Répatorta mascarpone krémmel már készre sütve

Kisiskolás voltam mikor először halottam azt a bizonyos nyuszikás viccet, amiben a főszerepet a répatorta játszotta. Akkor egy percig nem gondoltam, hogy ez egy létező sütemény. Azt gondoltam, micsoda hülyeség ez. Répatorta? Igen igen, létezik. És, amit a hétvégén készítettem, az most egy répatorta mascarpone krémmel.

Nem újdonság ez, mert a répát állítólag már ezer éve használják, ill használták, cukor helyett az édes íze miatt.

Ráadásul egészséges. Már akinek ez számít. Ugyanis répa sok béta karotint és luteint tartalmaz, amik kevésbé hőérzékenyek, így a sütés közben nem bomlanak el.

Én a répa lereszelésével szoktam kezdeni, ami történhet, kis és nagy lyukú reszelővel is. Végül is majdnem mindegy, de talán a kicsivel jobb, mert akkor kicsit jobban elkeverednek az alapanyagok.

Répa reszelés a répatortához

A másik egészséges összetevő a dió, ami nyilván darálva kerül bele. Ebből is jó sok kell, úgyhogy az egészséggel nem lesz probléma.

A répatorta alapanyagai

A répatortát mindig a hagyományos kapcsos tortaformában sütöm ami  24 cm-es. A képen is az látszik. Így ezzel a recepttel egy kb 4cm magas répatortát kapunk.

A répatorta a tortaformába öntve

A répatorta, mascarpone krémmel a legfinomabb, de akár betölthetjük baracklekvárral is. De töltelék nélkül, simán csoki mázzal leöntve is elkészíthető.

A krém elkészítése egyszerű. A tejszínt habbá verjük, majd belekeverjük a cukrot és a mascarponét.

A tészta felső részének megkenése egyszerűbb, ha kicsit keményebb a hab így, ha tejből készült tejszínből csináljuk, érdemes egy kicsit hűtőbe rakni, vagy rakhatunk hozzá habfixálót --van aki zselatinnal keveri el--, de én azt nem szoktam használni. Ha növényi tejszínt használunk, akkor azzal könnyebb dolgunk van, mert azt keményebbre lehet felverni.

Répatorta mascarpone krémmel

A tésztát három részre vágtuk, hogy a belsejét is be tudjuk tölteni krémmel, de mivel a tésztája elég sűrű így viszonylag nehéz mozgatni --ez ugye nem egy piskóta, ami tele van levegővel-- így kettőbe vágni lehet egyszerűbb lett volna. De szeretjük a kihívásokat.

Ha most sütöd először, akkor mindenképp ajánlom a kettőbe vágást. Legközelebb én is kettőbe fogom.

Így  tudod elvágni a tésztát

A vágást úgy csináljuk, hogy a tésztát körbe forgatva megpróbáljuk egy széles pengéjű késsel bevágni 3-4cm-re úgy, hogy teljesen körbeérjen a vágás. Eközben a vastagságára nagyon figyelünk. Amikor körbeért a kés akkor ugyan haladunk tovább a vágással a közepe felé addig, amíg el nem vágjuk teljesen.

Repatorta-mascarpone-kremmel-05

Díszítésként marcipán répákat kapott körbe, és még a közepébe is ültettem egyet. Késsel megjelöltem a szeleteket, mert az később segít a szeleteléskor és a répák helyét is könnyebb megtalálni. Talán így kicsit csúnyább lett a krém, de hát ez van. Elfogy ez így is.

Répatorta mascarpone krémmel

A répákat habzsákból is ki lehet nyomni, nyilván hab formájában, --ha nincs otthon marcipán--, de szerintem így jobban néz ki.

Répatorta mascarpone krémmel
Répatorta mascarpone krémmel

Megsüthető e, egy két nappal a fogyasztás előtt?

Igen megsüthető.

Van, amikor én is így csinálom. Hiszen ha mellette még egy halom kaja készül, nem mindig fér bele, hogy a desszerttel is bíbelődjünk. Úgyhogy előző nap nyugiban megsütöm.

Ha betöltve szeretnéd tárolni a tortát, akkor a növényi tejszínnel simán kibírja a másnapot. A tejszínes verzió viszont már igényel egy kis habfixálót.

