahol azok a nagy krumplik találkoznak) ahova nem fér be a pucoló, simán levágtam, --úgyis fel lesz darabolva, értelmetlen egyben tartani és kínlódni vele-- és így gyönyörűen meg lehet csinálni. Próbáld ki mindkettőt, és amelyik jobban tetszik azt használd. Én a zöldségpucolóval csináltam, ez lett az eredmény.

Gyömbér megpucolva

Lehet szeletelni is 2-3 mm vékonyan, de ezt felkockáztam kb 1.5 cm X 1.5 cm-es darabokra.

Csípős íz eltávolítása.

Azt, hogy a gyömbér íze mennyire lesz csípős, azt azzal tudjuk beállítani, hogy a cukorral való felfőzés előtt 1x, 2x, vagy akár 3x 10-20 percig forralod, annyi vízben ami ellepi. Én 2x főztem fel, mert úgy pont annyira csípős, hogy ehető. Ha csípősebben szereted, akkor próbáld meg csak egyszer felfőzni sima vízzel. Előre szólok, durva lesz.

A vizet, amiben előfőztem kiöntöttem, mert az annyira csípős hogy szerintem nem sok mindenre lehet használni. Ráadásul itt nem 2 dl-ről beszélünk, hanem literekről. Főleg, ha kétszer főzöd. Én meg mit csináljak 4liter csípős lével? Megromlik, mire felhasználom.

Készre főzés.

Ha megvagyunk a 2x 10-20 perc előfőzéssel. A következő művelet az, hogy fél kiló  gyömbérhez 1,5 liter vizet öntünk egy lábosba, majd feltesszük főzni harmadjára is. Én 920 grammot mértem és főztem, 2 liter vízzel. (Az arányokról a lap alján olvashatsz)

Ez a recept David Lebovitz-től indult, aki cukrászként dolgozott, írt pár könyvet az édességekről, aminek ő is nagy rajongója. Ő ugyan leszeletelte a gyömbért és fél kiló gyömbérhez 800 g cukrot rakott, de én nem raktam bele annyit.

Kandírozott gyömbér főzése

Így a 920g gyömbér, 2 liter vízzel kapott egy kiló cukrot és kész. Kapott még egy csipet sót, és indulhat a buli.

Lebowitz szerint a főzést akkor kell abbahagyni, amikor a víz hőmérséklete eléri a 106 °C-ot. Ezt maghőmérővel tudod ellenőrizni. Ennek hiányában marad a szemrevételezés. Amikor a cukros lé szemmel láthatóan elkezd besűrűsödni, mintha  híg méz lenne, akkor már jó lesz. Ehhez maximum 1,5 óra főzésnek elégnek kell lennie.

Kandírozott gyömbér főzése

Leszűrtem és körülbelül 20 dkg kristálycukorban megforgattam az egészet.

A következő főzésnél azonban a kristálycukorban való forgatással, várni fogok egy napot, amíg szárad egy kicsit, mert így egy nagy lekvár lett az egész. Másnap, esetleg harmadnap még nedves annyira hogy a cukor ráragad, de nem ragad össze mindened.

Szárítás

A főzést követően kipakoltam az egészet egy sütőpapírral bélelt tepsibe, mert ez az ázott vizes cucc egyelőre kezelhetetlen. Se üvegbe se dobozba nem lehet berakni.

Kandírozott gyömbér cukrozva

Sütőben is meg lehet szárítani --ha nagyon sürgős (60-80°C-on) --, de én a fűtőtestre raktam, ahol három napig száradt. Hipp-hopp megvan.

A kandírozott gyömbér száradása tulajdonképpen a maradék víz eltávozását, és a cukor kikristályosodását jelenti. A fűtőtesten száradást követően a kristályosodásnak legkésőbb a második harmadik napon láthatónak kell lennie.

Ha elérte a számukra megfelelő állagot (még nem kőkemény, de már megszáradt), akkor érdemes valamilyen dobozba zárni, mert 1-2 hét után még kellemes az állaga, de minél tovább van a szabad levegőn annál jobban szárad és annál keményebb lesz.

Így viszont egy jól zárható dobozban akár egy évig is eláll.

Kandírozott gyömbér cukrozva

Szerintem összességében jó lett, (sőt meglepően jó) és nem lett annyira csípős, mint amit a boltban lehet venni. Mert az nagggyon durva.

