Csokis brownie

Bár kicsit megtévesztő lehet a csokis brownie elnevezés, hiszen a brownie eredendően csokis - és a puliszkát sem kukoricás puliszkának hívjuk ugyebár-, de mivel már olyan sok recept kering ebben a témában, (talán olyan is ami nem csokis?), hogy ennek a neve most csokis lett. Annyira csokis, hogy még a neve is az. 🙂

És hogy miért jó? Mert nem száraz, nem folyik, nem túl édes, nem túl csokis. Pont jó.

Hogyan is indulj neki?

Csokis brownie tészta

Először is a száraz alapanyagokat (liszt, sütőpor, porcukor) összekeverjük. Ennél a résznél tehetünk bele mazsolát, aszalt gyümölcsöt, diót, mogyorót, vagy kinek mi tetszik. A csokit és a vajat vízgőz felett megolvasztjuk majd a száraz anyagokkal összekeverjük.  Ezután a tojásokat és a csokis masszát is összeöntjük.

Majd simára keverjük.

Csokis brownie tészta

Ha nem szeretnéd, hogy nagyon beleragadjon a tepsibe, akkor béleld ki sütőpapírral, vagy kend ki vajjal, vagy margarinnal. Én egy 30X20 cm-es tepsiben sütöttem meg, és így kb 3cm vastag lett. Ha ez vastag, akkor felezd meg az összes alapanyagot.

Csokis brownie tészta

Itt én csak kivajaztam, de legközelebb sütőpapírba rakom.

Csokis brownie sütés előtt

A sütési idő gáz sütőben közepes lángon, elektromos sütőben 180°C-200°C-on 20-25 perc. Attól függően, hogy szeretnéd e a belsejét kicsit nyersebben hagyni.

Csokis brownie sütés után

Miért is jó a csokis brownie félig nyersen?

Nem tudom.

Elterjedt nézet a brownie-ról, hogy akkor van kész a sütés amikor a közepe még kicsit nyers. (Mert az olyan jó krémes, meg olyan nagyon...,  szóval nyers).

Nem igazán látom át ennek az értelmét, és nem is törekszem arra hogy a tésztával ez mindenképp megtörténjen.

De vizsgáljuk meg tudományosan ezt a dolgot.

Most attól tekintsünk el, hogy a tészta nyers részében a tojás nem sül át. Mert akkor mi van ha nem sül át? A majonézben sem sül át! Igaz ott csak a sárgája.

De a sületlen közepű brownie tésztával kapcsolatban még akkor is felmerül néhány kérdés:

  • Vajon ettől más lesz a brownie íze? Szerintem nem.
  • Talán könnyebb megrágni, és más lesz az állaga? Igen, de a tésztája - még megsülve is annyira lágy- hogy rágni sem nagyon kell mert szinte elolvad a szádban. Persze ha 40 percig sül, akkor nyilván picit keményebb.
  • Könnyebben összemaszatolod magad a közepében lévő félig átsült tésztával? Ez egészen biztos.
  • Talán egyszer arra gondolt valaki, hogy akkor így nem kell bele töltelék? Hát ezen ne múljon, mert én simán megkenem baracklekvárral.

De végül is akkor minek is sütjük meg? Együk meg nyersen. Mert hát úgy a legszaftosabb legkrémesebb, nem?

Ugyanakkor, ha mégis szeretnéd azt, hogy kicsit nyers legyen a belseje, akkor kb a 15-20-ik percben megszurkálod egy hústűvel, és amikor már csak imitt amott ragad rá a tészta - mondjuk 10 szúrásból 3-4-szer- akkor jó. Én így csináltam.

Bár az alábbi képen ez nem annyira látszik, viszont a legelsőn megfigyelhető, hogy itt ott a közepe fele még kicsit ragacsos.

Csokis brownie

Én nem kerítek ennek a --folyik nem folyik-- dolognak akkora feneket. Elfogy ez nálunk sülve is, főve is. Akár nyersen is.

Szóval ez egy tök egyszerű alap recept, amit bárki el tud készíteni.

A következő csokis brownie  is ezzel a recepttel készül, mert szerintem ez a legjobb.

Ha kíváncsi vagy a brownie rövid történetére, itt olvashatsz róla.

Kellemes sütögetést. Jó étvágyat.

[recept-elott link_a_kephez="igen"]

Csokis brownie

  • 150 g vaj
  • 250 g ét csokoládé
  • 6 evőkanál finomliszt (átszitálva)
  • 200 g porcukor
  • 6 to jás
  1. Előmelegítjük a sütőt 180-200 °C-ra.
  2. A száraz alapanyagokat (liszt, sütőpor, porcukor) összekeverjük. Ha szeretnénk bele rakni diót, mogyorót, aszalt gyümölcsöt, akkor azt is belekeverhetjük itt.
  3. A csokit és a vajat vízgőz felett megolvasztjuk. Majd a száraz anyagokkal összekeverjük.
  4. Ezután hozzáadjuk a tojásokat, és simára keverjük.
  5. Kibélelünk sütőpapírral vagy vajjal kikenünk egy kisebb tepsit, és felöntjük az összekevert tésztával.
  6. Előmelegített sütőben 180-200 °C-on , 15-25 perc, alatt készre sütjük..

A sütési időt érdemes kitapasztalni. Én egy hústűvel szurkáltam meg, és addig sütöttem, amíg csak imitt amott ragadt rá a tészta. Általánosan elmondható, hogy 15 és 25 perc között érdemes sütni.
Sütőpor nem feltétlenül kell bele, de fél kiskanállal rakhatunk bele. Kicsit levegősebb lesz. Nem lesz tőle rosszabb.

Vélemény, hozzászólás?