Talán nincs is olyan kínai büfé, bódé, lakókocsi, pagoda, vagy étterem ahol a szezámmagos csirke ne szerepelne az étlapon. Én is régebben egy kínai büfében vásároltam ebédre, amíg be nem zárták. Ennek ellenére egészen jól csinálták és nekem nagyon ízlett, így elhatároztam, hogy itthon is megcsinálom.
Ilyen egyszerűen készül a szezámmagos csirke
Többféle receptet is találtam e témában. Nekem az itt elkészült tetszik a legjobban.
Kezdjük azzal ,hogy a csirkemellet nagyobb kockákra (esetleg csíkokra) vágjuk, megsózzuk (esetleg borsozzuk) és a feldarabolt húsokat beleforgatjuk egy kevés lisztbe a panírozás előtt.
Eredetileg ez a szezámmagos csirke úgy készül hogy a panírozás előtt a húsokat keményítőbe forgatjuk, kevés vizet adunk hozzá és 30 percig pihentetjük. Én lisztbe forgatom és a keményítő csak a panírban van.
A bundázást úgy végezhetjük el a legegyszerűbb ha beledobálunk 10-15 db-ot a tésztába, kicsit megkavarjuk és villával kiszedve az olajba tesszük sülni.
A szósz többféleképpen és többféle alapanyagból is készülhet. Persze kerülhet bele szójaszósz, szezámolaj, csilipaszta, rizsborecet, és az utolsótól eltekintve ezek nem annyira különleges dolgok, de ha most szeretnéd ezt a szószt elkészíteni, melyiket tudnád otthon levenni a polcról? Így aztán én maradtam az egyszerűbb megoldásnál, elkészítettem ketchuppal. Nem lesz ez így rosszabb egy percig sem, sőt. Persze ketchup és ketchup közt is van különbség, de válasszunk olyat amit szeretünk. Ha nem szereted akkor próbáld meg sűrített paradicsommal.
A sütést követően tálalhatjuk rizzsel a mézes szezámos szósz pedig kerülhet a csirkére is a rizsre is, ahogy tetszik. Szokták még pirított tésztával is tálalni. Igazán ínyencek megpróbálhatják sült krumplival, de az már nagyon amerikai.
Összességében olcsó alapanyagokból, gyorsan készíthetünk egy finom ebédet magunknak, és meg fogsz lepődni mennyire egyszerű elkészíteni.
Jó étvágyat.
[recept-elott link_a_kephez="igen"]
Szezámmagos csirke
A hús
- 2 egész csirkemell
A bundához
- 9 ek liszt
- 2 ek étkezési keményítő
- 1 lapos kávéskanál szódabikarbóna vagy 1 púpos kk sütőpor
- 3 to jás
- 1 tk só
- kb 1 dl víz
A szószhoz
- 3 evőkanál méz
- 3 evőkanál szezámmag
- Ketchup kb 1 (5-2 dl (vagy ízlés szerint))
- csípős paprikakrém (piros arany)
A csirkemell elkészítése
- A csirkemellet felszeleteljük kb 3X3 cm-es darabokra, majd egy kis lisztben megforgatjuk, így kevésbé tapadnak egymáshoz.
- A bundához összekeverjük a fenti összetevőket, amíg kicsit sűrűbb állagot nem kapunk mint a palacsinta tészta.
- A belisztezett csirkemell darabokat megforgatjuk ebben a tésztában majd bő olajban kisütjük.
A szósz elkészítése
- A mézet felmelegítjük, belerakjuk a szezámmagot, a csípős paprikakrémet, és a ketchupot.
- Picit összefőzzük, de nem kel túl melegen és túl sokáig.
A ketchup mennyiségét érdemes kóstolással beállítani. Én nem szoktam méricskélni csak nyomom a flakonból amíg jó nem lesz.
A csípős íz hasonlóképp állítható be.
Ha készen vagyunk rizzsel tálaljuk.