Kandírozott gyömbér

Tulajdonképpen a gyümölcsök kandírozása nem teljesen így történik, de az módszer sajnos ötször annyi ideig tart --és a gyömbérrel szerintem pont nem is működne, ráadásul az nem is gyümölcs--, ezért a kandírozott gyömbér házilag, a receptben leírt módszerrel készíthető el a legegyszerűbben. Szerintem nagyüzemileg is így csinálják.

A recept frissítve, kiegészítve az alábbiakkal 2016.10.22-én, mert felmerült pár kérdés, ami ezt mindenképp indokolja.

A kandírozott gyömbér sokadik főzését követő tapasztalatok

Szerintem 2 kg alatt nem érdemes gyömbért kandírozni. Olyan gyorsan elfogy, hogy nem éri meg kevesebbel vergődni. Legutóbb 4 kg-ot vettem. Pucolás után ez kb 3 kg lett.

Fontos

Azt érdemes figyelembe venni, hogy 0,5 kg gyömbér teljesen másképp viselkedik, mint 3 kg. Ráadásul a víz mennyisége sem növekszik fél kilogrammonként 1,5 literrel (mert nincs akkora edény amiben ez úgy beleférne). Az ideális, és még kellően kezelhető mennyiség kb. 2 kg. Én legutóbb a 3 kg-ot egy 6 literes edénybe főztem, de az csurig volt. A következőt két részletben fogom főzni. A két előfőzés persze történhet egyszerre.

Ennek ellenére, ha mégis 0,5, esetleg 2kg kilónál többet szeretnél főzni, akkor érdemes az alábbi listában szereplő arányokkal indítani.

Ezt megpróbáltam úgy belőni, hogy az 1-1,5 órás főzés közben ne kelljen vizet utána tölteni, és az edénybe is beleférjen. Bár ez nem annyira egyszerű, mert a körülmények nem mindenkinél egyformák. Például, az edények mérete, mekkora lánggal főzöd, raksz-e az elején rá fedőt, hogy gyorsabban felmelegedjen (én szoktam), és aztán, hogy ezt a fedőt elfelejted-e levenni (volt már ilyen is). Ezért egyszerűbb, ha van hőmérőd!

Tehát ha a gyömbér

 • 0,5 kg, akkor 1,2-1.5l vizet és 0,7 kg cukrot
 • 1 kg, akkor 1,7l vizet és 1 kg cukrot
 • 1,5 kg, akkor 1,9l vizet és 1,2 kg cukrot
 • 2 kg, akkor 2l vizet és 1,4 kg cukrot
 • 2,5 kg, akkor 2l vizet és 1,6 kg cukrot
 • 3 kg, akkor 2l vizet és 1,8 kg cukrot

tegyünk az edénybe.

Ha van hőmérőd:

A 1-1,5 óra nem szentírás, mert ha az 50. percben eléri a 106°C-ot akkor kiveheted, és kész van.

Ha nincs hőmérőd:

Érdemes azt figyelni, hogy mikor kezd el habzani az edényben a cukros víz. Kisebb mennyiségnél jobban, 1kg-1,5kg felett kevésbé teszi mindezt. Amikor már --olyan kétségbeejtően-- jobban habzik, mint a sült krumpli az olajban, akkor már kivehető. Ez időben valahol 1 és 1,5 óra között lesz.

Fedő nélkül főzzük lobogó vízben 1-1,5 órát --ha 1 kg felett van, akkor kevergessük is meg időnként--, és azért néha nézzünk rá, mert a habzást követően a hőmérséklet már 100°C felett van --amikor nagyon habzik, akkor már kb. 102°C-106°C körül-- és itt már nagyon gyorsan elpárolog az a kicsi víz is, ami benne van.

Inkább vegyük ki hamarabb, mint később, mert akkor legfeljebb egy kicsit tovább szárad, és a cukor mennyisége utólag még módosítható, de ha megég, úgy már nem olyan jó az íze. Hőmérősökre ez nem vonatkozik.

Nyugodtan fogj hozzá, mert nehéz elrontani. Ha megcsináltad, gyere vissza és meséld el milyen lett. Vagy írd meg nekem a facebook-on. Küldj fényképet is.

