Egyszeru-mezeskalacs-recept_08

Egyszerű mézeskalács recept ? Nos hát igen, akár George Orwell is írhatta volna a következő szavakat: Minden mézeskalács recept egyszerű, de vannak egyszerűbbek. Minden viszonylagos így aztán a zsályás sajtleves sonkás vajgaluskával-hoz képest mindegyik egyszerű. Viszont amit most csináltam, az meg aztán olyan, hogy már el is fogyott. Ja nem mégsem, az előző mondatom nem volt igaz, mert még volt két darab. Ok, tehát akkor most fogyott el.

Rájöttem, hogy mézeskalácsot sütni mindenki tud. De jó mézeskalácsot vajon tud e? Azt is tud, ha kicsit odafigyel. Én is tudtam volna elsőre, ha odafigyelek, de ez nálam se mindig úgy alakulnak a dolgok.

Előrebocsájtom, hogy ez a recept, az egyszerű mézeskalács recept, nem pedig a tökéletes. Ettől még naggggyon finom.

Egyszeru-mezeskalacs-recept_01

Először is amit nem értettem, az a mézeskalács tészta pihentetése, amiről különböző információk keringenek. Van aki azért pihenteti hogy összeérjenek az ízek, van aki azért mert hidegen a zsiradék miatt könnyebb nyújtani. Mindenesetre az neten fellehető receptek között találtam kb 100 teljesen ugyan olyat, és ebből 50-et pihentetnek 50-et meg nem.

Hogy is van ez akkor?

Régen a mézeskalácsokat rozsliszttel készítették. Fehér rozsliszt és teljes kiőrlésű rozsliszt keverékét használták.  A liszt mennyiségével megegyező mézet használtak és vajat használtak zsiradékként. A tésztát majdnem folyósra keverték ezért azzal nem lehetett dolgozni, muszáj volt pihentetni. Ezután vastagra nyújtották a tésztát, és ettől a technikától egy nagyon puha laza tésztát kaptak.

Egyszeru-mezeskalacs-recept_02

Nos a mi mézeskalácsunk most pont nem rozslisztből készült, de a következő projekt az lesz .

Egyszerű mézeskalács recept

Ez a mézeskalács, annyira sokoldalú mint Vágó István, vagy a Rubik kocka. Ha akarom édes sütemény, de lehet karácsonyfa vagy asztal dísz, no és persze el is  ajándékozhatjuk, ha éppen úgy tartja kedvünk.

Egyszerű mézeskalács recept

Az első sütés alkalmával rájöttem, hogy ez nem pizza, tehát nem addig kell sütni amíg a teteje megpirul.

Ha 3-5mm nél nem nyújtom vastagabbra akkor a sütési idő 6-7 perc. Amikor az alja elkezd sötétebbé válni mint az oldala, teteje, akkor már majdnem késő, de akkor kb jó. Illetve csak akkor ha puhábban szereted. Ha teába mártogatós mézeskalács kekszet szeretnél akkor 10 percig kell sütni, mint ahogy én csináltam az elsőnél.

Jól van na, eldumáltuk az időt. Van ilyen.

Egyszeru-mezeskalacs-recept_06

A kinyomózsákkal volt némi probléma, de megoldottam. Ha cukros tojáshabos díszítést szeretnél, akkor a 20 dkg porcukrot elkeversz egy némileg habosra felvert tojás fehérjével. Majd kinyomózsákba vagy egy nejlon zacskóba (erre a legjobb anyag a zacskós tej zacsija) töltve kidíszíted.

Egyszeru-mezeskalacs-recept_05

A tervben van a rozslisztes mézeskalács elkészítése is, de egyenlőre ennek kell elfogynia még melegében.

Kellemes sütögetést.

Ha elkészítetted ezt a mézeskalács receptet és szeretnéd megmutatni, hogy sikerült, fényképezd le és küld el nekünk az olgikonyhaja@gmail.com címre, vagy a facebookon egy üzenetben.
Ha az Instagramon is közzéteszed,  akkor csak tag-eld be a @olgikonyhaja-t vagy a #olgikonyhaja hashtaget.
A legjobb fotókat szívesen kitesszük a facebook oldalunkra és az instagramon is viszont láthatod.

[recept-elott link_a_kephez="igen"]

Egyszerű mézeskalács recept

  • 50 dkg búzaliszt
  • 15 dkg vaj
  • 30 dkg méz
  • 2 egész tojás
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 3-4 teáskanál mézes fűszerkeverék vagy fahéj szegfűszeg őrölve
  • 1 narancs leve és a héja lehetőleg vegyszermentes (mostanában lehet kapni)
  1. A száraz anyagokat először összekevertem, majd hozzáadtam a mézet a vajat, a tojást, és a narancs levét. Nem melegítettem össze semmi, csak egyben az egészet egy gombóccá gyúrtam majd 1 órára a hűtőbe raktam
  2. Pihentetés után kinyújtogattam kb ceruza vastagra és kiszaggattam.
  3. Előmelegített sütőben kb 6-7 perc alatt kisütjük maxi gázon.

.Ha túl száraznak tűnik a tészta, akkor vagy egy kis tejföllel, vagy egy kis narancslével puhíthatunk rajta.Ez fontos, mert száraz tésztából nem lesz puha mézeskalács.
A díszítés a klasszikus 1 tojásfehérje 20 dkg cukorral kikeverve. Habzsákból kinyomva.

Vélemény, hozzászólás?