Legcsokisabb-brownie

Az előző brownie elég jól sikerült, így aztán arra gondoltam, ma elkészül a legcsokisabb brownie.

A brownie vagy csokis brownie (angolul: chocolate brownie vagy Boston brownie) egy csokoládés, sütemény aminek az elkészítése meglehetősen egyszerű, ezért kezdő szakácsművészeknek is sokan ajánlják. Én is ajánlom.
Számtalan recept létezik, és a tálalás is  sokféle lehet.

Találtam egy eredeti brownie receptet abból a szakácskönyvből amiben először megjelent.

Brownie recept

Ebbe cukor helyett melasz került, de én nem azt rakok bele most, sőt mi több nem is ezt a receptet készítem. Hanem Jamie Oliver brilliant brownie ( ragyogó brownie) receptjét, amit sokan dicsérnek, és hát a puding próbája az evés, úgyhogy belevágtam.

Legcsokisabb brownie

Ebbe a sütibe a recept alapján a csokoládé mellett kakaópor is kerül (ellentétben a legtöbb recepttel). Így lesz aztán ez a legcsokisabb brownie. Ha ennél csokisabbat találsz, küld el nekünk.

A kakaóról azt mondják, hogy erős antioxidáns, így azt is mondhatnánk, ez most egy nagyon egészséges süti lesz.

Igen igen, de nem. Mert ha követjük Jamie-t akkor azt látjuk, hogy a sütemény térfogata viszonylag nem sok, de egyből belepakol 360g cukrot. Még jó hogy Peti a hátam mögött állt és egyből el is kapott, mert ettől megrogytam egy kicsit. Ezen az egy dolgon változtattam, és csak 200g cukrot raktam bele. Ezt leszámítva a kakaó egészséges.

Legcsokisabb brownie

Az amerikaiak ennyire cukor mániásak, de ez a pali brit, a mentora Gennaro Contaldo meg olasz. Honnan veszi ezt a 360g cukrot nem tudom.

A lényeg, hogy a száraz alapanyagokat (liszt, kakaópor, sütőpor, cukor) összekeverjük.A csokit és a vajat vízgőz felett megolvasztjuk. Majd a száraz anyagokkal összekeverjük. Ha szeretnénk bele tenni mazsolát, aszalt gyümölcsöt, diót, mogyorót, akkor azt itt megtehetjük. Ezután hozzáadjuk a tojásokat, és simára keverjük. Kibélelünk sütőpapírral egy kisebb tepsit, és felöntjük az összekevert szmötyivel.

Legcsokisabb brownie

Én a tésztába is és a tetejére is szórtam egy kis diót.Biztos ami biztos.

Legcsokisabb brownie

Mehet a sütőbe. Tulajdonképpen Jamie 25 percet ír, de ez mindig az első sütéskor derül ki, hogy elég lesz e vagy kell még hozzá egy kicsi. Akkor jó, ha a közepe még egy kicsit nyers. Ha egy hústűvel megszurkálod és csak imitt amott ragad rá a tészta akkor jónak kell lenni, de ez mindenképp a 25 perc felett lesz. Ezt az időt kell eltalálni egyszer utána már csak finomítani kell.

Legcsokisabb brownie

Valami ehhez hasonlót fogsz kapni a sütés után.

Legcsokisabb-brownie-06

A legcsokisabb brownie összegzése:

Az alapanyagok viszonylag drágák. Kb. 1300-1400-Ft között van egy tepsire való. Én ezt az adagot egy 30X20 cm-es tepsiben sütöttem, és így kb 3cm vastag lett.

Azoknak ajánlom, aki szereti az extrém, nagyon intenzív kakaós ízeket.

Ha én legközelebb csinálnám, akkor fele mennyiségű kakaót raknék bele, vagy még kevesebbet, de van akinek így is ízlett.

Sőt, ha legközelebb csinálnám, akkor nem is ezt csinálnám, hanem az előzőt ami szerintem hibátlan lett.

Kellemes sütögetést.

[recept-elott link_a_kephez="igen"]

Legcsokisabb brownie

 • 250 g vaj
 • 200 g ét csokoládé
 • 80 g kakaópor (átszitálva)
 • 65 g finomliszt (átszitálva)
 • 1 teáskanál sütőpor
 • 360 g porcukor (én 200g-al csináltam, tehát kevesebb is elég)
 • 4 to jás
 1. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra
 2. A száraz alapanyagokat (liszt, kakaópor, sütőpor, cukor) összekeverjük. Ha szeretnénk bele rakni diót, mogyorót, aszalt gyümölcsöt, akkor azt is belekeverhetjük itt.
 3. A csokit és a vajat vízgőz felett megolvasztjuk. Majd a száraz anyagokkal összekeverjük.
 4. Ezután hozzáadjuk a tojásokat, és simára keverjük.
 5. Kibélelünk sütőpapírral egy kisebb tepsit, és felöntjük az összekevert tésztával.
 6. Előmelegített sütőben 180 °C-on , 25 perc, alatt készre sütjük..

A sütési időt érdemes kitapasztalni. Én egy hústűvel szurkáltam meg, és addig sütöttem, amíg csak imitt amott ragadt rá a tészta. Általánosan elmondható, hogy 15 és 25 perc között érdemes sütni.

Vélemény, hozzászólás?