[recept-elott link_a_kephez="igen"]

Kandírozott gyömbér

 • 500 g gyömbér (megpucolva)
 • 1.2-1.5 liter víz
 • 70 dkg cukor + 10dkg amiben megforgatod
 • csipet só
 1. A gyömbért megpucoljuk, és feldaraboljuk 1,5cm x 1,5cm-es darabokra, vagy fel is szeletelhetjük kb 3mm vastagra.
 2. Egy edényben (annyi vízben amennyi ellepi) 2x10-20 percig forraljuk, hogy ne legyen annyira csípős. A vizet vagy kiöntjük, vagy ízlés szerint felhasználhatjuk.
 3. A kétszer kifőzött majd leszűrt gyömbért felöntjük az 1,5 liter tiszta vízzel, és hozzáadjuk a 70dkg cukrot.
 4. Kb 1-1,5 óráig főzzük, addig amíg a cukros gyömbéres lé hőmérséklete el nem éri a 106 °C-ot
 5. Ha nincs a közelben maghőmérő, akkor a cukor állagát figyeljük, és amikor elkezd nagyon habzani és olyan, mintha híg méz lenne, akkor kb jó.
 6. Ha kész van, leszűrjük és egy sütőpapírral kibélelt tálcára téve egy-két napig szikkadni hagyjuk.
 7. Másnap vagy harmadnap egy nagyobb tálban beleforgatjuk kristálycukorba. Ha hamarabb vettük ki és szükséges akkor még negyednap is.
 8. Majd megszárítjuk, fűtőtesten vagy a sütőben.
 9. Ha megszáradt, üvegben, dobozban sokáig eláll.

A két cukor nélküli előfőző lével sajnos nem tudtam mit kezdeni így azt sajnos kiöntöttem.
Az utolsó cukros levet üvegekbe elmentettem, és egy kis citromlével megbolondítva szódával vagy szénsavas ásványvízzel egészen iható lett.
Ha egyszer főzöd ki a legelején, akkor a cukros lé is nagyon csípős lesz, és a gyömbér úgyszintén. Teszteld le melyik ízlik a legjobban.

Vélemény, hozzászólás?

A bejegyzéshez eddig 34 hozzászólás érkezett.

 1. Nagyon jó a recept, könnyű volt követni. Nem mellesleg a szöveg szuper! 🙂 Tegnap megcsináltam ajándéknak, ma porcukorba forgattam és szép kis karácsonyi dobozban már várja a gazdáját. Biztos, hogy jó sokáig nem leszek beteg, amíg főtt (órákig) egyfolytában fújtam az orrom, kaparta a torkom, folyt a könnyem, tuti csírátlanítás. A második levét a maradék sziruppal eltettem, jó lesz majd teába, nekünk ízlik. Szerintem hamarosan újra készítem, nagyon finom! Köszönöm! 🙂

 2. nekem az a gondom volt vele hogy mire meg tisztÍtottam a gyömbért megbarnult és nem lett szép sárgás. A recept nagyon jó de a cukrot ízlés szerint tettem bele. De így is kiváló volt . nagyon szeretem az ízét !

  1. Ha a pucolást követő 10-20 percen belül elkezded főzni, akkor elvileg nem kellene nagyon bebarnulnia. Nálunk is előfordult ez, még a legelején. Este megpucoltuk, de nem volt idő rá, hogy főzni felrakjam. Beleraktam vízbe egy nagy edénybe, és beraktam a hűtőbe. Persze a teteje kilátszott és ott az meg is barnult. Sőt, valami miatt nem csak a teteje, és így a végén elég csúnya lett. Az a furcsa, hogy ilyenkor valahogy megszívja magát vízzel, vagy nem tudom mit csinál, de a főzés se úgy sikerül. Igaz, elfogyott, de megtanultam, hogy a pucolás után azonnal meg kell csinálni.

  1. Kedves Ági
   Én még nem próbáltam ugyan, de ha abból indulunk ki, hogy a nyírfacukor oldódik a vízben, így valószínűleg a gyömbér rostjait is átjárja majd. Próbáld meg kicsiben.
   Üdv Olgi