A marcipán répákat (amennyiben az kerül rá) a tálalás előtt 1–2 órával érdemes felhelyezni, mert ha sokat áll a hűtőben, akkor magába szívja a párát és elolvadnak. Nem szép látvány.

A répatorta mascarpone krémmel nálunk mindenképpen 10 pontos desszert.

És ami mellette szól, hogy

  • többnyire egészséges összetevőkből áll
  • nem fulladsz meg a cukortól, pont jó, kellemesen édeskés a répa miatt
  • a mascarpone ad neki egy különleges zamatot, ami szerintem szenzációs
  • végül is, ha azt a kevés lisztet, és cukrot helyettesíteni tudjuk más diétás alapanyagokkal, akkor akár gluténmentes répatorta, vagy paleo répatorta is készíthető belőle. A krém nyilván külön kezelendő, de az már alapból gluténmentes
  • saját magunk készíthetjük el és ez az élmény megfizethetetlen.

Viszont ha forintosítjuk a dolgokat, akkor, ha veszed a diót akkor kb 1300 Ft-ból van meg (+ a marcipán ára, ha az kerül rá), ha van otthon saját dió akkor valamivel olcsóbb.

Húsvétkor kötelező!

Kellemes sütögetést.

[recept-elott link_a_kephez="igen"]

Répatorta mascarpone krémmel

A tésztához:

  • 30 dkg sárgarépa (reszelve)
  • 3 to jás
  • csipet só
  • 15 dkg cukor
  • 25 dkg dió (darálva)
  • 10 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor

A krémhez:

  • 20 dkg mascarpone krémsajt
  • 2-3 evőkanál cukor (a növényi tejszínhab édesebb, abba elég 2)
  • 2,5 dl habtejszín

A tészta elkészítése:

  1. A sárgarépát megpucoljuk, sajtreszelőn lereszeljük.
  2. Három egész tojást a cukorral csipet sóval habosra keverjük (nem habbá ,csak habosra).
  3. A tojáshoz adjuk a darált diót, amit elkeverünk vele, majd a sütőporral elkevert lisztet is, és ismét jól elkeverjük.
  4. A legvégén a reszelt répa kerül bele. Addig keverjük amíg egy homogén masszát kapunk.
  5. Egy sütő papírral bélelt tortaformába öntjük és egy kanállal simára igazgatjuk.
  6. Előmelegített sütőben kb 30 percig 180°C-on sütjük.Tűpróbával ellenőrizzük hogy ragad- e a tészta.

A krém elkészítése:

  1. A krémhez a tejszínt habbá verjük. ( Esetleg lehet hozzá keverni egy csomag habfixálót is, ha pl másnapra készíted). Összekeverjük a cukorral és a mascarponéval.
  2. A tészta kihűlése után ketté vágjuk, megkenjük a belsejét, majd kívülről is bevonjuk a torta oldalát és tetejét.
  3. Díszítésre narancssárga és zöld marcipánból gyurmázhatunk bébi répákat és a zöldjét.

Én a habot növényi alapú tejszínből készítettem mert azt jó keményre fel lehet verni, de tejszínből is el lehet készíteni. Viszont, ha nem raksz a krémbe habfixálót, akkor érdemes a kenés előtt hűtőbe rakni mert így kicsit sűrűbb lesz és könnyebb felkenni,
A marcipán, ha a krémre kerül, majd az egész a hűtőbe, akkor egész biztos, hogy magába szív annyi nedvességet, hogy elkezd olvadni. Ha otthonra készül és nem szépségversenyre akkor ez nem akkora probléma, de ha viszed valahova vendégségbe, akkor a torta felvágása előtt max 1-2 órával rakd fel a marcipánokat.

Vélemény, hozzászólás?

A bejegyzéshez eddig 38 hozzászólás érkezett.

    1. Kedves Ildikó!
      Én úgy szoktam, hogy előmelegített sütőbe rakom, ami kb 180-200°C körül van.
      Kb 10 perc múlva kicsit visszább veszem, annyira hogy ne égesse meg a tészta alját.
      Talán olyan 160°C lehet. Mivel ez gázos sütő ezért kicsit nagyobb kihívás benne a sütés. Légkeverésesben lehet erre nem volna szükség, de abban még nem próbáltam.
      Remélem sikerrel jársz.

