Hólabda

Ez a hólabda süti már gyermekoromban is a kedvenc süteményeim listáján volt, de még soha nem készítettem el. Főleg a gádorosi lakodalmak és ballagások elmaradhatatlan kelléke volt ez a finomság.

A kolléganőm a névnapjára pont ezt süttette meg az anyukájával, és abból hozott egy kis kóstolót. Az íze pont olyan volt mint a régi időkben. Gyorsan el is kértük a receptet tőle.

Egy pár nap múlva az éppen esedékes mikulás bulira sütöttem meg, gondoltam ez pont kapóra jön és most kipróbálom.

Persze az mind elfogyott.

Ami most készült, az már a második adag, amit lencsevégre is kaptunk.

A sütibe 8 tojás kell, de a képen csak 4 van. Most azon gondolkozok, hogy hova lett a többi? Jól van, jól van beleraktam, csak kicsit később. Van az úgy, hogy egy fényképen jobban néz ki 4 tojás mint 8. Talán ez most egy ilyen pillanat.

Hólabda

Tehát 8 tojás, habosra keverve 30dkg porcukorral. Keverés közben  a 8 evőkanál forró vizet hozzáadjuk. Sima cukorral is jó a tészta, de porcukorral szebb lesz, és nem lesz ragacsos sütés után.

Hólabda

A liszt a kakaóval és sütőporral, ami a felvert tojásos masszába kerül. Majd mehet a sütőbe 30-40 percre.

Holabda-01
Holabda-04

Ok megvan a tésztánk indulhat a pogácsaszaggatás. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért nem pogácsaszaggatóval szurkáltam ki a tésztából a kis karikákat? Ennek igen speciális oka van, mégpedig az, hogy valahova elkeveredett és mivel nem akartam az időt sokáig húzni, fogtam egy poharat, és azzal megcsináltam. Nincs itt lehetetlenség kérem szépen.

Holabda-05

Ez az a kép, ami csak azért került fel, hogy tudja meg ország világ, ha felülről fényképezel állvány nélkül -főleg félhomályban- akkor 100% , hogy a kép bemozdult lesz. És akkor ezek a képek mehetnek a kukába. A kivágott tészta maradéka viszont megy a fagyasztóba, a következő somlói galuska ebből készül majd.

A tészta vastagsága nyilván függ attól is , hogy mekkora a tepsink alapterülete. Ha vékony lesz a tészta akkor a kiszaggatás után csak kettőt egymásra rakunk és kész. Ha vastagabb akkor a kiszaggatás után ketté lehet vágni a tésztát és akkor egy kis kiszaggatott pogácsából lesz egy hólabda miután kettévágtuk.

Hólabda

Megkentem a közepét, kívül belül mindenhol a krémmel, majd megforgattam a kókuszreszelékben.

Hólabda

Több helyen láttam, hogy csokival befedik a tetejét, de annak kozáksapka a neve és nem hólabda. A lényegen nem változtat mert  ugyan az a süti, de én nem csokiztam be a tetejét, van a tésztájában elég kakaó.

Hólabda

[recept-elott link_a_kephez="igen"]

Hólabda

  • Tésztához :
  • 8 db tojás
  • 30 dkg cukor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 25 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 8 evőkanál forró víz
  • Krém:
  • 7 dl tej
  • 7 evőkanál liszt
  • 3 vaníliás cukor
  • 30 dkg vaj (margarin)
  • 30 dkg porcukor
  • kókuszreszelék
  1. A 8 tojást habosra keverjük a cukorral robotgéppel.A forró vizet kanalanként hozzáadjuk keverés közben.
  2. A lisztet a kakaóval és a sütőporral elkeverjük és ezt is hozzákeverjük a tojásos masszához.
  3. Nagyobb tepsibe sütőpapírt rakunk és kisütjük.Tűpróbával ellenőrizzük. Kb 30-40 perc.
  4. Ha kihűlt a tészta kettévágjuk és pogácsákat szaggatunk a tésztából.
  5. A krémhez a tejbe elkeverjük a lisztet a vaníliás cukrot és sűrűre főzzük majd kihűtjük.
  6. A porcukrot a puha vajjal habosra keverjük robotgéppel, majd hozzákeverjük a tejes krémet is.
  7. A korongokból egyet megkenünk krémmel majd egy koronggal befedjük . A szélét is körbekenjük krémmel majd a tetejét is.
  8. Egy tálba kókuszreszeléket szórunk és a hólabdákat beleforgatjuk .Ha tetejét csokival vonjuk be akkor kozáksapkát kapunk.

A kiszaggatott tészta maradékát felhasználhatjuk somlói galuskához. Addig is én beraktam a fagyasztóba.
Bennem és másokban is felmerült a kérdés, hogy az eredetileg 40dkg cukor (amit közben 30dkg-ra javítottam) nem sok e? Ha soknak ítéled akkor cukor helyett használhatsz valamilyen cukorpótlót is valószínűleg úgy is megsül minden további nélkül, bár ezt én személyesen nem próbáltam még. Ha megtörténik akkor megírom.

Vélemény, hozzászólás?