Sulttok-03

Sütőtök. Hmm. Ki ne ismerné ezt a nagyszerű ételt. Van aki mindig is szerette. Vannak aki gyermekként semmi pénzért meg nem ette volna, de felnőttként valahogy ez megváltozott. Vannak akik sem gyermekként sem most nem szeretik. Pedig nem csak gasztronómiai élvezete van, hanem jelentős élettani hatása is.

Rendkívül gazdag karotinban, C, B vitaminban, foszforban és kalciumban. Magas a rosttartalma ami jótékonyan hat az emésztésre. Védi az immunrendszert és csökkenti a daganatos szív-és érrendszeri betegségek kialakulását.

A tök sütése közben a C vitamin tartalom nagy része (vagy az egésze) megsemmisül, de a béta karotin tartalma megmarad, mert az hőálló. Aki a C vitamin tartalmát is ki szeretné használni, csinálhat belőle salátát.

A jelenlegi fogyasztási szokások változása miatt került előtérbe a kanadai sonkatök (Orange), ami kb 1-2- ra nő meg. Szerintem ez a legfinomabb, a magas cukortartalma miatt, de a többi tök is édesebbé válik ha kint hagyjuk a hidegebb napokon és megcsípi a dér. Pontosabban nem is a dér a lényeg hanem a hőmérséklet, ( nem baj ha fagypont alatt van) amikor is a növény sejtjei megsérülnek, és bizonyos enzimek  jutnak ki belőle. Ezek az enzimek a benne lévő keményítőt cukorrá bontják és így ízletesebb lesz.

Hazánkban ismert sütőtökök termése lehet hagyományos fehér héjszínű, lapított (Nagydobosi) kúposodó gömb formájú (Kiszombori), de van sok, még kevésbé ismert változat is.

Tudtad e, hogy

  • a tök és talán a sütőtök amerikai változatát Kolombusz hozta magával 1492-ben
  • a ma ismert fajták 150 évvel később kerültek felfedezésre
  • a disznó tök (ami nyilván egy takarmánynövény) fordított neve a kártyások körében népszerű elnevezésként szerepel mint tök disznó,ami valójában a tök ászt jelenti
  • a tök szavunkat érdekes módon egyszerre használhatjuk pozitív és negatív jelzőként is. Valami lehet : Tök vacak. Tök jó.  Tök józan, vagy tök részeg. (Itt nem tudom eldönteni melyik a negatív és melyik a pozitív)

Én mindig a sonkatököt szoktam sütni, mert szerintem az a legfinomabb, és itthon is megterem mindenféle beavatkozás nélkül (locsolás, növényvédelem). Csak elültetem és növekszik mint az életszínvonal.

Bátran kezdjünk neki, mert egyszerűbb elkészíteni mint egy teát.

Sulttok-01

Félbevágom, tepsibe sütőpapír teszek,  sütőpapírra a tököt, aztán be a sütőbe.

Sulttok-04

Akkor kezd jó lenni, amikor imitt amott megjelennek kicsit sötétebb részek.

Valahogy így kell kinéznie.

Sulttok-02

Van aki a fűszeres ízekre esküsznek, sóval, borssal, bazsalikommal, kakukkfűvel ízesítik.

Én nem szórakozok vele sokat, a sütés után megszórom egy kevés fahéjas porcukorral, és kész.

Ha kertbe szeretnénk vetni akkor mindenképp vásároljunk vetőmagot, mert..., de erről majd írok tavasszal ha aktuális lesz.

Addig is jó étvágyat.

[recept-elott link_a_kephez="igen"]

Vélemény, hozzászólás?