  1. Kedves Dia

   Szerintem megfő a kuktában is, bár úgy a víz nem annyira párolog el belőle. Vagy semennyire. Így valószínűleg besűrűsödni is később fog. Vagy nem fog.
   Ami még probléma lehet, hogy nem látod az állagát, és a hőmérsékletét sem tudod megmérni. Hacsak a kukta tetejét lefelejted. Mert akkor a folyamat ugyan az, mint egy lábosban. Persze akkor az már nem kukta.
   Ha én csinálnám, akkor a víz és cukor mennyiségén változtatnék úgy, hogy (mivel ez egy majdnem zárt rendszer) elsőre csak kicsit kevesebb vízzel kb. 30-40%-al kevesebbel önteném fel. Ha viszont kevesebb a víz lehet, hogy néha át kellene kicsit kavargatni. De nem tudod, mert nem látod. Azt sem látod, hogy egyáltalán kell-e vagy nem kell-e kavargatni.
   Az ötlet nem tűnik rossznak, bár az aszalványokat inkább vákuumozzák mintsem hogy nyomás alá helyezik. Így másodjára végiggondolva nem is biztos, hogy megéri szenvedni vele.
   Az állagát tekintve nem hinném, hogy nagy csoda történne a gyömbérrel. Valószínűleg ugyan olyan lesz, mintha egy lábosban készül. Bár én még nem próbáltam, de ettől még sikerülhet.

   Majd meséld el milyen lett. Kíváncsi vagyok.

 3. Tiszteletem!

  Remek a recept!
  Szombaton csináltam ahogy rátaláltam a neten erre, de gyömbér csak 250gramm mennyiségben volt itthon...
  A héten 2 kg csinálok még, de csak egyszer főzöm elő, mert egyrészt bírjuk a csípősset, másrészt értékes hatóanyag tartalom !
  De a kérdésem, hogy miért barnúl meg? A bolti világos...-Talán citromsavval védekeznek az oxidáció miatt ?
  Köszönöm!

  1. Kedves Róbert

   Ez a barnulós dolog előfordult már másnál is. Sőt, nálam is.
   Arra a hozzászólásra a következő válaszom volt. Kissé megkésve, de lehet hogy segít a következő főzésnél:

   "Ha a pucolást követő 10-20 percen belül elkezded főzni, akkor elvileg nem kellene nagyon bebarnulnia. Nálunk is előfordult ez, még a legelején. Este megpucoltuk, de nem volt idő rá, hogy főzni felrakjam. Beleraktam vízbe egy nagy edénybe, és beraktam a hűtőbe. Persze a teteje kilátszott és ott az meg is barnult. Sőt, valami miatt nem csak a teteje, és így a végén elég csúnya lett. Az a furcsa, hogy ilyenkor valahogy megszívja magát vízzel, vagy nem tudom mit csinál, de a főzés se úgy sikerül. Igaz, elfogyott, de megtanultam, hogy a pucolás után azonnal meg kell csinálni."

   Egyébként amit a boltban veszel, szerintem nem így csinálják. Azt szerintem vákuumozzák, és lehet hogy citrom savazzák is egy kicsit, bár ezt én még nem láttam.

 4. A maradék gyömbéres szirup nagyon fontos anyag! Próbáljátok ki reggeli kávé édesítésére, ízesítésére. Először talán szokatlan lesz, de rá lehet kapni. Én a kandírozotthoz nem nagyon férek hozzá (azt feleségem gyorsan einstandolja), a kávéhoz öntött szirup a napi vitamin adagom.

 5. A legfontosabbat elfejetettem. Én nem gyengítem le előfőzésekkel. A darabolt gyömbért egyből a cukorszirupba teszem, s főzöm 1,5-2 órán át. Aztán jöhet a szárítás (jól jön a nyáron használatos házi aszaló), majd a cukorba forgatás. A sűrű szörp pedig a kanalas orvosság. Igaz, hogy jó erős, de ez gyömbér! ezt ezért szeretjük.

 6. Már többször elkészítettem. Mindig jól sikerült, a leírás nagyon érthető. Egyszer késő este, felforralva cukorszirupban hagytam reggelig és reggel fejeztem be. Azóta mindig így készítem, sokkal puhább, olyan mint a gumimaci! Legutóbb vékonyra vágott bio citrom héját főztem bele (spirálban levágva csak a sárga héj) érdekes zamatot adott. Nem szoktam cukorba forgatni, mert anélkül is szétválnak a kockák.

 7. Sziasztok!

  Nekem is nagyon tetszik a recept, bár nem pontosan követtem, és így is szuper lett. A levéből szörp készült.

