Az idei meggy szezont nálunk most egy meggyes pite indította, aminek a tésztája igen egyszerűen elkészíthető. A töltelék pedig még egyszerűbben. Létezik egy olyan elég közhelyes gondolat, hogy egy ilyen típusú (töltelék + tészta kombináció) süti akkor a legfinomabb, ha több benne a töltelék, mint a tészta. Persze jogosan merülhet fel a kérdés, hogy akkor miért nem esszük csak a tölteléket? Azért, mert léteznek olyan meggyes pite receptek, amelyeknek a tésztájuk is fantasztikusak, nem csak a töltelékük.

Azt hiszem ez pont olyan.

Ez a meggyes pite recept a férjem nagymamájától került hozzám, de anyósom is sokszor készíti.

Simán a legfinomabb meggyes sütik közé raknám, ha volna egy ilyen listám.

Viszonylag gyorsan elkészíthető, és nem igényel semmilyen különleges alapanyagot.

A meggyes pite készítése

Amivel kezdeni szoktam --az alapanyagok összekészítését követően--, az a margarin elmorzsolása a liszttel, ami egy igen egyszerű feladat.

A citrom héjának lereszelését sem gondolnám, túl nagy kihívásnak, de én arra mindig figyelek, hogy a citrom héja kezeletlen --vegyszermentes-- legyen. Egy kell belőle, használjatok olyat.

A száraz alapanyagokat követik a nedvesek, ezután az egészet jól átgyúrom.

Egy kis lisztezés segíthet abban, hogy a tészta kevésbé ragadjon.

Mivel a sütinknek van egy alja és egy teteje, ezért kettéosztjuk, és így nyújtjuk a tepsink méretére. Ha tésztát 1/4--1/2 órára hűtőbe tesszük, talán egy kicsit könnyebb kinyújtani, majd a nyújtást követően a tepsibe helyezni, de nem feltétlen szükséges.

Amikor a nyújtódeszkán már vékony a tésztánk, akkor úgyis gyorsan felmelegszik, de azért arra ügyeljünk, hogy ne a napon és ne a fűtőtest felett tegyük mindezt, mert a meleg tészta könnyebben elszakad.

A tepsibe helyezéshez a nyújtófa segíthet, amire a deszkán feltekerjük, a tepsiben pedig letekerjük.

A lisztezés itt is sokat segíthet.

Azt ugye mondanom sem kell, hogy ez a pite tészta is --mint az összes többi-- bármilyen gyümölccsel betölthető, de a legklasszikusabb nyilván a meggy és az alma.

Nagy kedvence a családban mindenkinek ez a meggyes pite.

Kis szerencsével másnapra is marad belőle. Persze csak a széléből -- mert ugye minden sütinek van széle--, amiben nyilván kevesebb a töltelék.

Így végül is mégiscsak jobb, ha egy sütiben több a töltelék, mint a tészta. De aggodalomra semmi ok, mert a töltelék nélküli tészta is elfogy, és nem marad egy morzsa sem.

Jó étvágyat.

[recept-elott link_a_kephez="igen"]

Meggyes pite egyszerűen

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg cukor
  • 1 egész tojás és egy sárgája
  • 1/2-1 csomag sütőpor
  • késhegynyi só
  • 0.5 dl tej
  • 1 db citrom héja és a kifacsart leve

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 2 üveg magozott megy vagy 60 dkg friss vagy fagyasztott megy.
  • 4 evőkanál cukor
  • 1-2 kiskanál őrölt fahéj
  • zsemlemorzsa vagy dió
  1. Lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a margarinnal elmorzsoljuk.

  2. Ezután belekeverjük a cukrot és belereszeljük a citrom héját.

  3. A tojással, és a tejjel kissé összegyúrjuk, és a citrom levét is hozzáadva összeállítjuk a tésztát. Eközben lisztezni is biztos kell majd, hogy ne legyen ragacsos a tészta.
  4. Kettéosztjuk a tésztát, kinyújtjuk és tepsibe rakjuk.
  5. Zsemlemorzsával meghintjük a tésztát vékonyan, és a meggy tölteléket egyenletesen elosztjuk rajta (a gyümölcs tölteléket nem árt kinyomkodni előtte).
  6. A másik kinyújtott lappal befedjük a gyümölcsöket.
  7. Egy tojással megkenjük a tetejét, és villával megszurkáljuk.
  8. 180 fokon 30-35 percig sütjük (alsó-felső sütés).

  9. Gázsütőben lehetséges, hogy hosszabb sütési idővel kell számolni ami kb 40-50 perc lehet.

Én 30* 35 cm tepsiben készítettem el ami magas falú.

Vélemény, hozzászólás?

A bejegyzéshez eddig 3 hozzászólás érkezett.