Muffin alaprecept

Mitől alap ez a muffin alaprecept ? Mert ugyan önmagában is elkészíthető --és komolyan mondom egészen élvezhető--, de ha ízesíteni is szeretnénk, és hát ugye miért ne szeretnénk, akkor elméletben akár a végtelenségig variálható.

A muffin alaprecept hallatán elsőre azt gondolnám, hogy ez talán a legegyszerűbb muffin recept ami csak létezik a világon, de tovább gondolva beláthatjuk, hogy a többi sem túlzottan bonyolult, így aztán ez sem az.

És ahogy az ízesítés, úgy ez a muffin alaprecept is kedvünkre variálható. A különböző lisztek és a cukor milyenségére gondolok itt elsősorban, és ha az arányokra odafigyelünk biztos nehéz lesz elrontani.

Muffin alaprecept, ahogy én csinálom.

Mint ahogy a legtöbb muffinnál itt is először a száraz alapanyagokat keverem össze (lisztek, sütőpor, fahéj, aszalványok). Egy külön tálban a tojást lazán felverem, és hozzákeverem a cukrot az olajat és a tejterméket. Majd a két keveréket összeöntöm, egy kézi habverővel átkeverem annyira hogy adagolható állapotba kerüljön és mehet a formába.

Meddig keverjük a tésztát.

A mufinkészítés különleges technikája állítólag az, hogy amikor a két alapanyagot (száraz, nedves) összeborítjuk, akkor kerüljük el a túlkeverést. Annyira keverjük át, hogy ne legyenek benne egybefüggő lisztszigetek.

Én olvasgattam egy pár muffin receptet, de nem igazán tudtam megfejteni, hogy mit takar a túlkeverés mert az egyikbe azt írják, hogy óvatosan, a másikba pedig azt, hogy jól dolgozzuk össze. Van, aki nem szórakozik ezzel a száraz nedves "külön külön" dologgal sem, hanem  beborít mindent egy tálba, robotgéppel összekeveri és kész. Azért inkább maradjunk a kézi habverőnél. Elég lesz az ide.

Mivel tényleg kíváncsi voltam, hogy mi változik a keveréssel, a végére jártam és megsütöttem így is, úgy is.

Ennél a kísérletnél minden feltétel egyforma kivéve a keverést.Ugyan azt a tésztát sütöttem, pont ugyan annyi ideig, ugyanis egyszerre sült egy tepsiben. Annyi különbséggel, hogy az egyiket jól átkevertem, a másikat pedig csak annyira hogy éppen felvegye a liszt a nedvességet

Az erdmény.

Végül is az történt, hogy nem történt semmi különös. A képen az látszik, hogy a keveset kevert tészta teteje kicsit rücskösebb, a belseje egyenletesen lyukacsos, viszont nem emelkedett fel annyira fel.

Muffin alaprecept amikor a tésztát kevésbé keverjük, vagy ha "túlkeverjük"

A sokáig kevert muffin teteje simább, és ugyan ennek a teteje feljebb emelkedett mint a másiké, a többi nagyjából egyforma lett. A belsejében nagyobb lyukak keletkeztek, annak ellenére, hogy ezt pont fordítva vártam.

Mivel a kétféle muffin íze teljesen egyforma, eme hosszas kísérletezés után megállapíthatjuk, hogy semmi különös nem történik, ha túlkevered a tésztát. Azt említettem már hogy, kézi habverővel csináld ne robotgéppel?

A lisztről egy keveset.

Amennyiben lehetséges a receptekben megadott finomliszt egy része nálam mindig átváltozik teljes kiőrlésű lisztre, és ez most is így történt. Így akár lehetne a neve teljes kiőrlésű muffin is, de inkább maradjon az alap. Elvileg meg lehet sütni úgy is, hogy csak teljes kiőrlésű lisztet rakunk bele, de úgy a sok búzakorpa ad neki egy furcsa ízt, amit nem mindenki szeret.

Mennyi az annyi?