    1. Kedves Kriszti

      Én már csináltam úgy, hogy egy nappal előtte készítettem el és betöltve volt a hűtőben.
      Ha mindenképpen ennyivel előtte szeretnéd megsütni akkor elvileg megteheted. Szerintem nem lesz túl nagy baja, csak valahogy úgy tárold, hogy ne száradjon ki.
      Érdemes a sütés után vízszintesen elvágni kettő vagy három lapra, ha kihűlt, és úgy tárolni.
      Én így akkor másnap, vagy aznap tölteném be a krémmel.

  1. Kedves Mindenki, nem tudom, hogy más járt-e hasonlóképpen, de nekem a krém nagyon- nagyon sok lett. Az 5 dl tejszínből így is csak 3 dl-t készítettem el, de a mascarponéval együtt nekem fele mennyiség is elég lett volna belőle.

    1. Kedves Olgi
      Köszönöm az észrevételt és valószínűleg igazad lehet.

      Amiért ezt benézhettem, annak az lehet az oka, hogy a növényi tejszín, amit én használok leggyakrabban 0,5 literes, és miután felbontom, már nem szeretem sokáig tárolni, ezért megcsinálom mindet. Inkább több legyen, mint kevesebb.

      Ez talán pazarlásnak tűnhet, de amíg a krém elkészül, szépen lassan gyűlnek hiénák is a maradékot figyelve (a férjem a gyermekem társaságában), így a végén nem marad egy gramm se.
      A helyes mennyiség 2,5 dl amit javítottam.

      Ha van valamilyen észrevétel, szívesen fogadom, akár itt akár a facebookon.

      Üdv Olgi

        1. Kedves Éva

          Ha receptben szereplő mennyiségekkel készül a répatorta tésztája, akkor mindenképpen jónak kell lennie. Ez nálam 10-ből tízszer sikerül.
          Talán arra érdemes ügyelni, hogy a tojással a diót és a lisztet, majd a répát egymás után keverjük össze, ne egyszerre.
          Nem hinném, hogy jó ötlet lenne bármilyen folyadékkal lazítani a tésztáján, ugyanis a cukor hatására a keverést követően a répa egyébként is elkezd levet ereszteni, és akkor még tovább kell sütni.
          A tojás mérete talán még befolyásolhatja a tészta állagát de csak ha tényleg nagyon kicsi az a tojás. Akkor fel lehet hozzá használni négyet is.

    1. Kedves Ildikó

      Nyugodtan megsütheted előző nap, nem lesz baja.
      Sőt be is töltheted, ha olyan habot készítesz ami kibírja a másnapot. A növényi kibírja, a tejeshez pedig érdemes a habfixálót használni. Ha marcipán répákat szeretnél rárakni, akkor azt az utolsó pillanatban rakd rá, (a tálalás előtt 1--5 órával) mert ha sokat áll a hűtőben, akkor felszívja a vizet és elolvadnak a répák.

      Üdv Olgi

  2. Kedves Olgi!
    Először is köszönöm a receptet. Igazán ízletes lett - amit kóstolgattam előkészítés közben - ma lesz a "puding próbája". Én TOJÁS NÉLKÜLI VÁLTOZATBAN készítettem el, mert van tojásérzékeny a családban. A három tojást helyettesítettem 3 evőkanál őrölt szezámmag és 9 evőkanál sima víz keverékével. (Hátha valakinek ez is segít!) Gyönyörű szép magas lett. Elsőre nem is gondoltam volna, hogy ilyen "szemrevaló" lesz. Kár, hogy fényképet nem tudok róla ide tenni. Még egyszer köszönöm, bizti, hogy többször fogok készíteni.

  3. Kedves Olgi!
    Köszönöm a receptet,nagyon finom!
    Én a cukrokat kiváltotta édesítővel és barna cukorral.
    Mást mindent úgy csináltam ahogy a receptben van,szuper finom! ????
    Üdv. Eva

  4. Kedves Olgi!
    A segítségedet szeretném kérni!
    60 szeletes sárgarépa tortát szeretnék sütni.
    Téglalap alakút,30x40 és 30x20 nagyságút.
    A recepted tetszik,csak ekkora tortához milyen mennyiséget ajánlasz!
    Köszönöm:Vicus

