Csokis banános kuglóf

Tudom hihetetlennek tűnik, de eddig csak muffin-t sütöttem szilikon formában --ami valljuk be, egészen jól bevált. De most arra gondoltam, hogy szert teszek egy kuglóf formára is. Találtam itthon egy pár darab érett banánt --csoki meg ugyebár mindig van valamelyik szekrényben, ha és amennyiben a gyerkőc az apjával fel nem zabálja-- így a szilikon forma avatását egy csokis banános kuglóf nyitotta.

Amin már csak utólag gondolkodtam, hogy ha már csokis ez a kuglóf, akkor talán a tetejét is be lehetett volna vonni egy kis csokival. De nem vontam be. Így jobb híján porcukrot kapott. Ha van kedve --és ideje-- valakinek, akkor akár cukormázzal is bevonhatja, bár az már lehet egy kicsit túlzás.

Csokis banános kuglófhoz csoki darabolás
Csokis banános kuglófhoz a banán szétnyomkodása
Csokis banános kuglófhoz csoki adagolás
Csokis banános kuglóf szilikon formában

A csokis banános kuglóf tésztája

Ennek a kuglófnak az alapja egy egyszerű kevert tészta (az a "mindent bele és kész"). A keverés végén adjuk hozzá a csokoládét és a banánt.

Van egy olyan rész a recept elején, hogy a tojásfehérjét habbá verjük, majd a végén összekeverjük a többi alapanyaggal. Ezzel a tészta apró levegőbuborékokat tárol a belsejében, amik a sütés hatására megdagadnak, ettől a tészta levegőssé válik. Ezen kívül kapott még egy csomag sütőport is, amitől még levegősebb lett.

Lehet hogy egy kicsit túltoltam a sütőport, de attól függetlenül, hogy így felfúvódott, a tészta állaga összességében egészen jó lett.

Lehet, hogy fél csomag sütőpor is elég bele, és attól is ilyen lesz.

Csokis banános kuglóf sütés után
Csokis banános kuglóf hűlés közben

A sütési idő talán kicsit hosszúnak tűnhet, de egy ekkora nagy fazék tésztának kell ennyi idő.

Viszont csak akkor állj neki ha van minimum 2 órád erre a projektre.

Kellemes sütögetést.

[recept-elott link_a_kephez="igen"]

Csokis banános kuglóf

  • 40 dkg liszt
  • 12 dkg olvasztott vaj vagy olaj
  • 5 to jás
  • 25 dkg cukor
  • 3 érett banán
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • tetejére porcukor
  1. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét felverjük habbá.
  2. A sárgáját a cukrokkal elkeverjük, majd hozzáöntjük a tejet, az olvasztott vajat vagy olajat.
  3. Alaposan összekeverjük.
  4. A liszthez keverjük a sót és a sütőport.
  5. A banánokat villával összetörjük, és az apróra vágott csokival a tojásos masszához keverjük.
  6. A lisztes keveréket is hozzákeverjük, majd a tojás habot 2-3 részletben óvatosan hozzá keverjük.
  7. Formába öntjük.
  8. A 160 °C-ra előmelegített sütőbe rakjuk, és 65-70-percig sütjük, folyamatos 160°C-on.
  9. A végén tűpróbával ellenőrizzük hogy megsült e.

Vélemény, hozzászólás?