  Adott volt befőzésből maradék 1 l cukros vizem 1 kg cukorral.
  Fél kg gyömbért kétszer főztem elő fedő alatt tiszta vízben 15-15 percig, leöntöttem, félretettem a vizet, pont 1 l volt összesen. Aztán a gyömbért megfőztem a cukros löttyben kb. 1 órát (az utolsó negyedórában hozzátettem 2 felkarikázott citromot), végig fedő alatt takarékon, nem habzott. Kivettem egyet, megkóstoltam, tetszett az állaga, íze, kész. Szűrőkanállal kiszedegettem a gyömbért száradni sütőpapírra, a citromot kidobtam.

  Az első, összesen 1 l főzővízhez is tettem 1 kg cukrot, tettem bele 2 narancsot negyedelve, héjastól, 3 teáskanál citromsavat, 1 zacskó vaníliás cukrot, és visszatettem a tűzre. Kevergettem, a cukor elolvadt, hozzáöntöttem a második maradék cukros-citromos főzővizet, az egész cucc egyet-kettőt rottyant, kész. Leszűrtem, közben jól átnyomkodtam a narancsokat. Üvegekbe töltöttem, betettem az ágyneműtartóba százaz dunsztba. Vízzel hígítva is iható szörpnek, de teához öntve is kiváló.

 8. Sziasztok!
  Az én módszerem azt hiszem egyszerűbb. Az alábbiak szerint csinálom a kandírozott narancshéjat is ( termeszetesen a hidegvizes áztatás után).
  1. A feldarabolt ( megtisztított, megmosott) gyömbért felteszem főzni keves vízben. Addig főzöm, míg kellően puha nem lesz. Ekkor leszűröm, s a szűrőben hagyom egy éjszakát szikkadni.
  Másnap beleöntöm egy lábasba, s egy kg-hoz 50 dkg. cukrot ráöntök. Alágyujtom a gázt. A gyömbér hamarosan levet ereszt. Kicsire veszem a gázt, s időnként megkavarom. Amikor a cukros lé kezd kikristályosodni ( kb negyed, fél óra: a mennyiségtől függ), leveszem a gázról. Ha kihült megszórom még 10-20 dkg cukorral, beleöntöm egy tepsibe. Eleinte naponta többször megkeverem, kesőbb csak megrázom. Ha a darabok bem ragadnak össze, kész.
  Ezzel a módszerrel a gyömbér megőrzi eredeti szinét, nem barnul meg a cukros főzéstől.
  Narancshéjjal is így bánok. Nem porcukorba mártom, mert abból sok ragad rá.
  Próbáljátok ki.

 9. Sziasztok. Megosztom az én tapasztalatomat is.
  Az első és második vízbe tettem egy-egy jégkocka citromlevet, hogy ne barnuljon be.
  Nem mértem az időt, de nekem tovább volt a cucc az első és a második adag forró vízben is, mint 10-20 perc. Igazából odatettem és mentem a dolgomra, néha ránéztem, és ha úgy döntöttem, már biztos kifőtt belőle egy adag csípősség, akkor vizet cseréltem rajta. A második forralás és szűrés után még melegen hozzákevertem fenyőmézet, a fél kg kiindulási gyömbérhez 3-4 jó nagy evőkanálnyit. Hagytam őket haverkodni, és egy óra múlva gyújtottam megint alá, picike vízzel. Valahanyadik ránézéskor némi habja volt már, akkor lekapcsoltam és leöntottem róla a kb 1 dl mézes vizet. Aszalóba tettem kb 2 órára, majd éjjelre a radiátorra. Ma délelőtt már dobozoltam, lehetne még szárítani, de el fog fogyni hamar.
  A mézes léből a kávémba tettem, az első két forralóvizet 1:4 arányban forró vizzel felöntve, citrommal teának iszom.

  Az állaga egészen fantasztikus lett. Sokkal izgibb mint a bolti. Roppan, de nem rágós, puha mégis van tartása. Nekem tetszik hogy nem annyira édes.

  Nagyon köszönöm a részletes recept - leírást, mindenkitt bátorítok hogy készítse el bátran.

  Egyelőre így házilag jóval drágább mint a bolti, ez az egyetlen hátránya.

 10. Köszönöm szépen a receptet! 1 kg gyömbérből készítettem előfőzés nélkül és nem lett "pusztító". 🙂 Sajnáltam volna az értékes hatóanyagot kiönteni és nem is csalódtam. Kb. 8 dl szirup lett belőle, amit citromlével kevertem össze, száraz dunsztba tettem, majd a hűtőbe. Rendkívül finom, imádom mindkettőt!