Ez a muffin alaprecept 12 db -- 20db muffin elkészítéséhez elegendő, attól függően mennyit rakunk a formába. Nekem a nagy gáztepsin 20 darab forma fér el kényelmesen és azokban osztottam el nagyjából egyformán. Az utolsó 3-4 darab csak félig lett, de amúgy jutott mindegyikbe, és kb 2/3-ig pakoltam meg.

Azt tudni kell, hogy a teflonos formák nagyobbak, így ha abban elosztjuk egyenlően akkor a 12db-ot is pont kiadja. És ott is pont jó lesz, csak nagyobbak lesznek.

Muffin alaprecept készre sütve formában

20-25 perc alatt jól átsül, de ha nem vagy benne biztos, szurkáld meg egy fogpiszkálóval. Figyelhetjük a tetejét is. Ha már aranybarna akkor jó. Vigyázz vele, hogy az alja ne égjen meg.

Muffin alaprecept

Csak hogy könnyen megjegyezhető legyen, készítettem egy ilyen összefoglalót. Ha tetszik tűzd ki a Pinterestre.

Muffin alaprecept infographic
Muffin alaprecept díszítve

Mindent egybevetve

Szerintem ez egy egyszerűen elkészíthető és finom recept. Gyerekek is könnyen elkészíthetik, hagyjuk nekik had próbálkozzanak. Viszonylag hamar éri őket egy kis sikerélmény, mert az egész megvan 40 perc alatt.

A díszítést mindenkinek a fantáziájára bízom. Én nem variáltam vele, ezek most csak simán cukormázat kaptak.

Ha cukormázzal szeretnéd díszíteni, kattints ide és megmutatom hogyan készítheted el egyszerűen.

[recept-elott link_a_kephez="igen"]

Muffin alaprecept

 • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
 • 15 dkg finomliszt
 • 1 csomag sütőpor
 • 1 csomag vaníliás cukor
 • 1 teáskanál fahéj
 • 12 dkg cukor ((barna is lehet, vagy valamilyen cukor helyettesítő))
 • 1 to jás
 • 0,8 dl növényi olaj (vagy 12 dkg puha vaj vagy margarin)
 • 2,8 dl tej (joghurt, vagy tejföl)
 • Ízesítéshez amit szeretsz: kb 6 dkg dió (mogyoró, mazsola, aszalt gyümölcs, csokoládé, stb)
 • 15-20 dkg friss gyümölcs (ha szeretnénk bele (kevés leve legyen))
 1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra
 2. Ha nem szilikon formában sütjük, akkor a formákat zsírozzuk, lisztezzük vagy papírt rakunk bele.
 3. Összekeverjük a száraz alapanyagokat, a liszteket a sütőporral, fűszerekkel a dióval, mazsolával, aszalt gyümölccsel vagy csokoládé darabokkal.
 4. Ha gyümölcsöt is rakunk bele akkor vágjuk apró darabokra.Ne legyen nagyom leves a gyümölcs.
 5. Egy másik edényben összekeverjük a tojást a cukorral, hozzáadjuk a zsiradékot (olajat) a tejterméket, majd alaposan elkeverjük.
 6. Összekeverjük a lisztes keverékkel és ha szeretnénk bele gyümölcsdarabokat, akkor azt itt beleforgathatjuk óvatosan, Vagy a végén a tészta tetejére is rakhatjuk.
 7. Az összekevert tésztát rögtön a formákba kanalazzuk és a 180°C-os előmelegített sütőbe helyezzük.
 8. Kb 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük, esetleg tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy átsült e.

A lisztes és a tojásos anyag összekeverése után a tészta hamar kerüljön a sütőbe mert a sütőpor a nedvesség hatására elkezd dolgozni, és ha sokat várunk vele akkor nem lesz elég levegős a tészta.
Ha a cukrot helyettesíteni szeretnénk, érdemes valamilyen kristályos anyaggal próbálkozni, mert ha folyékonnyal készítjük akkor a tészta tömege kevesebb lesz. Ez nem baj csak figyeljünk rá. Valószínűleg így is megsül, viszont én még így nem próbáltam.

Vélemény, hozzászólás?