    1. Kedves Vicus
      Hát most föladtad a leckét.
      Ha én csinálnám akkor az egyszerűség kedvéért minden hozzávalót megszoroznék néggyel. Mivel az eredeti recept 16 szeletes így kb kiadná a 60-at.
      Persze ez csak akkor igaz, ha a kerek formában sütöd meg négyszer egymás után. Mondjuk én így csinálnám, mert abból a nagy négyszögletes tepsiből még kiborítva valahogy biztos kijön, de hogy azt nem vágod ketté (és így nem is tudod betölteni) az biztos. Vagy csak darabokban, mert valószínűleg szétesik. Végül is a krém alatt úgysem látszik, hogy darabokban van, úgyhogy ha mindenképpen a négyszögletest választod akkor négyszerezd meg az adagokat és oszd szét a tepsikben, hogy kb egyforma magasak legyenek. Ha soknak bizonyulna a tészta akkor legfeljebb sütsz egy harmadikat. Majd írd meg, hogy sikerült.
      Üdv Olgi

  5. Kedves Olgi!

    Nagyon tetszik a recept, szeretném megcsinálni.
    Viszont a vendégeink egyike allergiás a dióra. Vn ötleted, mivel lehetne helyettesíteni? (Talán darált háztartási keksszel?)

    Előre is köszönöm!

    1. Kedves Niki

      Valójában a dió csak az íze miatt van benne, és az állagán nem túl sokat változtat. Nem ad a tésztához nedvességet, és nem is vesz el belőle. Ellentétben a keksszel, ami ugye valamennyi nedvességet mégiscsak kivesz belőle. Ez persze nem baj (hogy egy kicsi nedvességet kivesz belőle) ugyanakkor túl sok plusz íz anyagot sem ad hozzá amitől indokolt lenne beletenni.
      Én a helyedben megsütném simán, dió nélkül. Vagy valamilyen más magot raknék bele (pl. napraforgó), amire nem allergiás.
      De ha tutira akarsz menni, akkor süsd meg simán, magok nélkül.

  6. Kedves Olgi!

    Nem szoktam véleményezni a recepteket, de most kivételt teszek!

    Nekem így ahogy van tökéletes lett és egy pillanat alatt elfogyott, nagyon köszönöm a receptet!

    Üdvözlettel,
    Lana
    😊

  7. Kedves Olgi!
    Lehet, hogy atsiklottam a tortaforma mereten, de nem talalom, hogy mekkora atmeroju format hasznaltal. Meg tudnad kerlek adni? Koszi.
    Masik dolog.. a leirasban kette van vagva a torta, egy kremreteggel a kozepen, a foton talan haromba.. erdemes probalkozni, vagy nincs kulonosebb jelentosege?
    Valaszodat elore is koszonom.
    Annamaria

    1. Kedves Annamaria

      A tortaformának 25 cm az átmérője.
      A képen valóban 3 részre van vágva a torta. 3 részre vágni kicsit nagyobb gyakorlatot igényel, és elsőre majdnem biztos, hogy valamelyik része szétesik. Úgyhogy kezdőknek csak egy darab vágást ajánlok a közepén.
      De amúgy nincs nagy jelentősége, mert az ízén semmit nem változtat.
      Üdv Olgi

  8. Kedves Olgi!

    Sosem mertem megpróbálkozni a répatortával. Ez volt az első és egyetlen recept, amit megsütöttem a születésnapomra. 3 részre vágtam, igen szétesett az egyik része, de azt betettem középre 🙂 Hihetetlenül finom volt, a recept tökéletes, az arányok pontosak, nagyon köszönöm!!!! 🙂

  9. Szia!
    Azt szeretném megérdezni, milyen növényi tejszínt használsz hozzá? Gondolom fontos, hogy habtejszín legyen, és nem a pl Delcoco tejszínre vagy bármelyik főzőkrémre gondolsz, ugye?
    Esetleg konkrét márkát tudsz javasolni?

    Köszönöm szépen!
    Brigi

    1. Kedves Brigi
      Én a Hulala növényi habtejszínt szoktam használni. Bármelyik hipermarketben megtalálható.
      Van cukormentes és édesített is.
      A növényi főzőtejszínt nem hiszem hogy habbá lehet verni, bár ezt még nem próbáltam.
      Üdv Olgi

  10. Kedves Olgi! Annyit szeretnék kérdezni, hogy mivel én nem használok sima fehér lisztet melyiket javasolod?Teljeskiörlésű,durum vagy tönkölybúza liszt,esetleg rozsliszt?Illetve hogy az arányok maradnak-e?