Rebarbarás pite

A tavaly előtt ültetett rebarbarákból szüreteltünk a héten egy keveset, mert már igazán nagyra nőttek. Úgy gondoltam, ha már ott van, mégiscsak kellene csinálni valamit vele. Egy egyszerű rebarbarás pite készült belőle amelynek a tésztája egy jól bevált recept, amit más gyümölcsös piténél is szoktam használni.

Eme növény júniusi fogyasztása kevésbé indokolt, hiszen ilyenkor az eper, málna, ribizli és még számtalan nagyszerű gyümölcs szezonja van, de egy rebarbarás pite is talán belefér.

Rebarbara hámozva

A pucolást és a darabolást követően a csak simán dióban és kristálycukorban megforgatva süllyedt el a rebarbarás pite tésztájában, de bátran tehetünk hozzá másmilyen gyümölcsöt is.

Rebarbara cukrozott dióval

A piteformám elvileg tapadásmentes, de én azért ki szoktam kenni vajjal és be is lisztezem, mivel ez egy kevert tészta így nem árt neki. Semmi fakszni, csak a szokásos kenegetés. Horganyzott piteforma is létezik, annál ez még hasznosabb.

Piteforma vajazás lisztezés
Rebarbarás pite
Rebarbarás pite
Rebarbarás pite
Rebarbarás pite

A rebarbara levelében felhalmozódó oxálsav miatt érdemes ráhagyással levágni a levél felőli végét, mert akkor csökkenthetjük annak bevitelét. Ezen kívül pár hasznos anyagot is tartalmaz, így akár tavasszal akár nyáron fogyasztjuk biztosan hasznunkra válik.

Szeretem ezt a tésztát is mert csak gyorsan összekeverem és már mehet is a sütőbe. Körtével és csokival is nagyon finom.

Jó étvágyat.

[recept-elott link_a_kephez="igen"]

Rebarbarás pite

5 csillag 2 szavazatból
Kategória Desszert
Előkészítés 15 minutes
Főzés 30 minutes
Teljes idő 45 minutes

Hozzávalók
  

  • 1 db tojás
  • 12 dkg cukor
  • 15 dkg liszt fele lehet rétesliszt is
  • 1 kk sütöpor
  • 2 ek tejföl
  • 2-3 marék 3-4 szál szeletelt rebarbara
  • 2 evőkanál darált dió

Elkészítés
 

  • A tojást a cukorral habosra kikavarjuk , a tejfölt elkeverjük benne .A lisztet elkeverjük a sütőporral és mehet a tojásos keverékbe.Én pici tejjel lazítottam a tésztát , hogy folyósabb legyen ,jobban elterüljön a formába.Meg reszeltem bele egy leheletnyi citromhéjat. Kivajazott lisztezett pite formába öntöttem.
  • A rebarbarát megpucoljuk 1-2 cm-es darabokra felvágjuk, darált kristálycukros dióban megforgatjuk majd a tészta tetejére szórjuk.
  • Előmelegített sütőben kb : 20-25 percig sül. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a tészta megsült e.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mond el hogy tetszett




A bejegyzéshez eddig 3 hozzászólás érkezett.

  1. 5 stars
    Fantasztikus recept. Már többször elkészítettem, a család imádja:-) Köszönet érte

  2. 5 stars
    Nyár óta csinálom. Nem csak rebarbarával, más aktuális gyümölccsel is. Nagyon megszerettük.