Az idei meggy szezont nálunk most egy meggyes pite indította, aminek a tésztája igen egyszerűen elkészíthető. A töltelék pedig még egyszerűbben. Létezik egy olyan elég közhelyes gondolat, hogy egy ilyen típusú (töltelék + tészta kombináció) süti akkor a legfinomabb, ha több benne a töltelék, mint a tészta. Persze jogosan merülhet fel a kérdés, hogy akkor miért nem esszük csak a tölteléket? Azért, mert léteznek olyan meggyes pite receptek, amelyeknek a tésztájuk is fantasztikusak, nem csak a töltelékük.
Azt hiszem ez pont olyan.
Ez a meggyes pite recept a férjem nagymamájától került hozzám, de anyósom is sokszor készíti.
Simán a legfinomabb meggyes sütik közé raknám, ha volna egy ilyen listám.
Viszonylag gyorsan elkészíthető, és nem igényel semmilyen különleges alapanyagot.
A meggyes pite készítése
Amivel kezdeni szoktam --az alapanyagok összekészítését követően--, az a margarin elmorzsolása a liszttel, ami egy igen egyszerű feladat.
A citrom héjának lereszelését sem gondolnám, túl nagy kihívásnak, de én arra mindig figyelek, hogy a citrom héja kezeletlen --vegyszermentes-- legyen. Egy kell belőle, használjatok olyat.
A száraz alapanyagokat követik a nedvesek, ezután az egészet jól átgyúrom.
Egy kis lisztezés segíthet abban, hogy a tészta kevésbé ragadjon.
Mivel a sütinknek van egy alja és egy teteje, ezért kettéosztjuk, és így nyújtjuk a tepsink méretére. Ha tésztát 1/4--1/2 órára hűtőbe tesszük, talán egy kicsit könnyebb kinyújtani, majd a nyújtást követően a tepsibe helyezni, de nem feltétlen szükséges.
Amikor a nyújtódeszkán már vékony a tésztánk, akkor úgyis gyorsan felmelegszik, de azért arra ügyeljünk, hogy ne a napon és ne a fűtőtest felett tegyük mindezt, mert a meleg tészta könnyebben elszakad.
A tepsibe helyezéshez a nyújtófa segíthet, amire a deszkán feltekerjük, a tepsiben pedig letekerjük.
A lisztezés itt is sokat segíthet.
Azt ugye mondanom sem kell, hogy ez a pite tészta is --mint az összes többi-- bármilyen gyümölccsel betölthető, de a legklasszikusabb nyilván a meggy és az alma.
Nagy kedvence a családban mindenkinek ez a meggyes pite.
Kis szerencsével másnapra is marad belőle. Persze csak a széléből -- mert ugye minden sütinek van széle--, amiben nyilván kevesebb a töltelék.
Így végül is mégiscsak jobb, ha egy sütiben több a töltelék, mint a tészta. De aggodalomra semmi ok, mert a töltelék nélküli tészta is elfogy, és nem marad egy morzsa sem.
Jó étvágyat.
[recept-elott link_a_kephez="igen"]
Meggyes pite egyszerűen
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 15 dkg cukor
- 1 egész tojás és egy sárgája
- 1/2-1 csomag sütőpor
- késhegynyi só
- 0.5 dl tej
- 1 db citrom héja és a kifacsart leve
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2 üveg magozott megy vagy 60 dkg friss vagy fagyasztott megy.
- 4 evőkanál cukor
- 1-2 kiskanál őrölt fahéj
- zsemlemorzsa vagy dió
Lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a margarinnal elmorzsoljuk.
Ezután belekeverjük a cukrot és belereszeljük a citrom héját.
- A tojással, és a tejjel kissé összegyúrjuk, és a citrom levét is hozzáadva összeállítjuk a tésztát. Eközben lisztezni is biztos kell majd, hogy ne legyen ragacsos a tészta.
- Kettéosztjuk a tésztát, kinyújtjuk és tepsibe rakjuk.
- Zsemlemorzsával meghintjük a tésztát vékonyan, és a meggy tölteléket egyenletesen elosztjuk rajta (a gyümölcs tölteléket nem árt kinyomkodni előtte).
- A másik kinyújtott lappal befedjük a gyümölcsöket.
- Egy tojással megkenjük a tetejét, és villával megszurkáljuk.
180 fokon 30-35 percig sütjük (alsó-felső sütés).
- Gázsütőben lehetséges, hogy hosszabb sütési idővel kell számolni ami kb 40-50 perc lehet.
Én 30* 35 cm tepsiben készítettem el ami magas falú.
Köszönöm szépen! 🙂
Megsütöttem! Pillanatok alatt elfogyott.:)
Nagyon finom lett, nagyon szép tésztával! Unokák egyszerre kivégezték! 🙂