A rántott gríz gyermekkoromban nálunk hétköznap egy tartalmas leves mellé ( pl bab vagy gulyás) volt elkészítve ebédre. Suliból hazaérve már a teraszon éreztük a fahéjas porcukor illatát. Ezt a receptet még a nagymamámtól tanultam.
Mindig nagyon örültünk öcsémmel az aznapi ebédnek. Egész délután rájártunk a konyhába lévő tányéron (bár ő rombusz alakúra vágta) csinos halomba rendezett finomságra.
Ha főztél már tejbegrízt akkor ezt is pofonegyszerű lesz elkészíteni.
Ez abszolút fogyókúrás kaja. Van benne egy kis szénhidrát, fehérje, (na meg a sárgája is), tejcukor, plusz egy kis szénhidrát.
Még egy kis szénhidrát.
Már majdnem kész
Ezt a finomságot éhesen is meg lehet sütni, mert addig úgyse lehet megenni amíg nem hűlt ki, bár nálunk a családban vannak bátor emberek, akiknél ez nem okoz gondot.
Viszont ha kihűlt, gyorsan elfogy. Ha sok van akkor is.
Britt tudósok megállapították, hogy a rántott grízből készült építmények nem tartanak sokáig.
Ha lehetne, akkor az olajban sütéstől itt is eltekintenék mint sok más étel esetében is, de sajnos itt ez nem lehetséges.
Ennek ellenére egy finom és laktató étel, és mindenképp ajánlom legalább egyszer kipróbálni, mert sem különleges alapanyag sem különleges eszközök nem kellenek hozzá.
Kellemes sütögetést, szép napot.
[recept-elott link_a_kephez="igen"]
Rántott Gríz
- 1 liter tej
- gríz (sűrű tejbegrízt kell főzni ehhez képest kell adagolni)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1-2 evőkanál cukor
- zsemlemorzsa
- liszt
- 2-3 db tojás
- olaj a sütéshez
- A tejet felforraljuk. A grízt folyamatos keverés mellett óvatosan kanalazzuk a tejbe. Tulajdonképpen egy sűrű tejbegrízt főzzünk.
- Ha kész, akkor a cukrokat (a simát és a vaníliást) még melegen belekeverjük, majd gyorsan egy vízzel kiöblített tepsibe (négyzet vagy téglalap alakú legyen) öntjük.
- Ha kihűlt, téglalap vagy rombusz alakúra felszeleteljük.
- Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába megforgatjuk. Serpenyőben bő olajban arany színűre sütjük mindkét oldalát.
- Fahéjas porcukorral megszórjuk. Melegen vagy hidegen tálaljuk.
- Jó étvágyat.
A stílusnak, humornak 5. Vigyorogtunk az asszonnyal...
Valszeg' kipróbáljuk, a fent nevezettek után, vagy egyéb - nálunk csípős, fűszeres - étkek után. Köszi!
Üdv!